買電視機 / 換電視機 集中討論區 (30)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
係喎得X90J先有55吋,初時睇中部x95h未買,而家諗緊轉唔轉好
最高階4K MIN LED背光 QN95A 唔知黎唔黎
係咪未知 3款分別起邊??
如果巴打要49", 又要旗艦, 可能真係要入49X9500H
50X90J畫面應該比唔上X9500H
唔知, 不過MINI LED數量同分區數量一定係主要分別, 喇叭數量都係熱門閹割地方
我諗住換部55吋架,見佢而家岩岩有新款release, 到時真係睇下有咩新野吸引
通常啲資料會分幾次上去呢個網
所以都係用嚟參考下嚟緊有乜款會出
Sony 49/50吋

有無好介紹
song 81j 會係咩級別
到咗了有冇咩特別setting要較?
爬完文

如果我屬意sony KD-49X

大佬可否指點下8000h/8500h/9000h 實際性價比如何

我見每上一級大概差2000,想知主要分別係邊
我初級用家,都係離不開netflix youtube ps5
我推薦以下機種, 有平有貴

Sony KD-49X8500H
$7580
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角可接受, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.0, 最高支援4K60
7. X1™ 影像處理器

Sony KD-49X9500H
$9750
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角可接受, 畫面順暢
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ ULTIMATE 影像處理器
7. 直下式背光, 有48分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑
8. 光度高, 睇HDR片光位更真實
9. HDMI 2.0, 最高支援4K60
10. 日本製
X81J你預同X8500H一樣, 只係加左HDMI 2.1
冇架其實, 你可以自己摸索

以下係我自己既, 耐看畫面設定, 少味精, 長時間睇不易攰

畫質模式: 自訂
亮度 - 按自己喜好
對比度 - 90
伽瑪 - 0
黑色程度 - 50
黑色調整 - 關
進階對比增強器 - 關
自動區域調光 - 高
X‑tended Dynamic Range - 高

色彩 - 用佢預設
色調 - 用佢預設
色溫 - 用佢預設
色彩增強 - 關

清晰度 - 50
真實解像 - 自動
隨機雜訊抑制 - 自動
數位雜訊抑制 - 自動
平滑漸層 - 低

Motionflow - 自動 或 手動
平滑度 - 愈高畫面愈順暢
清晰度 - 最少
影片模式 - 自動
Sony KD-49X8000H
$6280
1. 50hz 廣色域 IPS PANEL, 對比度非常低(1000:1), 黑位灰化, 可視角好
5. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. 最高支援4K60

升級去
Sony KD-49X8500H
$7580
1. 升級做100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 畫面更順暢
2. 升級做eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR

再升級去
Sony KD-49X9500H
$9750
1. 升級至 X1™ ULTIMATE 旗艦影像處理器
2. 轉用直下式背光, 一共有48分區LOCAL DIMMING, 可以因應畫面調整LED背光亮度, 令到黑位更黑, 光位更白更光
3. 峰值亮度高好多30-40%, 睇HDR片光位更真實
4. 日本製

X9000系列由55"起, 所以沒有提及, 所以由X8500H去X9500H也是巨大升級

如果BUDGET夠, 建議一步到位入49X9500H
有個安裝問題想請教,6分木板牆有冇辦法裝到Sony A9s (14KG) + 電視臂
巴打可能要問下HDLIFE, 佢地有做開掛牆工程, 專業好多
佢地WHATSAPP
https://api.whatsapp.com/send?phone=85263868859&fbclid=IwAR3EpjmBfzQ22WBLZ4VoX2k6_5a5IsITpMA4CaeM4IEkPHF4AKFpWo-wPsQ
唔該晒巴打!

啱啱搵左avoutlet問價,再望再下yoho ,見到計埋Sony官方回贈同送貨安裝,yoho仲平過avo
直接扑槌過數買左了

新年有新電視用
巴打最後買左邊部呢?
巴打新電視滿意嗎?
啲人話yoho 好廢 唔知真唔真 黑黑地
Google 友和 黑店 勁多帖
Fb有埋專頁插佢添
巴打小心
我唔覺YOHO平過AVOUTLET, 唔知點解巴打佢要去YOHO買
去大鋪或者有信譽既細鋪買安全有信心好多, 有事都易D搞, 雖然有事都係搵原廠
8500h得ips咋
有巴打報告49" 係VA PANEL, 我CHECK 外國網都寫49"係VA
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞