[殭屍/鬼怪/打鬥]《噬魂》我由古惑仔變左做現代道士 03

1001 回覆
37 Like 1 Dislike
還好
我冇野講
慘慘豬 …
你知就好
我唔想㗎
今晚幾點出
啱啱收工食埋飯就打
加油
慢慢食
無人追你
漏咗把道具
但冇人追睇我又好慘
好難觸摸呀
而我...

嚴格來說,秦王的飛刺救了我一命,控鬼化的九叔出現在我面前後,我完全不懂反應,任我怎樣叫,九叔都好像沒反應,完全忘記了我一樣,比起啊武,九叔的記憶清除得更加徹底

九叔的攻擊十分凌厲,而已成控鬼的他依舊拿著雙劍作武器,而且好像每一招都想取我性命一樣,都往要害擊攻去,我又不想傷害九叔,所以就只在不斷閃避

正是這時秦王的飛刺把我跟九叔分開了,這才給我回氣的機會

「九叔!我係啊航啊!你醒下啦!」我邊閃避飛刺邊叫喊著

但九叔完全無視我的呼喚,在躲避時仍向我不斷的揮劍,我閃避得左卻避不開右,肩膀被劍斬中了

「呃....」我按著傷口

「九叔....你醒啦!你唔記得我,英叔呢!張仁呢!」

我把九叔生命中重要的人都說出來,果然九叔有些動搖,攻擊的動作停下來了

而他眼中的藍光都退掉了

「走!!!」九叔雙手按著頭,痛苦的叫著

「九叔!你醒啦!快啲跟我地走啦!」我正想上前靠近九叔

「唔好過嚟!!你地快啲走!!」九叔跪在地上

雖然九叔阻止我上前,但我還是過去把他扶起

「要走我地一齊走!」我說

「你....」

「啊!!!」九叔突然把我推開

原來是九叔的背後出現了屍線,屍線的出現令九叔回復了攻擊的慾望,而且變得更加兇狠,劍直接瞄準心臟衝來,劍快要刺到我胸口時

一隻手出現為我接住了刺來的劍,鮮血不斷在那隻手流下

那隻手的主人是英叔....英叔從無極門趕了過來,剛好救了我一命

「張九,你到底肯醒未啊?」英叔捉著劍,一腳前撐在九叔的胸口

後退數步的九叔用靈力收回英叔手上的劍

「你當年可以嬲我殺咗你徒弟,嬲足咁多年,依家你想殺自己徒弟?!你想嬲自己幾多年!!」

「我知你係知道自己做緊咩,唔該你醒下」

九叔卻不為所動,拿著劍一步一步走近我們,突然!!一身影從我們和九叔之間飛過,是陳鯨,他被打飛了

怎會這樣......羅東不是身受重傷了嗎,誰人把陳鯨打飛

我望過去啊武他們那邊,是段天....他要親自出馬了嗎?

「你邊位啊!」啊武對著段天大叫

「羅東,飲咗佢」段天從手上拋了一支鮮紅的液體給奄奄一息的羅東

「係嘅....Boss」趴在地上的羅東接過小瓶

咕嚕一聲把鮮紅色的液體吞下肚

「嗄.....嗄.....」羅東開始喘氣

咔咯....咔咯.....

羅東的身體不斷發出骨折的聲音

「Boss!!點解....啊!!」羅東面目猙獰的說著

「忍下」段天露出邪笑的表情

「係....啊!!」看著羅東這樣,我隔那麼遠都感覺到他的痛楚

咔咯!!!

最後一聲骨折聲響起

「Boss!我覺得....」羅東的傷全都癒合了,而且....身體都變形了,後背在脊椎骨的位置凸出了一粒粒的硬塊,兩邊肩膀都長出一隻犄角的東西,臉上浮現出一些像符咒的血印

「點啊,羅東~」段天保持著那邪笑的表情

「我覺得.....我充滿力量!!哈哈哈哈!!!」羅東的笑聲在整個空間國迴盪著,非常駭人

「玩咩啊....」啊烈露出無奈的表情看著羅東

「佢飲咗啲咩...變成咁」十方也十分無奈

「係我嘅血」段天回答十方的話

「飲咗你嘅血就會變成咁?!」啊烈問

「我係佢地嘅力量來源~一次飲咁多我嘅血,佢依家已經唔係你地可以對付到!哈哈」段天說著說著就轉身離去

離去前,他補說了一句

「東,唔好咁殘忍啊,比一個痛快佢地」

之後就離去了
羅東邊有咁易收皮
樓豬放心
打文呢家野
唔洗急 最緊要快
冇人會催你食飯
文呢d喺大家瞓前有文就得 !
樓豬睇咗鬼滅?
不過我地慣左7點準時訓下
冇啊一直想睇但未睇,冇時間追

劇情好似?
咁就遲啲瞓啦
分血個下有啲
唔緊要!反正我真係未睇!咁啱似姐
好想睇電影 …
劇場版?
睇左2次
個陣冇野做走去睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞