買電視機 / 換電視機 集中討論區 (30)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike

差幾錢?
我見你推薦呢部所以咁揀

其實我係想要Sony OLED (屋企人鍾意牌子)同 55 吋
無諗過比較 A9同 A8
覆返你之前果個post先。
如果到時真係out budget得太勁/新款未出得切,撇除牌子喜好我係會建議LG CX。佣金高唔高我唔知,但係CX同埋GX唔會係一個伏既選擇。

原因係a8h贏lg cx既部份只係小勝(係出廠設置,色階過渡, 色彩,Upscale等影像處理),而且有一部份可以透過calibration補救甚至追返轉頭;但輸既地方係輸好遠而且冇得後天補救(冇vrr update plan,冇4k 120hz 輸入,dolby vision profile 5既問題+冇得做calibration等)。

當然你可以話lg cx既vrr都有問題+ps5既效能行唔到等等,但有d功能冇就係冇,除非你唔需要/你唔睇好/你心意已決

回到正題。
如果你有留意外國ces tv既討論,應該見到今年最受期待既oled就係LG G1同埋sony a90j。原因係呢幾年既oled panel都係小修小改同refinement。唔夠光同埋color volume唔夠高(顯示高亮度時維持唔到部份顏色既飽和度)呢兩大問題係冇咩大改善。

但今年真係有改變。
G1 EVO既新panel用左新既發光物料改善發光效率,從而提供空間比佢推高返rgb subpixel輸出,同時提高亮度同埋改善高亮時既問題;至於sony a90j,以consumer market黎講,佢唔係第一部有加裝散熱器既oled,但係係第一部加散熱器+ 4種子象素都推高輸出既oled(panasonic之前既custom pro panel只係提高白色象素),而且係第一部支援大部份hdmi 2.1 feature 既sony oled。

至於邊種方法好d真係睇實機+review,我個人估計LG會光d(估計950~1000nit peak vs ~750nit peak)而sony繼續係color volume上有優勢。如果有一部係新panel再加散熱器當然就最好,但根據目前既資料,2021 新物料既oled panel似乎係得g1用

原來有電視機post 咁多位巴打我想請教下你哋

電視 掛牆架
https://lih.kg/2379955
屌,hi到個置中
NB 固定式掛牆架 NBC2-T

快好多,唔該晒巴打。
巴打研究非常深入~
真心佩服~
技術撚~
明白揀翻A8H 多謝介紹
隻準老虎相量梗
如果買55Q70T 可能會好快換電視俾兩老用
買55Q80T同65Q70T好似差不多價,屋企放到65",搞到心大心細想有大買大,買得65"就一定唔會咁快換, OLED 65"個價受唔起,到時又無理由大換細換返55"
65Q80T覺得OVER 左應不考慮
好正, 好多謝你詳盡回覆
就係想知哩啲, 落索尼門市/百記啲staff都答唔到我哩啲答案
即刻知道哂應該點樣排個考慮順序,
宜家極期待部A90J, 如果爆太多預算 或者5月尾都未出
就退番轉頭諗2020 CX/GX 睇到時兩部差幾錢再考慮

反而G1好似唔會係我最想要, 我幾怕電視光位太高
會刺眼 我習慣閂燈睇電影/煲劇,
有時一過場/轉境就都會眨一眨眼 避嗰下光.
巴打, 有其他巴打問過盛澤最新價, 65Q80T做緊$9700, 65Q70T就$7300, 你可以再諗下~
光度呢D可以自己調教, 反而係想佢光果陣佢出唔到先係問題
5月就算SONY未出, LG都可能已經出左2021年OLED機種
不過我覺得巴打已經中左SONY毒, 唔買SONY你會解唔到毒, 到時就算等唔切A90J, 你都會買A8H, 買LG就會有條剌, 即使佢可能靚過SONY
因為PS5就一定會到時買埋,
如果宜家睇完咁多位share
知道A8H原來無HDMI2.1
未食得足部PS5, 我又唔會咁衝動
等唔切A90J, 真係寧願CX/GX 或者先再睇部G1係點
題外話:之前裝修洗多左差不多3皮幾如果唔係疊埋心水買OLED
另外想買師兄65Q80T係咪都一樣冇防反光膜
應該一樣冇, 巴打屋企好反光?
OLED如果巴打家人成日睇電視台, 財經台就太合適
唔係,只係問下,電視櫃右手邊係窗,不過望內園低層,朝早6-7點同中午一個鐘D光先射到入黎
極少睇財經台,多睇NETFLIX/劇,好少睇無線,新聞間唔中
巴打舊居可以裝到65"電視? 我以為你過渡用
咁OLED OK
就係買左65"就認真用唔過渡
65" Q80T沒有行貨, 不過就算有價格都要$20K到, 水貨平一半都幾抵玩
65Q70T 行貨 ($15970)你都OVER哂BUDGET
巴打慢慢傾下先
有水一定買水
都唔一定架, 有D巴打老婆禁止買水貨, 怕用左幾個月壞機, 咁就冇辦法要行貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞