買電視機 / 換電視機 集中討論區 (30)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
43吋
6000-10000
吉之島托起左個價賣咋, 佢$6888果部電視市價只係$5580, 你可以睇下加埋其他野值唔值
LG NANOCELL可以令電視顯示更多顏色, 類似SAMSUNG QLED, SONY Triluminous Display
LG NANOCALL IPS 電視優點係可視角高, 缺點係黑位垃圾, 對比度垃圾, 畫面冇立體感
需唔需要成日睇文字?
ching睇完你專業嘅解答落咗訂買55吋Q80T,可惜盛澤話新年前都冇貨要退款,想問仲有冇咩款推介同埋個底座同Q80T係差唔多?其實都係prefer 50吋。
巴打, 為了睇文字清晰, 我推薦以下機種
Sony KD-43X8500H
$6380
1. 100hz 廣色域 IPS PANEL, 對比度非常低(1000:1), 黑位灰, 可視角好, 畫面更順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. 最高支援4K60
唔該
咁搭單問埋如果5000蚊budget想買行貨43吋係咪都係samsung tu8000最好?
留意49" Q80T只有行貨, 同埋係閹割版, 面板由100HZ閹做50HZ, 支援唔到4K120, 喇叭數量少左, 冇埋Q-SYMPHONY功能

Samsung 49Q80T 行貨
$8580
1. 50HZ 廣色域量子點 VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 顏色豐富
2. 直下式50分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
6. Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1, 支援VRR, ALLM, 由此PANEL限制最高支援4K60
8. 兼容Dolby Atmos
Samsung 43TU8500
$4690
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(6500:1), 黑位更黑, 顏色豐富, 可視角可接受
2. DUAL LED 背光增強色調
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 兼容Dolby Atmos
8. 最高支援4K60
唔講喇叭淨講畫面表現嘅話
其實Q80T係背光出色啲
同Q70T俾好似好少分別咁
其實點解我見樓主冇推pan 記
我見佢有五年保又幾好
我買左一部40吋4k
幾好睇講真
多謝你詳細意見
比錢做display calibration係點?
岩岩google見都係教學多
如果對黑位有進一步追求既就會選Q80T. 兩者各有支持者
40HX700H? 我對佢個系統有保留, 同埋優點只係5年保養, P記旗艦型號又不敵SONY, 大尺寸高階機價錢又比唔上水貨SAMSUNG, 加上P記個HDMI 2.1又唔完整, 好多部連eARC都冇. 佢高階型號又用IPS, 我最唔推薦既PANEL. SONY, SAMSUNG高階機全部用VA PANEL. 我覺得當色域分別不大既時候, 黑位同對比度就非常重要.

另外主要原因係外國冇賣冇評測數據, 好難分到好與差, SONY, SAMSUNG有齊數據, 冇得呃人.

我以前都係用P記, 做功畫質係幾好, 不過壞左之後我都換左SONY, 我比較著重有系統更新, 所以用ANDROID TV系統, P記個系統我唔係好接受到.

P記優點係保養, 缺點係高階型號用IPS, 所以我好少推薦.

P記既OLED畫質非常好, 可惜又係死係HDMI 2.1到, 輸哂比LG
display calibration要搵人做, 之前有巴打試過, $2K到, 幫你用儀器測量畫面顏色, 再慢慢調準佢, 令畫面顏色跟回標準.
ips 其實唔係好過va 既咩
感覺ips 高級d
OLED自發光, 梗係啦
係呀 佢飯系統真係唔得 要另外再加android 手指先用到
IPS通常係電腦MON用, 因為顏色比較準, 顯示文字比較銳利, 可視角高
VA就黑位強勢, 對比度高, 畫面立體感好
巴打覺得P記個系統點唔得? 收集多個意見都好~
想請教一下 如果水貨價錢相若
買65寸Q70T好 定55寸Q80T?
唔該哂
Samsung 65Q80T 水貨
$9700
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞