[殭屍/鬼怪/打鬥]《噬魂》我由古惑仔變左做現代道士 03

1001 回覆
37 Like 1 Dislike
我連動漫都未睇所以佢上映嗰陣我冇去睇
我都冇 見呢套未睇就去睇
唔好意思,有突發事,今日唔出文住,聽日見
聽日見
聽日到了
打緊一陣開夜
我係咪唔見咗一日
而陳鯨在九叔與英叔之間站起來

「洗唔洗咁重手啊...」陳鯨拍一拍身上的塵沙

「你....𡃁仔...佢...」英叔看到陳鯨的反應後卻十分奇怪

「英叔做咩啊?」我看他那麼奇怪就問他

「張仁....」英叔緩緩舉起手,指向陳鯨

「佢?佢叫陳鯨....等陣!你叫佢張仁??」我驚訝的問

「佢....同張仁完全一樣樣」

「下?!」

九叔看到陳鯨也停下了動作

「啊...仁....?」 九叔斷斷續續的說

「講咩啊?快啲去幫手啦!」陳鯨跑走,回到與羅東的戰場上

「唔好理啦英叔,搞掂九叔先」我說

因為九叔在看到陳鯨後,完全不動了,像石化了一樣

「要搞掂佢就要武仔幫手啦」英叔在衣服撕下一塊碎布,紮住手掌的傷口

「我同佢換位!」

說畢,我就跑去羅東的方向

「武!!你去幫英叔!!依到交比我」

「好!」

啊武聽到後就轉身去協助英叔

「英叔!」啊武跑到英叔旁邊

「我先用銅錢紅繩破佢第一層陰氣,之後你就用紅龍徹底清除佢身體入面所有邪氣」英叔指示

「好!」

英叔在袋裏拿出七根銀針,每根銀針都串著一個銅錢和綁住一條紅繩,看來是英叔精心準備給九叔的「禮物」

「諗辦法捉實佢」英叔說

本來一動不動的九叔看到啊武走近自己後就馬上作出攻擊,往啊武的頭揮劍,幸好啊武動作快,及時向後彎腰,成功避開了,不然就要變無頭屍

九叔再揮劍,啊武低頭蹲下,避開劍後上前抱住九叔的腰,雙手一拉把九叔摔倒在地,然後再壓上去,把九叔住坐住

「英叔!」啊武叫

「到!」英叔拿著銀針,瞄準九叔的額頭刺去,此時,九叔起膝將騎著自己的啊武撞飛,啊武撞向英叔,二人撞在一團

九叔追擊,一腳踢在啊武的後背,把英叔啊武踢開,再一腳踩上啊武的胸口上,刺劍!

啊武來了一個空手入白刃,雙掌把刺來的劍夾住了,二人陷入角力,英叔在後飛出一支銀針,九叔分心,用另一隻揮劍,把銀針打開

「呼....」啊武趁機深呼吸,召喚出紅龍

分了心的九叔被紅龍纏住了雙手,紅龍像蛇一般慢慢把九叔的手勒緊,九叔見此果斷放棄繼續攻擊,向後跳脫離險境,之後便揮一揮手放鬆被勒緊的肌肉

啊武拿著九叔的劍上前,跟九叔拼劍,一刺一揮,數招過後,啊武處於下風

九叔拿著劍上挑,啊武仰頭避開,九叔又將劍轉為沉劍,動作如行雲流水,啊武的胸口馬上被割傷

「呃....」被割到的啊武提腿前撐,拉遠跟九叔之間的距離

緩一緩後,啊武再次拿著劍衝前

兵!!

鏘!!

噹!!

一輪交戰後,啊武手上的劍被打至飛脫開去,然後九叔的劍就擺在啊武的脖子旁

九叔正要橫割時,被捆仙索從後套住了,拋捆仙索的人當然是英叔,英叔一下拉收繩子,九叔被拉倒在地,英叔一直收緊繩子,九叔被拖行

當九叔被拉到英叔腳時,被刺上第一針,是胸口

好快,一團黑色就從九叔的胸口處冒出

「啊!!!」
好似係
張仁係邊個
我有一個徒弟叫張仁,一天我在街上閒逛時發現了他,還是嬰兒的他被放到街邊的一個紙箱裡,我不忍心看著他在街上等死,所以就把他帶回了道館

從少他就很懂事,從不用我擔心,勤力練功,雖然年紀輕輕,但功力甚至高過好多師兄,我師父亦認為他會是未來掌門之選,可惜...

九叔第一個徒弟已經唔記得咗呢
佢唔係死左咩?好似變左疆屍麻?
我有無記錯?
係啊變殭屍比英叔親手殺咗,但陳鯨同佢
一樣樣...
打咗一半睇住先!!一陣打埋後半
圍佢!!
圍其他人啦
我們各人都手執一邊繩頭,另一頭就拋給對方,形成一個繩陣,把羅東圍住了,雖說羅東經已進化,但還是一隻殭屍,捆仙索還是有一定的阻嚇作用

羅東一觸碰到捆仙索就會被燒傷冒煙

「啊!!你以為咁就捉到我咩!!」羅東繼續嘗試衝破繩陣,他跳起,但他一跳我們就揮動捆仙索,他還是逃不出繩陣

「收緊!!」

我們同步向後退,把繩陣收緊,羅東開始被逼得無路可退

「哮啊!!!!」羅東發茅反抗

「再退!」

繩陣已勒緊羅東的身體,他身體不斷的冒煙,燒焦的傷口逐漸擴大,但其實羅東的力氣極大,他的拼命反抗對拉著繩子的我們來說是極大的體力負荷

「就得㗎啦!頂住啊!!」我咬緊牙關說

「留...返啖氣!好過啦!」陳鯨用盡力拉緊繩子

啊烈同樣也是,整個人都向後傾斜

但就在我們都咬緊牙關時,繩子突然鬆開了,我們三人都跌在地上

「呃....搞咩啊」陳鯨摸著後腰

啊烈好快就站起來

「媚娘....你要出手啦?」啊烈盯著一個方向

我望過去,羅東面前站著剛剛那個穿旗袍的女人,啊烈口中的媚娘

「冇辦法~我始終要聽Boss話」媚娘蹺起雙手,但可清晰看見她有著長而鋒利的指甲,她剛剛應該就是用指甲把繩子割斷的

「唔出手得唔得?」啊烈上前問她

媚娘舉起手,阻止啊烈前行

「我啱啱叫咗你唔好出手,你有冇聽我講?依家一切都返唔到轉頭」媚娘嚴肅的說

「好,明白」啊烈輕輕點一點頭

剛剛逃過一劫的羅東走近媚娘

「媚娘啊!我都話你關心我㗎啦!!你啱啱救咗我!嘻嘻~」羅東變態靠近媚娘

媚娘深呼吸一下後,轉身看著羅東

「死開啦!你真係好核突啊!」媚娘竟然一巴掌打向羅東,羅東就這樣被一掌擊飛

「佢....未...變身都..勁過羅東....」陳鯨嚇了一跳

我跟陳鯨是同一反應,看得呆住了
後半出埋啦
死開啦!
出文未
今晚可能要夜啲去咗uncle屋企食飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞