買電視機 / 換電視機 集中討論區 (30)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
正唔正呀巴打?買左幾錢?
Facebook 友和黑店實錄

祝果位巴打好彩
想問吓點去決定買咩呎吋電視好
對比度原廠好似係最大,較返落90-85會睇得舒服啲
睇放電視空間有幾闊幾高,同埋電視距離坐位幾遠
計過由對眼至電視機約190cm
49"-55"都ok
感激巴打解說,好詳細! 想再問問Sony 49X8500H 個對比度低過Q60T好多,係咪代表冇咁立體? 同埋處理背光問題上QLED係咪有絕對優勢?因為小弟個電視位就係窗旁邊
前兩日有巴打去實機試過,49X8500H都係用VA Panel,對比度同黑位應該同Q60T相近,加上49X8500H用高速面板,畫面會比Q60T順暢得多

背光唔關QLED事,QLED只係傳統LCD Panel加左量子點膜去加強面板可顯示既顏色,Sony一樣有加,只係名稱叫法唔同,兩者分別不大

49X8500H同50Q60T用相同類型背光系統,兩者最大分別係Panel速度,49X8500H用左100hz面板,快1倍
really?
你入43"唔關事啦
細mon 冇人權
49X8500H你夠位裝嗎?另外仲有個vesa位
問左準老虎
意屬65Q70T,次屬65Q80T,水貨唔敢賭太大
不過刮post見到又就黎有新2021款
唔係幾想買2020款想等又唔知等幾耐
不如55Q70T $4640 用住先之後比父母啦

今年Samsung有mini LED背光電視,畫面黑位會改善很多,你唔急可以等下
不過現在唔知mini led背光電視水貨幾錢,可能會超你預算
有位就上左x9500h 啦

btw 49" 真係va 100Hz
https://www.flatpanelshd.com/sony_xh85_2020.php
你買既43Q60T都係VA啦,只是唔係100hz

要100hz得43X8500H,不過IPS
2021年款我敢俾錢
本身target 2021款

呢到有冇巴打平放升級唔要既電視機筆直幾舊水左右,自備車仔
>=36吋,>=1080,任何牌子國產無所謂,有腳架同遙控,睇到13個台主要功能正常就夠,最好7-8年內既機款(太舊好鬼死重)
求奇電視睇老虎就唔會迫住依家買,尋日壞左上到新居話好悶已經噪噪閉
有巴打想放55Q80T水貨,用左2個月既,零問題完美機,你有興趣可以搵佢,價錢可傾

https://t.me/puddling
2021 年款5月先有?
多謝巴打好意我諗最少都55q70t 價錢以上先買到
我最大問題唔係升級,係無機睇如果唔係我都等到
但我想收舊機壓低成本儲起d錢一炮過大既為2021款做好準備
無問題,我之前頂住檔個部都係得32吋
當55Q70T價錢入,之後做孝順仔送比父母睇,跟著自己咪可以換2021年新機囉
我有同老豆講過呢件事
佢反而我我講:"你知我放工返到黎無時間都唔得閒睇電視既,得呀媽睇新聞咋嘛,送部10k電視我都冇用,你唔好哂無謂錢"(事實上佢只會對住電腦上網炒股票)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞