連登網友實戰籃球鞋討論

850 回覆
9 Like 19 Dislike
打街場有咩鞋好介紹?
依家大腳撚有咩好選擇?
想入對asics nova surge 2 但冇得試
有冇巴打著過asics嘅鞋
跟返nike/adidas碼買有冇問題
邊到有asics 籃球鞋可以試?
好似就出gelburst 26, 想問下LOW版係咪都會一齊出?
25 low 遲過中筒幾個月
等緊26low
而家asics hk官網有賣籃球鞋
你不如直接打去asics 專門店門市問下有冇
我覺得差唔多, 但而家d鞋越出越細, 情願買大可以著厚襪鬆鞋帶嚟就
如果你US10.5就建議你買US11, 因為asics籃球鞋無US10.5, 佢係28.5cm (US11)
puma court rider 2幾好著
有冇巴打著過trae young 1,覺得點?
波鞋達人 hleung話 一個字 好
kd 15
有無ching 知 acics gel hoop/burst 喺香港可以點入手
加一,想試實物
想買asics glide nove ff 2 有無人知香港邊到有賣?
香港應該冇 ig shop 都冇貨,日本冇出,台灣冇貨要等過2個月出新色,ebay 有全黑色買
日本有出啊,琴日問到香港有鋪頭話拎到
香港asics好鬼垃圾 完全唔重視籃球
我睇日本官網見佢冇再補貨香港asics d 碼又唔齊款又唔多。香港買幾錢,我ebay 買左1200
一千左右,買左唔好諗啦,早買早享受,等你分享鞋評
你好,謝謝你的查詢。ASICS GLIDE NOVA FF 2 (1061A038-106)將於2022下半年於ASICS香港專門店及ASICS HK網上商店推出,暫未有確實發售日期,請密切留意ASICS HK的Facebook及Instagram專頁以獲取最新資訊,謝謝。

我問左香港官方
我係腳細用家希望佢會出到24,5 cm 佢依家gel brust 25 既 size 唔啱著

有冇人知UA會唔會返男裝?
門市剩係見童裝/女size
一早賣哂啦
啱啱收左對鞋,著左一個鐘左右,未拎去打波。

我自己以前嘅打法偏向切入分波同小拋投,都會射3分。近呢兩年冇乜打波就開始變返做一個定點射手。
鞋size 係us7 , 矮,輕,快嘅1號位

主要著開 kobe 11 加佢子系列 同 curry 6,9
都有著過drose 4, cp3 vii.
, harden 2,crazylight boost2018,pg1,2,kyrie 5,kobe 9
拎左kobe 既us7 同 asics us6.5 對比長度差唔多並冇0.5cm 咁多,我個人就覺得買細半個碼會好d.

包覆性:我自己覺得一流,感覺有少少似flyknit 依類型嘅網面,同埋我個人幾鍾意襪套式設計。

緩震:上腳後嘅感覺貼地同埋啟動性非常高,前腳掌緩震我就覺得幾好,後踭算係比較硬對我來講係唯一既缺點,呢方面有可能係因為我着開Kobe嘅鞋墊。

抓地力同耐磨性 就真係要打波先知

如果講包覆性 呢對鞋係我着過咁多對籃球鞋入面算係頭嗰幾位
但緩震方面 應該只係好過d rose4 接近係我着過嘅鞋緩震最差同kyrie 5差不多

我自己對於好著嘅鞋會買唔同色兩三對輪流替換一季
暫時得Kobe系列 curry6 同埋PG 1,2我係有買過兩對以上。
依一對如果踩開左對鞋,緩震會有curry 6 既感覺我應該都會買多對,呢兩對鞋嘅感覺比我好相似。啟動性好高包覆性都唔錯,但係HOVR 嘅緩震我覺得暫時略勝。

建議
如果係一個切入型後衛,完全唔追求緩震我會好推薦呢對鞋。如果係其他位置或者另一種打法追求緩震就千祈唔好揀呢對鞋,因為支撐性唔算好高,緩震又真係冇乜。
定點射手我自己會推薦Pg6 我自己試上腳嘅時候發現同curry9 感覺差唔多但價錢平好多。當然包覆性外貌都差好遠。
Thx 分享台灣好多人大推佢 都係講包覆性強,貼地起動快,如果香港出既話 應該唔過千 好似幾抵玩,諗緊 買依對 定 gelburst 26 low
如果唔過千既話出面仲有好多選擇特別係香港,outlet 有好多鞋都好平,例如Freak3 (包覆性唔夠好)PG6(啟動唔夠快)Irving系列(緩震一般)Kd14 (好普通冇乜特別優點同缺點)
不過有好多鞋都多人推,例如GT CUT
我都係多人推結果stock x 買左,發現差到一個極點
打左2次就放番鞋櫃,以後都唔會再著。
佢既air 打氣個陣唔平衡導致就咁平放對鞋會出現好似搖搖板嘅情況,同埋兩隻腳嘅air都唔一樣。除咗我之外上網都有唔少人有呢種情況出現,有啲人直頭係買咗四五對鞋感唔一樣。

我建議你真係著咗上腳先,因為我其實踩上腳幾分鐘已經feel到佢後踭硬。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞