[殭屍/鬼怪/打鬥]《噬魂》我由古惑仔變左做現代道士 03

1001 回覆
37 Like 1 Dislike
天氣唔好 我都係咁
好易病
兵!!

天玄叔撐著地的滅天鈎斷裂

「哈哈哈....估唔到...我會輸」天玄叔跪在地上,苦笑

秦王一手按著肚皮的傷口,一手提著青銅寶劍,指著天玄叔的面前

「由一開始,你已經注定會輸」秦王冷酷的說

秦王準備揮劍,天玄叔卻用法把地面的碎石變成砂粒,再用內功把砂石加熱,一手灑向秦王的雙眼

「呃?!」秦王的眼睛受損後,下意識的先退後一步,當他意識到要揮劍時

就已太遲了,天玄叔已逃之夭夭

但命運卻偏偏喜歡開玩笑,天玄叔逃跑時,撞上了正趕到來的十方他們

「?!」身受重傷的天玄叔受驚退後

「師父?!」十方見到天玄叔後又是十分緊張

「係你地?」秦王聽到十方的聲音

「係啊秦王!」啊武回答秦王

「快!殺咗萬天玄!比佢好返就麻煩」秦王知道自己也元氣大傷,而且回復能力不夠身為殭屍的天玄叔快,所以要捉緊現在的機會把天玄叔除掉不然就難已收尾了

天玄叔知道自己身處劣勢,他馬上捉著十方,扼著十方的喉嚨

「你地快啲行開!如果唔係我就殺咗佢!」天玄叔威脅在場的人

「天玄叔,點解你變到咁卑鄙㗎?」啊武在一邊無奈的說

「做人邊有咩卑唔卑鄙㗎!!最緊要補得住自己條命!」

自從天玄叔轉換成殭屍人格後就性情大變,由充滿正氣傲骨的聖人,變成貪生怕死的卑鄙小人

「你...唔係我師父」十方失望透頂

「嗯?」天玄叔望向十方

十方已拿出畫龍戟,狠狠的插向天玄叔的胸口

「呃?!...」天玄叔呆住了,在場的人亦是如此,任誰也猜不到十方會這麼主動出手
「你....」天玄叔鬆開扼著十方脖子的手,錯愕又驚訝的捉著畫龍戟

「我啱啱講咗,你唔係我師父,我亦唔需要留手啦」十方表現得冷酷,但熟悉他的我們都知道,他有多麼尊敬天玄叔,他來之前一定在內心交戰了很久,才能做出這樣的決定

被畫龍戟刺穿心臟的天玄叔,放棄了掙扎,雙膝跪下,眼球的顏色慢慢變回正常人類的黑色,看似是回復了天玄叔原先的人格

「十方....」天玄叔微弱的說出

「師父!!」十方看見這樣連忙也跪下,看天玄叔

「叻仔啊....」天玄叔艱辛的提起手,搭著十方的肩膀

「師父...你終於返嚟啦」十方啜泣起來

「傻仔....你身為無極門嘅掌門,點可以咁易喊㗎」天玄叔為十方擦去眼淚

「我?無極門....掌門?」十方瞪大眼睛,受寵若驚的看着天玄叔

「我得你一個徒弟,唔係你,係邊個」

「師父..但我..」十方搖頭

「信我,你一定得,唔好懷疑自己能力」天玄叔堅定的對十方說

「咁...我會盡力,盡力將無極門發揚光大」十方點頭

「好....」天玄叔欣慰的點頭

「啊!!!!」

突然!天玄叔眼珠的顏色又變了色,滲出奇怪的光

「十..方!!殺咗我!快啲!!」天玄叔全身都在抽搐,控制不了自己的動作

嗖!!

咕嚕.....

天玄叔的頭顱在毫秒之間跌落地上,翻滾,但他的表情卻是在微笑著

因為他得到了解脫,真真正正的解脫了,是這數十年第一次的自由

而幫天玄叔解脫的人,正是秦王,秦王最終都能實行他們之間的承諾

「萬天玄....朕做到啦」秦王苦笑著說

「朕要做嘅野已經做曬,剩低嘅留比你地啦」秦王對我們說

跪在天玄叔面前的十方只剩下一臉茫然

「師父....」十方的淚如泉湧般流下

天玄叔的身軀化成了一顆鮮紅的精石,懸浮在半空之中,秦王跳起,把精石扼在手中,走到十方面前

「依粒精石,你好好保存」秦王把精石遞給十方

十方接過精石,把精石小心奕奕的放到袋子裏

交代好後,秦王就一拐一拐的離開了,這一戰,秦王也傷得不輕,應該要休養不短時間才能完全復原
咁夜啊
今晚應該會停一日
食蕉兄依幾日咁夜都未瞓啊
聽日返工啦
少何喎返工都咁夜
唔開心 …
因為返工?
係呀 … d野多到 … 做唔哂呀 !!!
要做d咩
瘋狂被客催 … 5日嘅email ....
Diuuuuuuu
咁好生意
負責做咋 … 未必真係有生意 …
我都好忙

加油
今晚見
過多幾個鐘就收工
我地今晚(地府時間)見
同佢地講:催咩姐,放工啊嘛!放完假咪做囉
點解係地獄啊
等唔做先咁講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞