[殭屍/鬼怪/打鬥]《噬魂》我由古惑仔變左做現代道士 03

1001 回覆
37 Like 1 Dislike
出第二季 開新故
聽日出文今日抽唔到時間打文
回水呀
除褲阿
搵食姐犯法啊
說出這句話的是啊烈....

「哦?好啊,哈哈哈!!」羅東把我狠狠的把我掉在地上

「啊.....」我陷入了地面

「起身」啊烈冷酷的說

我撥開身上的碎石,站起來

「啊烈...你做咩啊?」我行上前

但卻換來一腳

「呃.....」我飛退跪地

「唔好行埋嚟」啊烈說

「啊....到底咩事」我雙手按著肚皮,無奈的看著他

光看他剛剛那一腳,就知道他不是人了....

「啊烈....你係殭屍...」我說

「係,又點」他不以為然的問我

「點解..會咁」我無奈的問

「由你地掉低佢之後,佢嘅事好似就唔關你地事啦~」媚娘從啊烈後方出現

畫面是兩天前,我們緊急撤退的一刻....

「但啊烈....」我不想放棄任何一人

「走...啊」啊烈艱辛的說出兩個字

「啊烈唔會怪我地㗎!走啦航!」啊武亦加入勸退我的行列

我們離去後,羅東想追擊我們,但被秦王阻攔住

「啊伯行開啦!!」羅東對著秦王大喊

「啊伯?你係叫朕?」秦王皺一皺起眉頭,再淡淡一笑

「係啊!死開啦!」羅東向秦王揮拳

秦王輕輕舉手,就輕鬆擋住了羅東的拳

「?!」羅東驚訝秦王的輕鬆

秦王冷笑,反手捉著羅東的手臂,一拉!然後一個箭步衝前,一記重拳擊在羅東的肚皮

嘭!!!

一道氣流直穿過羅東的身體,羅東的肚皮陷下了一個圓孔

「呃.....」羅東口水直流,雙膝跪下,最後暈倒了

秦王飛快的解決羅東後就回到天玄叔面前

「可以繼續?」天玄叔問秦王

「隨時奉陪」秦王說

二人瞬間劍拔弩張,兵器相撞在一起

鏘!!!

另一邊,媚娘抱著奄奄一息的啊烈

「司徒一賢....你又要死係我面前啦....」媚娘的眼淚滴在啊烈的臉上

「咳...咳..司徒....一賢?」啊烈虛弱的問

「哈...係我第一次識你個陣,你個名嚟」媚娘擦一擦眼淚,強顏歡笑的說著

「第...一次? 」啊烈腦海中的第一次見媚娘是在往深井的路上

「我印象嘅第一次,同你嘅印象應該唔同㗎」媚娘說

「唔同?....」啊烈不解,嘴角流出鮮血

「都幾百年前嘅事,遲啲有機會再同你講」媚娘默默為啊烈擦去臉上的鮮血

「咳...幾....百年...哈...咁你今年...幾歲啦」啊烈邊咳邊笑說

「你多嘴啊!你冇聽過年齡係女人嘅秘密咩?」媚娘輕打一下啊烈的嘴巴

踏....踏....踏....

段天從暗處的角落出現

「媚娘啊媚娘~你咁傷心做咩姐,你又唔係第一次睇住佢死」段天帶著微笑的跟媚娘就

「Boss....」媚娘低下頭

「我講過好多次㗎啦~你唔捨得佢咪咬佢一啖囉!咩問題都冇曬」段天攤開雙手

「但...Boss...我」媚娘猶豫,她根本不想將啊烈變成殭屍

「你唔咬,我幫你!」段天彎腰,一手扼住啊烈的頸,把他扯起,雙腳離地

「呃....你..夠膽放低我,隻抽啊」啊烈寧死不屈的跟段天提出單挑

「好~我就比次機會你」段天隨手將啊烈拋到一邊

「呃.....」啊烈雙臂撐在地,遲遲站不起

「但你連企都企唔起~點同我打啊」段天挖苦啊烈

媚娘跑到啊烈身旁,想扶他起來,但卻遭到啊烈的阻止

「唔洗扶我,我可以!」啊烈咬緊牙關,用盡全身的力氣,終於把自己撐了起來

「意志力幾好啊~」段天蹺起雙手

「企到起身就嚟啦,等緊你」段天笑說

「趕住去死啊?」啊烈連站都站不穩,搖搖欲墜的

「哈~把口都幾硬添,唔錯,我中意」段天拍一拍掌

啊烈握緊鎚斧,抽出血液,驅動它,一步一步走近段天,段天則站在原地等著啊烈
結局之後我想寫個外傳,係媚娘同啊烈之間嘅事,唔知大家會唔會想睇呢
出埋秦王 點解會咁多年冇死到又咁勁
都可以嘅都有啲故事性,可以寫佢同萬天玄嘅淵源
下個故秦王做主角啦
依個要諗諗啊我寫個陣冇過佢咁受歡迎
啊烈走到段天面前,舉斧直斬,段天側身,鎚斧貼著段天的身體滑過

段天笑著搖頭,啊烈轉斧橫斬,段天低身閃過,然後踢出一腳高踢,啊烈整個人翻身倒下

「好啦~玩夠啦」段天單手提起啊烈,一口咬在啊烈的頸上

「啊....呃.....」啊烈無力反抗,只能任他魚肉

「烈.....」媚娘不忍目睹,轉過頭去

砰!

段天把啊烈掉到地上,繼而攤開手掌,用指甲劃出一滴鮮血,滴到啊烈的嘴上

「媚娘~佢就交比你啦」段天蹺起手,轉身想走向羅東

「Boss....」媚娘弱弱的叫住段天

「咩事?」段天回頭看著媚娘

「點...點解...你今次會咬佢?」媚娘問

「點解?媚娘~幾時我做野要同你解釋㗎?」段天帶著令人心寒的微笑說

「媚娘唔敢!!」媚娘連忙低下頭

「今世係佢咁多世最有出息嘅一世,留係身邊可能有用」段天說完後,整個人轉身,走到啊烈身旁

「做人都係保險啲好~」段天再從手中滴出一滴血,滴在啊烈的額頭上,然後用食指畫出一個符咒

「Boss!!我擔保佢一定會聽話!!唔洗用血符控制.....」媚娘正緊張的說著

「媚娘!!你又教我做野啦!」段天盯著媚娘

「......」媚娘被嚇到馬上收聲

解決了啊烈的事後,段天走到暈倒的羅東旁邊

「垃圾就係垃圾」段天不屑的看著暈倒的羅東

段天把腳攝入羅東的身下,提腿,把趴著的羅東反轉,面朝天

段天蹲下

「東啊東~你叫我點好啊」段天捉住羅東的臉

「救你定唔救你好啊」段天站起來,把手掌上的血都滴進羅東口裏

幾秒後,羅東瞪大雙眼,仰天咆哮,身體再次出現變化

「嗄....嗄....Boss!!多謝你!!」羅東激動的對著段天說

「最後一次,再有下次,你自己知會點」段天不屑多看羅東一眼

之後他走到天玄叔和秦王的戰場旁邊,秦王他們停下了動作

「你有興趣同朕過兩招?」秦王問段天

「絕對冇~我有自知之明,同秦王你唔係同一個級數」段天揮手說不

「你唔洗咁謙虛,如果你係冇本事嘅,又點可以令到我面前嘅一代宗師萬天玄都變成殭屍啊,直頭連朕都要寫個服字比你」秦王暗帶挖苦的跟段天說

「我運氣好姐」段天笑說

........

時間回到現在

媚娘把啊烈的武器—鎚斧遞給他,啊烈接過武器,轉轉手腕,啪一啪頸

看著我

「啊烈,唔好..」我後退說

但啊烈還是向我衝來,衝到我面前揮斧,我向後彎腰,手按地,提腳起膝,啊烈橫擺鎚斧擋住了

分開!!

「啊烈!!唔好打!!」我說

「收聲!」啊烈腳尖剛到地,即發力再跳向我

他向我上而下揮擊武器,這次是用重鎚那邊,我橫跳一步閃避,鎚斧直擊地面,地面隨即裂開

「啊烈!收手啊!我地唔好自相殘殺!」我按著啊烈的雙手

啊烈一記頭鎚撞到我鼻樑上,立即皮開血流,我推開他,他追擊,鎚斧的末端捅在我胸口

我咳出一口鮮血,向後打了個筋斗,我用手按著地剎停自己

「嗄....嗄...」

「哈哈哈哈哈!!估唔到你打得咁落力!」在旁的羅東挖苦啊烈

站在羅東旁邊的媚娘只盯了一眼羅東,沒作反應

「啊烈....停手啊」我不斷重複的說著這句

但啊烈卻一直無視我的勸說,依然向我攻來
有文
有啊
推上去
又互打
係好慘
啊烈高速跑到我身後,鎖著我的頸,愈勒愈緊,已開始呼吸不到

「呃....死...係你手上...都好過死係....條柒頭手上....」我艱辛的說出

「柒頭?哈哈哈!你係講緊我?」羅東指著自己

「咁你覺得在場除咗你,仲有邊個襯得起依個名啊?」媚娘反一下白眼

「哈哈哈!!我認啊!但最緊要係你要死!!哈哈哈!!」羅東瘋狂的笑著

啊烈在我耳邊說了一句話後就更用力的勒緊我的頸

「你兩兄弟有冇咁多遺言要講啊!哈哈」羅東說

不出數秒後,我就倒下了....

「哈哈哈!!唔怪得Boss要留住你!!做到野啊!」羅東走近啊烈

「如果今日搞佢唔掂啊,我真係會死㗎!哈哈哈!!」羅東搭著啊烈的肩膀

「你覺得依家唔洗?」啊烈奸笑

「?!」羅東愕然

啊烈往上揮斧,把羅東的手

我在羅東背景猛然站起,用捆仙索套住他的頸喉,勒緊!!我咬破手指,把血擦在繩索上

「收!!」捆仙索亮起紅光

羅東的頸冒出黑煙

「點解?!你未死!!」羅東拼命掙扎

「你未死,我點敢死啊!!」我雙腿撐直在羅東後背,雙手緊拉繩索,務求勒得最緊

「哦!!你地夾埋嘅!!!」羅東這才明白我跟啊烈的計謀

「依家先知會唔會太遲」我挖苦他

剛剛啊烈在背後鎖我喉時,他悄悄在我耳邊說了一句話

「瞓低,搵時機殺佢」

所以我就放棄掙扎,躺在地上等待時機

「烈!!」我叫

「嚟緊!!」啊烈飛身揮斬,加上他變了殭屍後力量大增,輕鬆地就將羅東的上半身一分為二

「啊!!!!呃.....」羅東還在掙扎

我拉緊繩索轉身,背貼他的背,一個過肩摔把他摔在地上

媚娘行到羅東面前

「媚娘....救我啊...」羅東向媚娘求救

「羅東啊~我恨不得你即刻死啊!!」媚娘扼住羅東露出的心臟

「再見啦~啊~唔係!係以後唔見啦!」

媚娘把羅東的心臟弄破了

「媚.....娘....」羅東死前也接受不了媚娘親手殺掉自己
睇住先夜啲出多段
好攰
加一
支持,唔夠喉!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞