[殭屍/鬼怪/打鬥]《噬魂》我由古惑仔變左做現代道士 03

1001 回覆
37 Like 1 Dislike
銀針插入的一刻,九叔衝破了啊武和紅龍的的箝制,一腳向上踢,踢在英叔的下巴上,把英叔踢得一個人仰馬翻,倒臥在地

然後....九叔揮舞雙劍,往英叔的雙腿斬去,英叔躲避不及,雙腿....被斬去了

「啊!!!!」英叔疼痛得大叫

「英叔!!」啊武馬上跑到英叔面前,一踢把九叔踢退數步

「英叔!!你點啊!」啊武蹲下,捉住英叔

「唔好...理我!快啲插埋最後一支!!」英叔將最後一支銀針遞給啊武

啊武接過銀針,站起來,但亦在這刻,啊武身體內的紅龍跟啊武說

「係依家啦,一命換一命嘅時間到啦」

「依家?!唔得!」啊武跟紅龍說

「係你應承我,只要我幫你朋友就一命換一命」紅龍說

「係!我...係應承咗你,但依家.....」啊武兩難的說

紅龍將啊武拉到他自己的意識界

「點解要係依家....」啊武無奈的說

「你好怕死?」紅龍問

「我唔怕,只係依個時候大家都好需要我」啊武說

「年輕人,依個世界冇話邊個冇咗邊個唔得嘅」紅龍摸著自己的長鬍子說

「.....既然,我應承過你,咁我跟你走啦....」
然後又成功通過考驗
再打落去,贏埋
英叔甘就變左無情,陰公。
反正要還命,不如叫紅龍上英叔身俾隻腳佢先
然後再帶阿武走啦!
應該就冇咁簡單嘅
無情型啊

會點發展,今晚就知
哦~~~~~哦~~~~~喔~~~~~~
「我死咗之後會去邊㗎」啊武問紅龍

「其實我幾時講過,你要死?」紅龍說

「你自己講嘅,一命換一命啊嘛,你救咗啊航,咁我咪要死,唔係咩?」啊武不解

「我從來都只係講過,要一命換一命,我冇講過係用你條命」

「下???唔明」啊武更摸不著頭腦

「情義同正義感你好充足....但...唉」紅龍走近啊武

「呃....」啊武看著紅龍

「係用我條命嚟換你朋友條命」紅龍搖頭說

「下?!紅龍....你....」

「我地係無常異境見面個一日,我經已時日無多,個日之所以會咁講係想試下你嘅決心同你可以為朋友做到幾多」

「咁樣試我?.....」

「咁最後都證實,你係一個好有情義同正氣嘅人,絕對有資格擁有我嘅龍氣」紅龍欣慰的笑著

「咁即係我唔洗死?」啊武問

「嗯」紅龍點頭

「但紅龍....你...你會點㗎」

「我地龍族,世世代代守護住人間,油盡燈枯之後就會返上天庭位列仙班,唔需要為我擔心,而我畢生嘅龍氣將會全數灌輸入你體內,以後我嘅龍氣就係屬於你,要好好咁運用,唔好令我失望,我係上面睇到㗎」紅龍笑著指一指天,然後就轉身離去了

「多謝你啊紅龍!!」啊武大叫著

啊武意識回到現實,原來剛剛的對話在現實世界裏都不足一秒,此時九叔仍在啊武面前

啊武的意志更堅定,他拿著銀針跟九叔正面交峰

啊武捉著九叔的手,踏步走到九叔身後,將九叔壓制住

九叔忍痛轉身批踭,啊武伸把九叔的手也捉住了,然後用膝蓋頂住九叔的後背

然後放手,將銀針直插在九叔的頭頂!!

「啊!!!!呃.....」九叔先是大叫一下,繼而倒下了

啊武運氣,身體散發出龍氣,然後將龍氣聚成龍形

穿過九叔的身體,九叔體內的黑氣盡散,並昏倒過去

「航!!搞掂啦!!不過英叔...」
都係睇住先夜啲出下半
「英叔咩事啊?!」戰鬥中的我聽到啊武的呼喚

但我實在分身不暇,我們幾人同時跟羅東和媚娘抗衡著

「啊!!!唔好走啦!!」羅東拖著龐大的身軀張牙舞爪的揮著巨型的手

陳鯨和啊烈被逼躲避著,而我跟十方主要對付那個媚娘,媚娘的指甲變的長又尖

「靚仔~投降啦!加入我地,你地會好開心㗎~」媚娘帶著挑逗的語氣說著,同時亦向我們揮抓

十方用畫龍戟護在胸前,媚娘的指甲與畫龍戟磨出刺眼的火花

「我記得你~上次個傷點啊~」媚娘妖媚的看著十方,並且加上了一腳前撐

十方橫擺畫龍戟成功擋住了

「上次多謝你,但今次我唔會留手㗎啦」十方揮舞戟

「睇下邊個唔留手~」媚娘笑說

其後十方給我打了個眼色,我馬上用結界封住媚娘的雙腿,十方拿戟直刺,媚娘彎腰拱橋避開了

十方沉戟,棍打在媚娘身上,媚娘亦在這刻衝破了結界,腳向上踢,把十方踢飛了

我馬上補上,拿著彎刀橫斬,媚娘低身閃避,然後伸抓攻向我肋骨處,我發現她的攻勢後立刻沉踭防護,用手臂接住這一招金她的指甲深深的插入了我手臂

我也不甘示弱,彎刀在手上轉一個圈,變成反手拿刀,向下插去,她側身閃開,我下而上再揮,她迅速躺下,再一招蜈蚣彈,雙腳的高跟鞋踭撐在的胸口

鞋踭十分幼細,這樣一撐,鞋踭都已陷入肉裏,鮮血直流

「嗄.....」我按著胸口的傷後退

此時十方為的補上,從我的後方跳出,使出一記飛踢,媚娘用前臂擋著,但也向後滑行了蜈米,手臂亦現了一個鞋印

「總算傷到你」十方笑說

「哼!一啲都唔識憐香惜玉!!」
出咗
Ok
姣婆就一定要打 !
咁憎姣婆
救左九叔係米走得喇?
散水走人啦喂!
英叔斷咗腳
會唔會變condom
我應該唔會咁殘忍嘅
最憎姣婆
好忙
咁如果佢姣你呢
有咩搞
聽日audit 就死
Big 4 d fd ?
禾中意男人架
咁啊,下次寫個姣佬比你
食蕉兄好似係做安全佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞