買電視機 / 換電視機 集中討論區 (30)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
唔係

49Q80T係閹割版, PANEL閹左做50HZ, 喇叭數量少左, 冇埋Q-SYMPHONY功能, 唔建議買

我推薦以下機種:
Sony KD-49X8500H
$7990
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角可接受, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.0, 最高支援4K60
6. X1™ 影像處理器

Sony KD-49X9500H
$9750
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角可接受, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ ULTIMATE 影像處理器
7. 直下式背光, 有48分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑
8. 光度高, 睇HDR片光位更真實
9. HDMI 2.0, 最高支援4K60
10. 日本製
我係指SOUNDBAR同後置接收器距離, 不過如果CONNECT到應該冇問題
SONY都沒有問題, 一樣係高質之選, 如果你介意價錢就冇辦法, 佢有3年保養喎, SONY水貨就唔建議啦, 雖然都好平, 不過唔似SAMSUNG咁可以轉區又全功能
Sony KD-49X8500H
$7990 $7580
減左價
49X9500H
9千幾仲係日本製?
我avoutlet 寫日本製索價1萬2千
搞到好亂
avoutlet打錯野, 之前佢都係$9750

49X9500H係日本製

剛收到豐澤的9000S了,我想問水貨Q70t 係咪唔駛安裝依個wireless 野?
巴打, 我錯左, 新型號SOUNDBAR唔需要用, HW-Q70T唔需要

我JJ插熔岩
師兄你覺得 Sonos Arc 有冇試過開左 Dolby Atoms 效果點?
諗左好耐想入手
其實你部sj8500係lcd唔係oled
雖然你上面講既用途係burn in既風險係相對低,但揀oled前要對呢樣野有心理準備。

同埋都要了解下2018(應該係?)既sony event到底有咩吸引到你?

同埋你既budget又係?

我個人咁睇:
1. 如果budget只買到目前a8h/cx既價,就唔使等2021 model。至於2020年model 既cx同埋gx最大差異係外框設計同speaker,所以你既問題只會係hdmi 2.1相對齊feature既lg,定係你心中想試既sony(但唔support 4k 120hz)

2. 如果你budget相對鬆動,又願意食剛開賣時較貴既價錢,一定係LG G1/ sony a90j。因為5月中有機會已經有2021 model,而且2021既G1/a90j比起前幾代係有明顯改變。(G1用左lg最新較有效率既panel提升亮度,而a90j sony就加左heatsink去提高亮度&color volume。)
收到 thxthxthx
43" 自己攞返屋企會唔會好重?
最後買43Q60T定43X8500H?
收到thxthx, 有冇收到風 幾月會有得睇實物
都係43q60t 啦
sony 個搖控太古董 同埋多數熄燈睇,都係va 好啲既
包裝重量 (kg)
12.6 kg
送貨要加錢? 唔去大鋪買? 唔好自己裝機喎, 等師傅上黎CHECK機先好自己再掛JJ上牆
初時就是見sound bar 個usb係Marco,但wireless 係type c , 點插呢,仲諗住落街買轉頭,但又胆粗粗試下ID set連接啦,又連到喎

現在開Netflix 睇FF 7 見支援5.1(無Atmos),後置比想像中真係細聲
多謝睇哂及回覆,

唉, 用左差唔多3年 先發現原來on99咁
一路都將部sj8500 以為係OLED,
明明買嗰時講到明要OLED,
原來當時無睇清楚張單 同做功課睇定個型號
衰貪心囉, 又話送coupon 又送sound-bar
睇番張單 嗰時買萬6

宜家諗65吋budget係40k左右,
都預左2021新型號一定爆預算,
不過都有定心理準備 如果真係sony部a90j好撚神
又唔會過到50k 可能都會去馬

不過宜家暫時考慮緊次選,
如果真係40k內 可以揀邊部,
自己唔算重度使用者 所以burn in問題都唔太擔心
LG OLED 哩兩部信唔信得過,
落親去百記豐澤睇A8h實物時
都會比SA拉左去睇LG,
中過一次伏就覺得佢地都係為跑數而講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞