召集所有精神病情緒病患者(4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
有無人都係bpd ?

大把
最特別咪fear of abandonment 同identity issue
High functioning未必會自殘同suicidal
Google同Reddit 幫到你
平時未必大問題,但一拍拖你就知

如果真係borderline personality disorder, 同你close嘅人,其實應該頂咗你唔少
再揾cp睇下啦
有無人都係bpd ?

大把
最特別咪fear of abandonment 同identity issue
High functioning未必會自殘同suicidal

如果真係borderline personality disorder, 同你close嘅人,其實應該頂咗你唔少
再揾cp睇下啦

其實都講左好多次我斷續睇左6年cp,之前都做過mcmi問卷,其實borderline既得分唔高,反而係avoidant, depressive, dependent同negativistic得分高,係今次個cp隨口講話我可能有bpd,但係多一樣我又唔覺有幾大分別。
有無人都係bpd ?

大把

再揾cp睇下啦

其實都講左好多次我斷續睇左6年cp,之前都做過mcmi問卷,其實borderline既得分唔高,反而係avoidant, depressive, dependent同negativistic得分高,係今次個cp隨口講話我可能有bpd,但係多一樣我又唔覺有幾大分別。

咁我個人覺得cluster b嘅personality disorder係難搞啲
Bpd就自己同人地都辛苦, 上網你會見到人形容bpd係冇皮膚而啲神經直接暴露出嚟
Narcissistic personality disorder唔洗問,同呢啲人close嘅實辛苦
想放棄
有無人都係bpd ?

大把

再揾cp睇下啦

咁我個人覺得cluster b嘅personality disorder係難搞啲
Bpd就自己同人地都辛苦, 上網你會見到人形容bpd係冇皮膚而啲神經直接暴露出嚟
Narcissistic personality disorder唔洗問,同呢啲人close嘅實辛苦

有兩個唔知係borderline定narcissistic嘅屋企人,由細俾佢哋嚇/精神虐待到大,變到好怕俾人reject同一驚就淨係識得please人幫人諗excuse
一世人咁就被摧毀咗

你地訓覺有冇問題???最近發生左啲事,我已經三個星期訓唔到覺。。每到就黎訓著個陣就會紮醒
我google過,唔知係咪初期抑鬱症⋯

瞓唔到唔一定係抑鬱症

咁係咪情緒病一種?
我成日諗返一啲後悔既野
好驚變左情緒病
又訓唔到覺

點解你覺得有病?
Search過有咩覺得講中左?
其實你覺得好困擾生活,都係去搵專業人士診斷

訓唔到覺不斷醒
我google depression有講呢個point
睇黎都係要睇下醫生
睇咩科好?普通先?

如果係食安眠藥記住唔好食咁耐
俾個限期自己
唔係食到耐藥分分鐘冇得逆轉

其實安眠藥最多可以食幾耐唔會引致耐藥?
我本身係為身體有病要食藥,但啲藥會搞到我訓唔到覺,醫生就開安眠藥俾我
我食兩日停一日咁,而家約一星期到
尋晚冇食就訓唔到
你地訓覺有冇問題???最近發生左啲事,我已經三個星期訓唔到覺。。每到就黎訓著個陣就會紮醒

瞓唔到唔一定係抑鬱症

咁係咪情緒病一種?
我成日諗返一啲後悔既野
好驚變左情緒病
又訓唔到覺

點解你覺得有病?

訓唔到覺不斷醒
睇黎都係要睇下醫生
睇咩科好?普通先?

俾個限期自己

我本身係為身體有病要食藥,但啲藥會搞到我訓唔到覺,醫生就開安眠藥俾我
尋晚冇食就訓唔到

日日食就會愈食愈多

好彩你有寫日記

瞓唔到唔一定係抑鬱症

咁係咪情緒病一種?
我成日諗返一啲後悔既野
好驚變左情緒病
又訓唔到覺

點解你覺得有病?

訓唔到覺不斷醒
睇黎都係要睇下醫生
睇咩科好?普通先?

俾個限期自己

尋晚冇食就訓唔到

日日食就會愈食愈多

其實我都怕血清素同其他藥都係咁, 成日抗拒加藥, 不過呢個最後都知唔加唔得, 仲好似搞到自己辛苦得仲耐左, 試過好多時覆診同醫生講幾好, 無咩發作, 其實唔係

瞓唔到唔一定係抑鬱症

咁係咪情緒病一種?
我成日諗返一啲後悔既野
好驚變左情緒病
又訓唔到覺

點解你覺得有病?

訓唔到覺不斷醒
睇黎都係要睇下醫生
睇咩科好?普通先?

俾個限期自己

尋晚冇食就訓唔到

問下你既醫生, 有無得轉輕0的既藥代替你而家0的隻, 唔好話要晚晚食咁重, 睇下得唔得, 咁我諗唔過一個月未去到叫食得耐既

咁係咪情緒病一種?
我成日諗返一啲後悔既野
好驚變左情緒病
又訓唔到覺

點解你覺得有病?

訓唔到覺不斷醒
睇黎都係要睇下醫生
睇咩科好?普通先?

俾個限期自己

尋晚冇食就訓唔到

日日食就會愈食愈多

其實我都怕血清素同其他藥都係咁, 成日抗拒加藥, 不過呢個最後都知唔加唔得, 仲好似搞到自己辛苦得仲耐左, 試過好多時覆診同醫生講幾好, 無咩發作, 其實唔係

得安眠藥同鎮仔先會架,ssri無事唔會上癮,係唔食就有一兩個禮拜戒斷症狀
咁ssri係好重要既藥,唔會因爲有戒斷症狀就唔開,算好少事
鎮仔多數係benzo,安眠藥就z-drug
如果係用抗敏藥黎安眠呢就完全無癮,不過廢

食抗敏藥有冇副作用
問下醫生可唔可以轉先

咁係咪情緒病一種?
我成日諗返一啲後悔既野
好驚變左情緒病
又訓唔到覺

點解你覺得有病?

訓唔到覺不斷醒
睇黎都係要睇下醫生
睇咩科好?普通先?

俾個限期自己

尋晚冇食就訓唔到

日日食就會愈食愈多

得安眠藥同鎮仔先會架,ssri無事唔會上癮,係唔食就有一兩個禮拜戒斷症狀

原來係咁架?長知識了, 係呢度有你地解答左咁多問題我而家安心左好多, 呢兩日仲好返好多, 之前好似問過你 DEANXIT, 都應該唔會點有癮?因為醫生話佢都係叫做鎮靜劑既一種

食抗敏藥有冇副作用
問下醫生可唔可以轉先

如果你本身食安眠藥, 輕一級應該係鎮仔先, 再輕可能真係無用, 慢慢啦, 最緊要唔好自己濫用, 醫生講好點食, 你跟住唔會有大問題既

好彩你有寫日記

我寫嘅通常係感覺多,好少寫事本身,就咁睇日記好難明以前嘅自己做緊乜;況且我唔係真係寫得好密,有一段時間可能係忙到冇寫落去,之後都好似無繼續咁,所以

好彩你有寫日記

我寫嘅通常係感覺多,好少寫事本身,就咁睇日記好難明以前嘅自己做緊乜;況且我唔係真係寫得好密,有一段時間可能係忙到冇寫落去,之後都好似無繼續咁,所以都唔係好知以前發生過啲咩事

好彩你有寫日記

我寫嘅通常係感覺多,好少寫事本身,就咁睇日記好難明以前嘅自己做緊乜;況且我唔係真係寫得好密,有一段時間可能係忙到冇寫落去,之後都好似無繼續咁,所以都唔係好知以前發生過啲咩事

知道唔記得嗰某一樣野未?

食抗敏藥有冇副作用
問下醫生可唔可以轉先

抗敏藥食完會口乾

訓唔到覺不斷醒
睇黎都係要睇下醫生
睇咩科好?普通先?

俾個限期自己

尋晚冇食就訓唔到

日日食就會愈食愈多

原來係咁架?長知識了, 係呢度有你地解答左咁多問題我而家安心左好多, 呢兩日仲好返好多, 之前好似問過你 DEANXIT, 都應該唔會點有癮?因為醫生話佢都係叫做鎮靜劑既一種

Deanxit 食左半年,完全無癮,但呢個係我經驗
你最好要問下精神科醫生,佢地實知
隻藥效果有長效有短效,因為有短效所以一日一次最好日頭食,廢事食完瞓教就曬左
你食兩次每次一粒就係最大劑量喇
我都係食開先知

俾個限期自己

尋晚冇食就訓唔到

日日食就會愈食愈多

Deanxit 食左半年,完全無癮,但呢個係我經驗
你最好要問下精神科醫生,佢地實知
隻藥效果有長效有短效,因為有短效所以一日一次最好日頭食,廢事食完瞓教就曬左
你食兩次每次一粒就係最大劑量喇

佢有講一日最多兩粒, 早上加黃昏食, 佢有提議下次去覆診就加做一日兩粒, 而家食緊一粒, 個人開娘返, 仲有痾但唔會發作埋焦慮, 加上我平時無失眠, 無食開鎮仔訓覺, 係腸胃發作到控制唔到先食, 一年發作幾次啦, 多數食腸胃藥頂得住, 而家仲要加左血清, 鎮仔暫時應該唔使出動住
大家食左幾耐藥?精神科藥物當飯食咁遲啲都唔知點算
大家食左幾耐藥?精神科藥物當飯食咁遲啲都唔知點算

4年左右, 減過唔得, 但唔食都唔得, 不過其實淨係血清就無咩副作用, 係鎮仔麻煩D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞