買電視機 / 換電視機 集中討論區 (30)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
屌,真喎,第一眼望落lg 真係靚好多
如果巴打要行貨, 有以下, 已經係最平機種, 支牌我冇研究唔清楚
Samsung 43TU7000 行貨
$3999
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (5000:1), 黑位更黑, 可視角可接受, 色域窄
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統, 多APP
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. 舊款搖控
7. 兼容Dolby Atmos
顏色要做到鮮艷個個牌子都可以, 但要做到平衡就唔易
加上黑位唔係咁易做得好, 死黑冇細節都係冇用
LG既NANOCELL TV, UN系列全部用IPS PANEL, 黑位就已經唔需要講, 一定係最差
收到,就呢部
43寸可以
買後有冇咩特別野要注意?如setting 之類
水行差別在於邊到?
圖像模式用 自然 或者 電影, 就會冇咁易攰
你收左貨先再算啦~
收到咁買左再上黎問
唔該哂
你可以WHATSAPP佢問, 不過唔知收左工未
佢地服務幾好, 已經有好多巴打幫襯過
睇開40”
如果2邊牆距離2.3M ,應該換49” 定 55” 好?

如果主要睇戲/打機(PS5)/電視/YouTube (小朋友卡通)
邊部適合?
yes
2.3M要買55"電視

Sony KD-55X9000H
$10990
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4800:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角可接受, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
7. 直下式背光, 有32分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑
8. X1™ 影像處理器
Sony KD-49X9500H
$9750

以上機種可以嗎?
Stepmic巴唔該哂
Q80T水貨係咪得55?行貨就有49?
價錢當然水貨好吸引,但都要考慮下size問題驚瞓住打機會睇唔哂個畫面
Q80T水貨有55" 65" 75"
行貨既49Q80T係閹割機黎, PANEL得番50HZ, 喇叭縮水, HDMI輸入支援唔到4K120, 連1080P 120都支援唔到
8-9呎距離應該揀65"
Samsung 65Q70T 水
$7280
Samsung 65Q80T 水
$11700

65Q80T可能比以上更平, 要你自己問盛澤, 我唔方便問
唔該你

同9500H
差別喺邊?
黑位, 光度, 喇叭, 就以上3項

不過其實Q70T黑位已經不錯, BUDGET有限可以考慮65Q70T, 行貨要$16000, 水貨平一半以上
X9500H用X1™ Ultimate 影像處理器, 強好多
X9500H峰值亮度高20%左右, 睇HDR片光位會更真實
X9500H local dimming分區數量更多, 黑位會好D
X9500H 日本製
X9500H缺點係HDMI 2.0, HDMI輸入最高支援4K60, 1080P 120

而X9000H相比X9500H優勢係佢有HDMI 2.1, HDMI輸入最高支援4K120, 1080P 120
正常行貨65"最入門機都要11.5K, 所以水貨可以幫到巴打們
加上有D巴打需要75"電視, 行貨Q70T, Q80T沒有提供, 水貨就有, 加上平價, 佢地都開心使用中.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞