買電視機 / 換電視機 集中討論區 (30)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
好吸引 但更想想啲知道mini led幾錢
睇睇rting下發現
Q60 VS Q70 半級提升感覺唔係好多大
Q70 VS Q80 一個質既提升(尤其可視角同反光)
Q80 VS Q90 又好似得半級提升咁
心思思覺得80系好似好d又唔係加好多,尤其我個食飯台一邊係望到電視~45度angle左右
落豐澤睇過LG oled 48cx , 同Sony a9s, 覺得cx48 啱心水啲, 48cx 有冇伏

補圖
巴打, Q80T水貨我睇大陸評測係冇左廣視角膜同埋冇左防反光, 所以優勢冇咁大了, 不過冇左廣視角膜也有好處就係對比度會高好多, 因為用左廣視角膜對比度會低30%左右. 國水貨可能因為成本CUT左. 巴打可以再考慮下
而Q95T/Q90T係冇水貨的, 因為大陸冇出
我有長期睇RTINGS的
沒有伏, 不過留意OLED燒印
師兄,水貨廣視角膜同埋冇左防反光,其實係咪同Q70T 無乜分別
有分別, Q80T用直下式背光, 有local dimming, 黑位會好D, 加上峰值亮度高D, 喇叭數量多好多, 又有Q-SYMPHONY功能
其實我自己都用緊VA PANEL電視, 45度睇其實唔係差好遠, 我覺得可以接受, 反而接受唔到對比度下降, 因為會黑位差左同埋立體感少左
可能新年後會$6080, 我估
你會買SAMSUNG SOUNDBAR既話, Q-SYMPHONY就有用
你唔買SOUNDBAR既話, Q80T本身喇叭都好過Q70T好多
睇戲環繞聲, 聲音定位, 木耳都分到啦
啱, 心裡面就係咁諗,
希望a90j 同 a80j 趕得切5月出到,
同埋定價唔好過50k 求神拜佛,

如果唔係 真係焗揀LG CX/GX,
本身同隻乸講 預30k買新電視 已經說服左好耐先搞得掂
比佢知50k 應該會蠟架生斬我

不過我自己有啲睇唔明Sony既介紹,
主要唔同係佢s90j 寫Master xxxxx, 嗰到

有冇簡單啲既意思, s90j 同 s80j既分別係咩?
A90J同A80J定價應該同A9G, A8H差不多, 分別只係A90J有XR OLED Contrast Pro功能, A80J只有XR OLED Contrast, 分別係點未知, 不過我覺得唔會大
我覺得35K應該可以買到
Oled 通病? 唔好長開一個畫面應該冇事掛
其實用黎打機,睇netflix YouTube多,Dolby vision 同atmos係咪咁重要?電視位成日反光考慮緊買q95t,但佢兩樣都無
少睇電視台, 財經台, 波台, 少長時間打同一隻GAME, 應該OK
DOLBY ATMOS主要靠SOUNDBAR出, 你唔好對機身喇叭出ATMOS有期望

而因為大部份DOLBY VISION既SOURCE都會用自己既方法提供埋HDR10版本(比如blu-ray同埋主流既串流平台),而且目前consumer market 都冇真正12bit既tv,再加上dynamic meta data都唔會真正解決到唔夠光/黑位既問題。

所以總括黎講,只要電視support到hdr10,電視/MON既能力仲重要過支唔支援DV
咁sound bar有無推介?sofa後面可以放後置喇叭。
睇你用咩電視, 我就建議用番同牌子既, 少D兼容問題
今日比較忙,你上面既reply可能我要遲下覆。
覆左呢個簡單d先

價錢方面我諗扣埋贈品40k左右都得既
(目前外國65吋流出既售價係3999usd)

a90j用既oled panel係加左散熱器既oled panel,而且sony話會同時增加4種subpixel既輸出(即亮度同色都會比前幾年sony oled好)。由於sony第一次用呢種panel,做成點要等實物+review。

而a80j只係用一般既oled panel,你可以想像成a8h換左影象處理器+2個32Gbps既hdmi 2.1。

至於master series,sony就話佢係factory calibration 會做得多d,但實際上似乎唔差得遠。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞