隱青想搵工做,好迷茫

992 回覆
301 Like 381 Dislike
唔駛學歷又輕鬆又有成皮野點解要搵你做
呢個世界就係咁殘酷架啦
冇學歷咪要付出勞力囉
唔係點解個個咁努力讀書死都要讀u
你估我地唔想日日打機嘆?
隱青係屋企人對佢地好俾佢地喺度住喺度食唔駛俾錢咋
憑乜野有特權

利申 讀緊post grad而家喺外國都係做緊清潔
有一樣野要更正,有學歷都要付出腦力
只係長遠黎計,付出腦力好過勞力
part time黎姐
我自費讀書d錢猛猛緊乜鬼都要做
student visa做唔到full time
我本身嗰行又冇parttime做
其他行業又乜鳩都冇做過
所以勁難搵工逼住要做清潔
讀返書先啦 認真你14分都唔算太差
努力讀書考好啲自然build up到啲自信心架啦
人生流流長挫折點都有架啦
有一排我面對失敗都會對自己無信心
最緊要正面面對 解決個問題
你想既話可以留個tg 我有啲個人經歷可能可以幫到你
grad完做過隱青一年幾
到你有一刻想行出嚟就自然會自己搵路比自己行
There is always a way out

不過近排又唔想返工 唔係為咗錢真係走撚咗
都仲要80k一個月
老豆老母打份牛工咁撚辛苦咁你當初仲唔比心機讀書?
利申:老豆老母打份牛工
垃圾工都競爭
你估你真係做啲要技能要識字嘅工啊?
唔好意思
但請問你努力咗啲咩
唔要37.5嘅工即係點
即係38蚊你個心就會好過啲?
巴打好好人
攞綜媛啦垃圾 屌你老母
你身邊冇 唔代表冇人冇呢個病叫樓主自己諗下囉 工又唔返他朝佢兩老是但一個病左撚有錢去醫咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞