隱青想搵工做,好迷茫

992 回覆
301 Like 381 Dislike
中六畢業其實真係冇咩選擇
仲要唔辛苦唔同人溝通唔要最低工資
你留意返 而家失業率 7%

真係想返工 搵返你社工睇下有冇啲社福機構比你做住啲雜工先囉

希望好好諗下自己同老豆老母啦
你唔會想老豆老母去到退休年齡仲要返工賺錢養你掛
當真係退休照返工 到你老豆老母百年歸老點算 你跟埋一齊走?
唔諗自己 都諗下老豆老母
24歲都冇比老豆老母逼返工 仲比錢你用 其實佢地都好錫你

當年23歲我quit左上份工 廢左三個月已經比人催要返新工
當然我都明 佢地係唔想我養懶左個人
IT。 8萬幾。
IT 正既地方就係可以好似打機咁 有得 try and error. 同係煲一隻 game 精通啲 characters 相似
巴打你好好,要繼續Keep住
社工未走時,叫做私底下介紹過一份做兩個月暑期工既社福機構唔知咩野既實習位,記得自己果時話無野做試下囉,後尾社工講多句「你要預左暑假多活動搞好辛苦嫁喎」然後我就推左唔做了

原本話做,比社工講多句反而縮左
馬會電話投注我以前都無做過野一年之後去做pt 聽下電話
但你無做野咁多年預左比hr問到你傻
個啲Intern位應該冇錢收 比人寫CV用
你唔介意咪搵返佢問下有冇啲咩輕鬆既雜工介紹到比你做

或者你勇啲咪去見Office boy (office assistant)都唔洗點同人溝通
補下物資 送下文件 寄下信咁 不過呢個時勢好多公司都cut呢啲無用既位
前隱青
讀緊n展master路過
夜班先唔輕鬆,要上貨
睇佢造化,識朋友又教唔到
樓主個唔做37.5$既工又怪怪地
依家失業率高又唔想做辛苦工
隱青搵工唯一既阿Q精神就係「無野輸」
你未唔請我囉,我兩手空空左幾年,會差呢幾日?
見到香港有咁多社會垃圾我就安心喇
間間hr都會質鳩人
樓主你啱上面個課程
直接搵工可能太難
All in SQQQ, 使乜返工
你未質囉,最多未無得做
心態唔同
去做升降機保養
m記 之類既快餐?
難得隱青想做野都係好既
所以樓主你真係想搵份pt?
你既無野輸心態只係唔著緊自己已失去既時間
我都隱過一年同埋做過狗會先推薦你
唔覺得已失去過時間,我明白自己做緊隱青
如果我覺得自己失去過時間,咁全世界既人都失去過時間

林奠賺緊420K一個月,做狗24K一個,個個都已經失去緊時間

最緊要自己開心,賺到既錢夠自己用,用得開心就已經滿足
考個保安牌做番半年先囉
唔想見人咪搵下商廈

最好做既夜更係售樓處夜更/商廈夜更
番去對人一個鐘 全職訓教
唯一透露唔想做保安既原因係,唔想呀媽傷心
呢樣有啲私隱唔太想講,總之做保安會令到呀媽比宜家我做隱青更傷心
趕佢出門口,賣樓,搬屋,換電話,人到絕路自然會求生
睇唔開唔好咩 屋企少件垃圾
公務員
咁去做麥當勞囉
唔做麥當勞就去foodpanda 送下外賣
再唔係做sales
唔想對咁多人既話咪去做倉務員

馬死落地行 我都做過一年廢青
而家都係打份15k既垃圾工

做廢青唔係問題
前題要有至少4k一個月洗費

乜都唔得 咁又唔得既話
不如你去拎綜媛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞