[殭屍/鬼怪/打鬥]《噬魂》我由古惑仔變左做現代道士 03

1001 回覆
37 Like 1 Dislike
仲剪?!剪足半年啦,咩都剪曬啦!!
我拿出彎刀,用捆仙索把刀纏在手

「我嚟啦」葉靈、夢晞、英叔、啊烈的帳今天都一次算清吧,即使我最後會戰死,也起碼試過、拼過,再見他們時,也不會悔恨自己

我推開大堂大門,接待處已沒有了禮貌的「接待生」,換上了兩隻失控的殭屍,他們身形瘦削,像是人乾一樣,頸上還被鎖上鐵鏈

看來生前是被段氏這幫人虐待得不輕

他們一看到我就像喪屍般向我衝來,我先起一腳把其中一隻攔住了,再發力把他踢在地上,別說笑,別看他們骨瘦如柴,力氣還頗大的

而另一隻,我用彎刀橫攔在我面前,我一掌下而上打在他下巴,他被我打得抬起了頭,我往上一刀插在他頸上,再向上拉,他的頭被我一分為二,我轉刀下插,正中「紅心」

解決一隻

而地上的一隻我直接用腳把他的頭踢爆了,再補一刀,完結

我走到電梯大堂,按下按鈕

叮叮!!

電梯門一打開,裏面站滿了像剛剛一樣的殭屍,全部頸上都被鎖上了鐵鏈,身形瘦弱,皮膚泛黃,像極營養不良一樣

我轉動手臂,鬆開纏在手的捆仙索,一舉把他們都套住了,然後我倒後行,將他們都拉出電梯,把他們都拉到大堂

「起!定!」劃出一個大結界,把他們定住了

「滅!」結界在無聲的狀態下消失了,而內裏的殭屍已一點也不剩了

我進入電梯,按下六十六樓的按鈕,等待的時間總是特別漫長的,去到六十樓左右後,空氣開始逐漸下降,縫隙中滲入一些白色寒煙

叮叮!!

電梯終於到達六十六樓,電梯門打開

嗖—

我剛步出電梯,就聽到打鬥聲
秦王仲未打完?
樓豬今日仲有無啊 我吊緊癮 周身震流鼻水 就黎頂唔緊喇
打緊夜多少少有
秦王?!都已兩日兩夜,居然還在戰鬥?!到底他們倆是什麼境界的人....

天玄叔的雙鈎有一邊經已斷裂,而另一邊的利刃都崩裂,而秦王手上的青銅寶劍都已斷了,只剩下一半左右的長度,基本上二人的武器都是可報廢的武器,但在他們這種神人手上還是可發揮出驚人的能力

但細心一看,他們二人的狀況都極之差勁

「嗄....嬴政...嗄..你仲死撐啲咩...嗄..認輸啦」天玄叔用雙鈎撐地,氣喘著說

「嗄...哈..你都未死..嗄...朕點收手啊」秦王笑說

天玄叔的左眼被掏空,傷口明顯是被利器所傷,而傷口上還殘留著一點燃燒過的痕跡,不用說也知道這是出自秦王的手下

而秦王也不見好得哪裏去,他的整隻左手都被斬去了

二人在這兩天都在持續上演生死相搏的戲碼

「嗄...到底係啲咩令到你一定要同我過意唔去」天玄叔問秦王

「...哈,點解?係因為一個男人間嘅承諾」

時間回到一個多月前....

天玄叔因為控制不了屍毒,所以去了找秦王幫忙

「呃...嗄...嬴政!!」天玄叔去到一橦大廈的天台

「快啲出嚟啊....我就嚟頂唔住啦....」天玄叔倒臥在地上

踏,踏,踏

「萬天玄...點解你會搞成咁」秦王出現在天台,他雙手放在後腰,慢慢走近天玄叔

「快啲....嗄...幫我」天玄叔辛苦的按著胸口,不斷喘著氣

一道紫紅色的光在天玄叔的胸口閃爍著,並長出了一條蔓線,再慢慢伸延到頸

秦王伸出雙指,按著蔓線的末端,秦王的雙指發出一團綠光,把正在延伸的蔓綠抑壓住

「屍氣...」秦王一臉錯愕的的看著天玄叔
原來仲有第二季,那即仲有好多野玩了!
做乜唔講清楚?要我們出刀切嗎?
Live
叫做有啲諗法啦
多謝支持!啱啱放工!依家打緊文㗎啦!
終於由頭睇到live 好正 支持
覺得好睇就好!!多謝支持!!
由細到大都好鐘意睇殭屍片 如果呢個故仔可以拍戲就正
我都係殭屍片迷嚟!!我都想啊!不過我諗唔會有人用我個故仔啦
我唔敢睇
好好睇㗎!推薦一眉道人!
林正英個d好好睇呀
啱啊!!係經典!!
有音樂 有劇情 有教育意義
林正英真係好正氣
佢比人強行要初夜真係好好笑
應該係92‘殭屍先生同吳君如
就黎屍化喇我 快啲比文我
「幾時嘅事?」

秦王已幫天玄叔抑制了屍氣,暫時能令天玄叔保持理性,他們二人坐在天台的邊緣,秦王問著天玄叔

「我地第一次見面個陣已經係咁,只係個陣我自己仲控制到」天玄叔苦笑說

「朕幫唔到你幾次,你嘅屍毒基本已經散遍全身,冇得救」秦王一臉嚴肅的說著

「我一早就知,捱得幾耐得幾耐」

「點解你唔自我了斷?貪生怕死唔似你」秦王蹺起雙手,抬頭望向天

「應刧」天玄叔簡單的說出

「咩刧?」秦王問

「依個刧唔係我一個人嘅事,係關乎到整個世界,我唔知你今次出關到底有咩目的,但你唔可能置身事外,依個刧你會係好重要嘅一環」

「朕都關事?朕已經係唔屬於天地人三界,眾生六道以外嘅生物,理應所有野都唔關朕事」秦王不解

「關,因為我要你應承我一樣野」天玄叔嚴肅的看著秦王

「講」秦王皺一皺眉頭

「如果我變咗殭屍一定要殺咗我」天玄叔說完後就回復輕鬆的表情

「好,我會」秦王點點頭

「不過到時可能係我殺咗你」天玄叔笑說

「睇下點」秦王也一笑

「但,係一個咩刧?」秦王問

「詳細我都唔知,但我算到幾個重點人物」天玄叔說

「邊個」

「我、你,陳天航、萬十方、李梓武、張一烈、張九、張英、陳鯨、張天、段天」

天玄叔說出他算到的天刧中的名字

「咁,睇嚟已經齊人」秦王說

「係,但之後點發展就睇個天」天玄叔指一指天

「睇佢?哈,咁一定冇好野」秦王笑說

.......

「就係因為一個承諾?」屍化天玄叔腦海裏沒有這段記憶

「你唔會明」秦王苦笑

「咁多年嚟,能夠同朕交手而不分上下嘅人,得萬天玄一個,佢同朕就好似正面同反面咁,所以,你唔配做萬天玄」

秦王舉起劍指向天玄叔
睇住先一陣仲有多段
秦王 好型
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞