買電視機 / 換電視機 集中討論區 (30)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
setting問題多,試下跟rtings或者搵片睇下人點tune
L豬OLED唔會衰過罪大,甚至好過
因為佢就係OLED Panel製造商
2020年款啲機大約到幾時先會減價清貨
我等緊平買55"x9500h
Philips 6600 Series 65吋4K超薄智能LED電視 65PUD6683/30

https://www.price.com.hk/product.php?p=427791

零要求,但求行貨有保養

呢部屌唔屌得過
Stepmic巴仲有樣野請教下,岩岩買左個電視盒子駁左落HDMI1睇,本身用netflix睇緊戲都係Q-symphony緊,一轉去睇盒子就得返電視出聲係咪setting問題? 另外係咪switch駁落HDMI4就可以了?
Lm
冇要求可以既
試下月盒子睇緊果陣去電視聲音設定度睇下

Switch駁去HDMI 4
Sales只會力推LG,公司政策指定
LG SJ8500都係IPS Panel,都係Sales力推既中伏機,黑位差對比度低

巴打可以等5月2021年Sony新機A90J OLED,用左新影像處理器,有齊HDMI 2.1
應該都係大陸機OEM,冇要求是但有畫面就去馬啦
好,收工返去試試先,等到正價入埋PS5
巴打套SOUNDBAR昨晚SET成點? 有冇改善
我一早跟左你set到6呀,不過感覺好似唔係好出,不過又冇得對比下究竟而家咁樣係正常定唔正常係有聲嘅不過唔係好明顯咁
我見其他巴打話好明顯有用, 後置係必須.

巴打肯定後置有連接到有聲出?
請問65吋 有咩好介紹
Budget 30k
通常CES 2021 幾時先會有貨到港?
CES 2021 新機大約5月中

我推薦以下機種:
Sony KD-65X9500H
$22400
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ ULTIMATE 影像處理器
7. 直下式背光, 有48分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑
8. 光度高, 睇HDR片光位更真實
9. HDMI 2.0, 最高支援4K60
10. 日本製

Samsung 65Q95T
$23500
1. 100HZ 廣色域量子點 VA PANEL, 對比度高(10000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角好, 畫面順暢
2. 有HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. 直下式100分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑, 分區數量比Q80T更多
8. 光度高, 睇HDR片光位更真實
9. 有4.2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
10. 兼容Dolby Atmos
我喺Netflix開咗啲5.1個d戲睇,我貼耳仔去喇叭係聽到有聲既,係感覺到囉不過就有啲弱咁解
你可能要去SOUNDBAR區問下其他巴打
有其他post講soundbar咩,不過我唔識表達
https://lihkg.com/thread/2374386/page/1

就咁講囉, 不過果邊冇咁高人氣
我見youtube有d 5.1聲效既test片,我返屋企再試吓感受先,同埋我其實電視音量主要都係開16-18度左右,電視同soundbar就夠聲,但對後置有冇影響?
你開大細音量, 後置都應該一齊加減

另外會唔會個後置接收器太遠?
49Q80T同55個spec是咪一樣
唔夠位擺55
唔會遠呀,係個喇叭隔離
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞