買電視機 / 換電視機 集中討論區 (30)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
巴打 想問下55吋電視 1萬蚊左右budget 有冇咩好介紹
唔該晒
Sony KD-55X9000H 行貨
$10990
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4800:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角可接受, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
7. 直下式背光, 有32分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑
8. X1™ 影像處理器

Samsung 55Q80T 水貨
$6450
1. 100HZ 廣色域量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角可接受, 畫面順暢
2. 直下式背光, 有50分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
8. 有2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
9. 兼容Dolby Atmos
10. 鋪頭轉區後系統同行貨一樣, 繁中英介面, 有齊YOUTUBE/NETFLIX, 沒有大陸APP, 推薦FACEBOOK搵 盛澤影音 購買
都得既 但要諗下點放 間房太細 部電視又大
唔該巴打,我琴晚爬完文都想買43TU8000水貨,一陣去盛澤度問下先
whatsapp佢就可以
正 部舊電視又閃下閃下
咁屋企人就唔會覺得嘥錢買新電視
係呀
問左了,加左$100價,但都ok,想問下你知唔知道佢包唔包送貨?我問左未覆
佢覆左我了,麻煩曬巴打
個後置嗽叭校到6,感覺都係細聲,定係其實正常?
Soundbar遙控器右下有個米字形狀按鈕,
連按依序有treble,bass,syn,center,
Side,frontal top,rear (後環)level
Virtual (虛擬)等,在上面的十字鍵,
用上下調,+-6含0共13段,把後環調+6
,聲音應該夠大。
天空聲道係咪front top ?
如果我有atmos 就不用virtual ?
正常應該唔好亂搞好d
已收貨
服務如何?畫面滿意嗎?
巴打今日順利收到電視嗎?
岩岩換左 好順利 兩位師傅都好好
依架吖媽開心研究緊
服務ok的
畫面都可以

仲有冇特別野要set, 語音功能水貨係咪唔支援廣東話
最緊要巴打同母親大人開心
就算係行貨都好似唔支援廣東話

不過Youtube應該可以支援到

想耐看不易攰就圖像模式用 自然mode
試左要用普通話
youtube呢?

巴打唔好嬲,行貨都係一樣,因為同一系統
問左老細教左我了!
YouTube 用到都ok
ENJOY NEW TV
依架睇緊電影 吖媽話好正

真係好多謝師兄一路指點我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞