[殭屍/鬼怪/打鬥]《噬魂》我由古惑仔變左做現代道士 03

1001 回覆
37 Like 1 Dislike
血液不斷在肩膀流出,我的意識亦逐漸變得薄弱,這一刻我徹底相信這一戰,應該是我的最後一戰....

「嚟啦!」我高聲大叫,拿著彎刀衝向張天,拿出命搏一場吧

「嗄!!!」張天同樣向我衝來

先看看另一邊的情況

段天已跟七血狐大戰了一場,七血狐全數陣亡,而段天也被血狐咬得面目全非,但依然屹立不倒的站著媚娘面前

「哈...媚娘..依招七狐煞唔錯啊」段天不知是苦笑還是冷笑的說著

在段天這麼虛弱的時候,理應是打敗他的最好時機,媚娘卻不知為何遲遲不出手,站在原地

「你郁手啦....我段天..今日輸得心甘命抵」段天單膝跪下

突然!媚娘也單膝跪下來,但....她剛剛並沒有出手,怎麼會這樣...

「哈哈哈!!媚娘啊媚娘,你竟然將自己嘅魂魄綁定七狐煞,依家殺我唔死,你自己都要死!」段天大笑起來

「......」媚娘沒說話

她用尾巴撐起自己,強行運氣,讓自己多撐一會

「冇用㗎~你知我好快就冇事,你點都贏我唔到」段天囂張的說

然後段天身上的傷就在肉眼可見的程度下快速癒合,難怪當年天玄叔帶著所有門徒都不能把他們一舉殲滅,反被咬成殭屍

但劇情再來一個反轉

段天身上原本已癒合的傷突然又出現惡化,皮膚開始潰爛,肌肉開始收縮

「點解?!咩事啊?!」段天看著自己的身體慢慢削弱

「七狐煞係一個詛咒...你成世都比狐族嘅怨魂侵蝕,普通人好快就會死,但你係段天,所以一定唔會死,只可以永遠痛苦咁睇住自己身體慢慢被侵蝕,然後復原,之後再侵蝕,陷入永無止境嘅輪迴!哈哈哈哈!」

原來媚娘一早就打算讓陷入這地獄輪迴,所以她才如此的冷靜

段天奮力站起,拖著正在被怨靈侵蝕的身軀衝向媚娘,但動作卻被定住了,動彈不得
唔通段天走去上秦王或者張天身去番身?
BOSS 無甘易玩完的……唔會架可?
刀片已準備……
放心,絕對唔會咁易死
唉 …
做咩啊
冇野,返工唔順心姐
比老細鬧?
又未去到嘅
覺得自己做得唔夠好
我成日都會咁,成日做錯野下次做返好咪得囉!!唔洗愁喎!
過多陣有文
而定住他的不是別人正是媚娘,媚娘強行運氣好讓自己多撐一會,但實質她的身體內部經已慢慢腐壞,不撐得多久,她伸直雙手,舉向段天,手發著紫色的光環,大環小環交替閃爍

而被定住的段天,不像是被一般的法術定住了,看上去更像是他身邊的空間和時間都被定住了

在遠處的秦王和天玄叔停下動作,看向媚娘

「傳說中九尾狐有操控時間同空間嘅能力,原來係真係嘅」天玄叔說

「依個世界真係奇妙」秦王點頭說道

二人說完話後又再次對上眼,開戰!!

雖說他們都是一等一的神人,但已持續戰鬥了兩日兩夜,難免動作會有減慢和減少了不必要的招式,亦即是說,他們現在招招都是殺戮的招數

說回媚娘,她把段天的動作給定住了,但媚娘她自己也知撐不了多久,而且以她現時的能力,更不可能殺死段天,所以媚娘急急把段天升起

「陳天航...我可以做嘅就係為你拖延時間...」媚娘淡淡說出

「一烈...我終於都可以落嚟陪你啦~」媚娘會心微笑

然後雙手拍掌,段天就這樣憑空消失了

媚娘亦香消玉殞....失去魂魄的她慢慢化為一灘血水

極度稀有的九尾狐就這樣在世上消失了,可笑的是,儘管媚娘賭上自己的性命,都未能直接殺死段天
又殺人
唔好咁啦,我都唔想㗎
專殺女角
3:1
男角色都死咗好多個㗎
100% 女角 死晒
Um.....你地已經忘記咗洛兒
Ok...
99% 死晒
唔好咁啦!最多下一季我唔殺女角殺曬啲男角色
咁又唔好
全部殺曬!!
今晚夜啲先有
慢慢啦
同溝女一樣,最重要係等待嘅過程
若果樓豬係為女女待慢我地 …
唔係啊依排個腦塞住咗,成日打唔到文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞