買電視機 / 換電視機 集中討論區 (30)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
auto motion plus可以開可以關
另外如果開左LED MOTION會令畫面閃, 可能都有影響到
TU8000既VA PANEL黑位同對比度應該可以令你滿意
試下去其他鋪睇, 好大機會設定問題
睇黎巴打係接受唔到auto motion plus插畫功能, 佢會令畫面變到120FPS咁順暢, 可能鋪頭開到最高設定你頂唔到, 鋪頭陳列機畫面多數用鮮艷MODE, 實鮮色.
基本上插畫功能個個牌子既電視都有, 好多年前已經有
見好多人都有講後置細聲
好似話係有後環繞音效果陣佢先會發聲,唔會無時無刻都有
應該係咁
成家都好滿意
另外題外話想問下 黃viu係咪收月費先有得睇?
黃viu要月費
原來係咁
我覺得新電視個喇叭都好正
最緊要巴打滿意~另一巴打又係今日裝43TU8000, 佢都用緊了~
師兄48-50吋 首選lg oled定sony9500h好d?thx!
你唔係成日睇電視台, 財經台, 波台, 賽馬台, 唔係長時間打同一隻GAME, 要接近完美既畫質, 我會好建議巴打你買LG CX

如果要雜食, 咩都睇, 長時間睇電視台, 財經台, 波台, 賽馬台, 就買SONY X9500H or SAMSUNG Q95T
巴打 想買個50吋 睇開youtube netflix
會用soundbar
價錢5000-9000
幾鐘意LG個control 有無推薦
55NANO79
八千有找
nanocell嘅入門版,Panel一定好過55UN8100
巴打唔該晒 我都係間唔中睇吓電影台新聞台 又睇吓ViuTV 睇吓波,乜九唔搭八都睇吓。
同埋放假可能會打幾個鐘機,但我唔明打機嘅畫面不停咁轉換緊都有影響咩?
當然啦我都想畫質靚啲但都驚好易壞
我就唔推薦LG LED TV既, LG我只推薦OLED, 可惜巴打BUDGET唔夠

以下機種附合巴打要求, 我就唔推薦既, 缺點係對比度低, 黑位漏光發灰, 如果巴打開燈睇問題就會好D, LG除了OLED外其他機種都係咁, 如果巴打想要佢個MAGIC REMOTE就必須接受以上缺點, 這就是IPS PANEL先天既宿命

LG 49NANO86CNA
$7980
1. 100hz NANOCELL IPS PANEL, 對比度非常低(1000:1), 黑位灰, 可視角好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEB OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
7. α7 Gen3 影像處理器
Samsung Sony 有無推薦? 🙇‍♂️
有D GAME有HP SP棒, RPG GAME地圖, 賽車GAME又有電子錶板, 呢D會長時間顯示係同一個位, 長時間打好快燒印
Sony KD-49X9500H
$9750
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角可接受, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
6. X1™ ULTIMATE 影像處理器
7. 直下式背光, 有48分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑
8. 光度高, 睇HDR片光位更真實
9. HDMI 2.0, 最高支援4K60
10. 日本製

Sony KD-49X8500H
$7990
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角可接受, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
6. HDMI 2.0, 最高支援4K60
6. X1™ 影像處理器
求專業意見,
用緊LG55SJ8500, 嚟緊裝修
打算換埋部電視, 大約5月中先買

想換65吋OLED, 預計換埋PS5
平時睇4K碟 或者 NETFLIX, 唔係點睇電視台

暫時留意到Sony 65" A8H /
LG 65" CX /
LG 65" GX

點揀好, PS5又要考慮埋hdmi 2.1

好想試下Sony X1晶片, 因為3年前買Sj8500時
買完1年再落Sony睇完佢地電視啲介紹, 即刻勁後悔

好驚再買LG, 一陣又後悔

同埋點買最抵?
水貨諗唔諗得過?
當時後悔原因係, 比較完當時唔知Sony邊部OLED
屋企部LG既OLED 係死黑, 黑真係夠哂黑

但睇番同一套戲 同一段, Sony既黑 係有層次既黑

即刻睇得出個分別, 嗰時百記SA力推LG
講漏左, 唔貪電視音效
有soundbar, 用緊YSP5600
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞