買電視機 / 換電視機 集中討論區 (30)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
都係盛澤?
YES
如果budget有限 想買部43" 4K 黎睇Netflix 係咪都係TU8000/8500 最好?
依家睇緊

Sony X7000 Series KD-43X7000G --- 依部都好似幾差下 咩都無
LG 43UN7400PCA
Samsung TU7000/8000/8500
有Budget就43Q60T,冇就43TU8000/TU8500

X7000G就算吧

LG IPS電視都係算啦
畫質好似逼真化同標準啱睇電視多啲,啱啱同屋企人一齊試,電影/遊戲/自訂啲色水都無咁啱咁,其他setting暫時跟住巴打先

亮度大家都未睇慣咁光,可能上一部太暗。
嘩,逼真化好濃烈喎,標準我都覺得有少少唔真實,可能我睇耐唔喜歡太重味精,喜歡舒服既味道

之前我都係用標準,後來先改

你可以慢慢摸索,都係樂趣黎,唔需要跟我都可以

巴打用左幾日,覺得表現點?滿意嗎?
會再試吓,唔該巴打
都係兩晚唔係睇咗好耐,要慢慢試
睇場Netflix先啦
仲有睇波都未試有排摸索
意思就係搵"THX certified"或者"ISF certified"既人幫你做一次calibration。
因為LG係calibration既空間大d,而且sdr,hdr10同dolby vision都可以cal,加上你target既機又咁既價錢,所以先建議你搵人做。
收到, 如果2021機真係超bud 諗GX就轟埋哩個display calibration
收到, 唔該哂
請教下如果買水貨機有冇話要點check ?
依家有陳列品賣咩講真
佢係自家既系統 唔似sony 係android 可以裝apk
同埋佢d 設計好唔人性化 似傳統電視機d 系統囉
我發現我部Q70T有個問題,凡係某d暗暗地又有紅藍光既畫面d色會變到好怪,好似下面咁:

Q70T畫面

Iphone畫面
Q70T

iPhone
Step巴知唔知點解會咁
想請教下咁多位
小弟搬屋,嚟緊4月尾裝修
想買部65”電視,budget 40k左右
見到嚟緊應該會出新嘅電視
有冇話邊款推介,同大約幾錢
5月左右係咪通常都買到,想就翻裝修個期
真係好襟用
無壞唔捨得扔
盛澤會播片比你睇應該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞