[殭屍/鬼怪/打鬥]《噬魂》我由古惑仔變左做現代道士 03

1001 回覆
37 Like 1 Dislike
我唔貪心首期就夠啦
中條毛
返工啦 都係唔好幻想咁多
所以咪話早左入黎囉
總會中念力
你短嘛 我儲左成個月今朝睇晒
我盡力㗎啦
就黎又爆post
仲成二百個留言空間喎
好快咋
咁就靠你地啦
村民們看到段天的第一個反就像看到鬼一樣,四處逃跑,而這時的他們在段天眼中就像螻蟻一樣,只需一根手指就可把他們玩弄至死

段天一路由村口大開殺戒,所到之處必血流成河,屍橫遍野,將從小到大受到的冤屈一口氣歸還

「段天...唔關我事..我無辜㗎.唔好殺我」村民跪地求饒

「無辜~我同你地講我無辜個陣....你地有聽咩?!」段天扼拳一揮

那村民就身首異處...

旁邊的人有的嚇到軟坐在地,有的拖著一家大小,更有的嚇到拋下妻兒自行逃跑

段天一下跳到拋下妻兒的那人面前,盯著他

「去邊啊~」段天問他

「你唔好行埋你啊!你唔係人嚟㗎!!殺咁多人」那個人驚恐的說

「唔係人?你都唔好得我幾多咋嘛~掉低自己老婆仔女走咗去」段天說

「我...」那人回頭看自己的妻兒,她們哭得抱作一團

「你抵死,唔好怨我」說畢,段天一掌拍在他頭頂

「呃...」那男人跪在地上,七孔流血,眼珠暴現血絲,大腦應該直接被震碎,不出一秒就倒下了

其實他也不是盲目的殺戮,是有目標的段天有幾人故意不殺,村長和從小就欺負他的那幾人....

他把他們都捉到村公所裏

「村長~我講過,我死唔去一定會返嚟㗎嘛~驚唔驚喜啊」段天扼著村長的頸

「點解.....你冇事?!」村長艱辛的說出

「我福大命大~同埋,我死咗點返嚟搵你啊~哈哈哈」段天邪笑著說

「呃....怪物」村長說出一句挑動段天的說語

段天聽到後整個人抽搐了一下,把頭擺歪了,他皺起眉頭收起笑容

「係啊...我由細到大你地都當我怪物㗎啦」段天看一看村長後再看著從小欺負他的那幾人

那幾人被嚇到瑟縮在一角
「哈哈哈!唔洗驚~好快到你地㗎啦」段天又再次擺出笑臉

段天發力將村長升至雙腳懸空,讓他慢慢窒息至死,過程中村長不斷的掙扎,不斷對段天拳打腳踢,指甲更抓傷了他,但段天現在的身份不同了,傷口只需一兩秒就復原

旁邊的人都看得目瞪口呆,村長死後段天天就將目標轉向他們

「都話好快㗎啦~」段天緩緩的走向他們

「唔好啊,我求下你啊」他們開始求饒

「唔好?我細個嗰陣都成日叫你地唔好㗎~你地有聽咩?」段天露出詭異的笑容

「係....係以康逼我地咁做㗎,唔關我地事㗎」其中一人發聲

「即係你話我怪錯你啦!」段天再次出手,用手刀把那人的胸口劏開了,血液瞬間傾瀉而出,然後段天再一手穿入他的身體,把他的心臟一下扯出

「咦!點解你個心唔係黑色嘅~哈哈哈」段天把心臟掉下,一腳踩爆了

「你地呢~有咩講啊?」段天伸出舌頭舔著手上的血

「呃...我...我...我...對唔住....係我錯」另一人跪在地上

「嗯~我接受你嘅道歉」段天欣然點頭

「真㗎?!」那人站起來

「當然啦~所以...我決定送你個痛快!!」

段天雙手一拍,直接把他的頭顱夾破了,血肉橫飛,碎肉散遍四周,血濺到段天身上

失去頭顱的身體倒下,體內的神經系統還在活動,四肢在抽搐

「嗯~好香」段天嗅著身上的血

「你係最後啦~」段天望向最後一人

「.......」

段天走近他

「啊!!!!」

慘叫聲劃破天際....

一晚間,這村落在歷史上消失了

而段天就是有了這樣的經歷,從此踏上了滅世魔王的道路
好慘 …
你話邊個慘先?
打漏咗!!!

段天細個嗰陣塊面有肉瘤,亦係比其他小朋友蝦嘅原因之一,佢變咗殭屍之後就冇咗,因為肉瘤算係一種病,殭屍嘅復原能力幫佢會復原埋
段天好慘
我前兩日睇戲,見到一句說話好啱段天

未經他人苦,莫勸他人善
好啱 …
宜家我都會諗人地偏激背後原因
有個舊同事表面好煩係咁重提舊事
尤其是同佢係同期
變態上司份人我又摸得幾透
心知咩事就由佢講
講到舒服為止
有時可能真係比啲仆街上司折磨得太勁,比佢訴下苦都叫幫到佢

「十方,你唔好再講啦,再講佢喊㗎啦」

啊武的一句話打破了段天的回憶

「哈...我都唔講得變句啦...」十方按著肚上的傷口無奈的苦笑

「我地一定過到依一關㗎!頂住啊」啊武安慰十方

被勾起回憶的段天,神情變得有點恍惚,呆站在原地,已疲憊不堪的啊武也忍不住看準這時機上前偷襲

左勾拳!右重拳!一記左上批踭!再加一下橫揮手刀,擊在喉嚨處,把呆滯的段天打得連連後退,最後更倒在地上

「嗄.....嗄....」但只是簡單幾下的攻擊,啊武已經喘氣不斷

亦因這幾下的攻擊,段天被拉回現實

「段天~你亂諗啲咩啊,你依家已經係世上嘅王者,過去唔重點㗎」段天自言自語的說話

段天回復平靜,站起

「仲有啲力喎~一人一次!到我啦!」段天一個衝刺,一手捉住啊武的頭髮,把啊武的頭狠狠的按到地上,都陷入地板裏,段天再扯著啊武的頭髮,奔跑起來

啊武被拖行,面額不斷在地上磨擦,好快便被磨得體無完膚

「啊....嗄....」啊武用最後的力氣,捉着段天的手腕,但手臂也被段天無情的擊斷

這樣的疼痛令啊武昏迷過去,段天提起腿,準備下死手

腳快踩到啊武的頭上

一身影出現為啊武擋住了攻擊

「?!」段天錯愕一下,向後退一步

那身影正是我,陳天航!我身上的血咒經已完成,九叔的體力盡耗,坐在結界上休息

九叔說血咒是為我強行拖長了壽命,算是逆天而行,所以只有一炷香的時間,一炷香後,我的生命就會走到盡頭

但現時這一刻,我的道行達到了一個頂點,血咒為我借來三清天師的法力,應該能讓我有能與段天一戰的能力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞