召集所有精神病情緒病患者(4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
我懷疑自己有焦慮症 想見醫生評估下
之前上d精神病網做d test都好中
但始終唔睇醫生確認唔到
但我見d心理醫生全部都好貴 45分鐘1000蚊咁
想問下各位巴絲 有無d咩其他方法?

thanks
我想食安眠藥燒炭
我由細到大,個集中力就不足,因為我係做文職,打文件果時會影響工作,人地交帶左我做既野,講得太長篇我會唔記得,或理解唔到,而且記憶又好差,而且重會執筆忘字,有時會好健忘,某種生果名都可以叫唔出,時時又好難集中工作或讀書,我既理解力又差,好影響讀書,背完又唔記得曬。有時返學要present,又好會緊張,緊書到明明有張貓紙,都睇唔到啲字寫咩,有一次試過緊張到手震,胃痛。
到新學期要識班新同學,會好緊張,如果成班各自各唔識都好啲,如果個個都識得,得自己一個係新人,我就會會標冷汗,好緊張,唔知點開口同佢地一組,如果有啲個nice d ,鄰家feel,果類,我就會無咁緊張。
有時會覺得個同事/同學,會唔鐘意自己,我就會唔想彩佢,唔講野,
或姐特然唔想同佢講野,因為覺得佢實會講我壞話,不如自己一個重開心。
有時日常生活同人地講野/whatsapp group,好難會搵到新話題講,我見啲人可以回到對方,但我自己就做唔到,唔知答咩好,就會dead air(有時都好羨慕果啲人,因為我真係諗唔到點答)
就好似有時我係車度或姐係地鐵度,有啲嘈音我就覺得好煩,或姐有人撞到我,我就覺得頂唔順。
買左啲衫好吉肉我又頂唔順,成日比呀媽話我小小野又頂唔順
有時我又唔想同人講野,有時又會成日講野
各位我可以點算

注意力不足,我都有,溫書溫得十分鐘
另外你睇下社交焦慮中唔中自己d徵狀
仲有最重要,你覺得你以上講既野有幾影響日常生活?
如果程度係你覺得好困擾,一定要搞店佢,唔係就生活得好唔滿意,你要去尋求專業建議

有冇人知道咩係選擇性失憶
定其實係一個笑話黎
好恐怖,我忘記曬中學發生既人同事
上左大專之後(我係垃圾)為左迫自己記得曬所有考試內容,清除咗一啲無用既記憶。
我發現有另一個人格係身體到
佢會幫我忘記曬我唔想再記起既野
佢幫我刪除咗中學構成既人格
依家只要一諗起以前既事無論係開心定唔開心
佢都會講左句 “無謂嘅記憶 就全部忘記”
我開始唔記得身邊嘅人....
過兩日去散心,希望只係壓力大 ff too much

可能我細個嗰陣主要都係唔開心多
到依家完全冇曬HD之前ge記憶
我懷疑自己有焦慮症 想見醫生評估下
之前上d精神病網做d test都好中
但始終唔睇醫生確認唔到
但我見d心理醫生全部都好貴 45分鐘1000蚊咁
想問下各位巴絲 有無d咩其他方法?

thanks

街症講病徵叫佢轉介精神科,排期見醫生
想問下,如果:

成日好易亂諗野
經常發惡夢 有時醒返會分唔到係真定現實
成日都有聲同自己講野咁 有男有女
開始控制唔到情緒 會抓自己 或者用指甲「咪」自己,咪到出晒痕先覺得舒服啲
好易發脾氣 不斷同自己講要冷靜都做唔到

上述情況已經持續左兩三年架喇,最近大半年越來越嚴重

今日訓教又發惡夢,起身完全分唔到現實定真,之後抖唔到氣,跑去廁所嘔,嘔完先好啲。之後手震,又好難抖氣咁。

想問有無巴絲有同樣情況?唔想食藥....

唔該晒。

其實你真係要食藥架喎,食藥可以控制到病徵
有咩原因唔食藥?
我諗你見心理學家都唔知搞得幾多

食藥好多副作用 同 負擔唔起

副作用vs病徵,睇取捨啦
半年復診一次,一次幾十蚊
你而家病幻覺幻聽,唔食藥點醫?
*覆診
我想食安眠藥燒炭

唔好呀

我都好驚人地覺得我怪
醫生同我講其實人地唔會覺得你好重要
望下你就算,其實你對人無咁大影響力
你唔係總統唔係偉人
有冇人知道咩係選擇性失憶
定其實係一個笑話黎
好恐怖,我忘記曬中學發生既人同事
上左大專之後(我係垃圾)為左迫自己記得曬所有考試內容,清除咗一啲無用既記憶。
我發現有另一個人格係身體到
佢會幫我忘記曬我唔想再記起既野
佢幫我刪除咗中學構成既人格
依家只要一諗起以前既事無論係開心定唔開心
佢都會講左句 “無謂嘅記憶 就全部忘記”
我開始唔記得身邊嘅人....
過兩日去散心,希望只係壓力大 ff too much

唔係專業,唔清楚,但係心理學上有所謂dissociative amnesia,你可以嘗試上網搵下資料

同你完全一樣,真係好怕俾人望住自己做野
我由細到大,個集中力就不足,因為我係做文職,打文件果時會影響工作,人地交帶左我做既野,講得太長篇我會唔記得,或理解唔到,而且記憶又好差,而且重會執筆忘字,有時會好健忘,某種生果名都可以叫唔出,時時又好難集中工作或讀書,我既理解力又差,好影響讀書,背完又唔記得曬。有時返學要present,又好會緊張,緊書到明明有張貓紙,都睇唔到啲字寫咩,有一次試過緊張到手震,胃痛。
到新學期要識班新同學,會好緊張,如果成班各自各唔識都好啲,如果個個都識得,得自己一個係新人,我就會會標冷汗,好緊張,唔知點開口同佢地一組,如果有啲個nice d ,鄰家feel,果類,我就會無咁緊張。
有時會覺得個同事/同學,會唔鐘意自己,我就會唔想彩佢,唔講野,
或姐特然唔想同佢講野,因為覺得佢實會講我壞話,不如自己一個重開心。
有時日常生活同人地講野/whatsapp group,好難會搵到新話題講,我見啲人可以回到對方,但我自己就做唔到,唔知答咩好,就會dead air(有時都好羨慕果啲人,因為我真係諗唔到點答)
就好似有時我係車度或姐係地鐵度,有啲嘈音我就覺得好煩,或姐有人撞到我,我就覺得頂唔順。
買左啲衫好吉肉我又頂唔順,成日比呀媽話我小小野又頂唔順
有時我又唔想同人講野,有時又會成日講野
各位我可以點算

注意力不足,我都有,溫書溫得十分鐘
另外你睇下社交焦慮中唔中自己d徵狀
仲有最重要,你覺得你以上講既野有幾影響日常生活?
如果程度係你覺得好困擾,一定要搞店佢,唔係就生活得好唔滿意,你要去尋求專業建議

唔知係性格定點,有時我沖沖下涼會好忽然不安,會諗起啲不如意既野,會好唔舒服同想嘔。呢樣係好困擾到我既一件事 同埋好快會對有興趣既活動失去左興趣,攪到我好3心2意,就好似我去旅行咁,我可以係好期待,之後出發前同埋旅行其間係好唔想去,宜家好多野都無曬興趣,有時會覺得做人無咩意義,對生存無咩期待,放假又唔想出街

會唔會成日好多野擔心?

會,係性方面,就算做足安全,我會好擔心會有左會驚足一個月。有時會諗,死啦,我山左門未,我關左火未。 有時好擔心我未來前途,搭車又諗會唔會撞車,。有時有人係車好似望主我,我又唔自在,覺得佢唔知諗緊我啲咩,而且我平時又粗心大意,啲人成日唔記得左放係邊,同埋記憶真係越黎越差

我都好驚人地覺得我怪
你唔係總統唔係偉人

我都好驚人地覺得我怪
你唔係總統唔係偉人

淨係呢樣野唔使睇既
仲有無其他特徵

淨係呢樣野唔使睇既
仲有無其他特徵

你精神緊張得滯
你工作上有咩擔心緊?
邊啲位唔熟?

我本身社交焦慮,已經斷斷續續睇左六年心理學家(中間有年幾冇睇),但係都冇咩幫助,我諗你除左頭先講果d野之外應該都有其他問題,如果呢d焦慮、恐懼或者心理上既原因令到你唔係好function到,其實可以考慮睇下醫生(雖然由我講出黎冇咩說服力)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞