買電視機 / 換電視機 集中討論區 (30)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
唔係掛
早知使多小小買49
暫時未搞setting,因為屋企人收貨照住原本先,畫質當然同舊嗰部差好遠,仲未試全黑睇戲,啲function都摸索緊之前部Sony lcd tv都>10年乜都冇,依加換完好似新手上路咁
SONY同LG好興入門機唔同寸數用唔同PANEL. LG都有機用VA, 不過MODEL NUMBER外國同香港有D出入, 所以好難確定, 除非去摸實機.
ANDROID TV 同 以前單一系統係好唔同, 不過唔難既, 都係SONY
畫質同10年前當然兩回事, 不過如果只睇TVB就分別唔會好大, 睇YOUTUBE, NETFLIX行4K果D就好明顯有好大分別.

另外巴打有冇考慮買SOUNDBAR?
我見佢49X9500H網站寫貨品要等16天以上, 我都
用慣咗再睇吓點,其實買完呢部都比我最初想換電視over budget暫時呢刻未有去到玩埋soundbar咁高級
q70t玩rdr2,開hdr有時郁一郁變兩截色
閂咗就冇事
應該係rdr2 setting問題
唔緊要, 慢慢黎, ENJOY~
投訴比SAMSUNG
>10年先一換, 貴少少都值啦~
有啲game唔開好過開
其實係咪PS4機能問題? 用PS5會唔會有事?
我講得唔好
係喺rdr2入面閂咗hdr就冇事
但4k有時都有明顯lag
以前舊電視行1080反而唔覺
會唔會PS4問題? 行1080P先夠力
咁又冇深究
同睇香港d電視節目冇乜大進步
純粹大咗個尺寸
我老婆話睇波個球員直頭散過以前
但去youtube睇4k片就堅靚
請教各位巴打,Samsung 50" Q60T QLED 4K (2020) QA50Q60TAJXZK 好唔好?
CCTVB D BITRATE呢幾年不斷下降, 連台慶都好多NOISE, 又冇錢去改善, 睇條鐵咩~

不過4K電視係要睇真4K SOURCE先至最好~
cctvb播到幾靚都唔撚會睇
8x d台直頭delete咗
我覺得Sony KD-49X8500H更好, 畫面更順暢, 不過如果BUDGET所限50Q60T都OK
試唔到 我ps4無hdr
用PS5試
多謝巴打~小弟電視新手大約5000-8000零蚊左右筆直, 見samsung又分Q60T Q70T 之類 又有Q60R Q70R 唔係太明個分別
我賣左隻game
巴打如果你唔識分, 你聽我講去買SONY 49X8500H ($7580) 就可以了

Samsung Q60T
1. 50HZ 廣色域量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角可接受
2. 有AirPlay 2
3. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
4. 用Quantum 4K Lite 影像處理器
5. 有HDMI 2.0最高支援4K60

Samsung Q70T
升級了以下
1. 面板升級做100HZ, 畫面會更順暢
4. 升級做Quantum 4K 影像處理器, 升了一級, 畫面處理更好, 功能更多
5. 升級了HDMI 2.1最高支援4K120, ALLM, VRR

Samsung Q80T
升級了以下
1. 背光燈轉用了直下式背光, 分了50區LOCAL DIMMING, 黑位更黑, 光位更白
2. 喇叭數量增加, 輸出都高左

Q60R, Q70R係2019年機了, 巴打可不必理會

SONY 49X8000H就大約=SAMSUNG Q60T水平
SONY 49X8500H就大約=SAMSUNG Q70T水平
SONY 49X9500H就大約=SAMSUNG Q80T水平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞