召集所有精神病情緒病患者(4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike

我好似4/5歲已經開始有
我到宜家都記得佢點侮辱同打我
我好難去原諒佢 因為到宜家佢都仲會侮辱我

你係獨生?

依家關係仲係十年都唔會關心咁?

獨生
唔係唔關心嘅
而係方法好錯 講講吓就會嘈
一來佢侮辱人冇鐠 二來我又頂佢唔順
我唔想咁樣 但我真係唔想再受傷

爸爸定媽媽定兩個都係咁?
你依家獨立到未

媽媽係咁 爸爸袖手旁觀
未獨立到 想快啲獨立
但急唔嚟

你係獨生?

獨生
唔係唔關心嘅

你依家獨立到未

媽媽係咁 爸爸袖手旁觀
未獨立到 想快啲獨立
但急唔嚟

獨生又難處理既
你好細?

你係獨生?

獨生
唔係唔關心嘅

你依家獨立到未

媽媽係咁 爸爸袖手旁觀
未獨立到 想快啲獨立
但急唔嚟

獨生又難處理既
你好細?

唔算細 但多阻滯

唔算細 但多阻滯

eg?
學業? 朋友?
其實係咪自己逼出黎?
我一度懷疑自己有

可以咁講,一定有性格影響,同一件事有人冇野有人變左情緒病,不過都要有啲事件誘發出嚟

大家細過有冇家庭暴力?

做錯就打 趕岀門口唔俾我入返去果啲算唔算?

梗係算啦
希望宜家啲家長明白唔好吓吓咁樣懲罰
會對細路做成好大陰影㗎

其實我都試過, 不過我又唔覺有咩陰影, 可能我細個年代唔同. 而家郁下就話報警告虐兒上埋新聞

我細個俾阿媽都打唔少, 係真係雞毛掃/藤條唔留力咁打, 打完有痕嗰隻, 有冇令我個咗憎阿媽或者有咩陰影反而又冇, 或者我呢d係自己曳所以俾日罰, 個別事件唔算係家暴

我媽仲痴線,細過用木棍打我,打到我嘴流哂血,有次仲除哂我衫掉我出巷,個時住公屋,比鄰居睇哂。最令我驚就係聽個師奶朋友講,用衣夾夾耳仔,仲要跪門口,初初夾唔係好痛,但夾兩三個鐘真係痛到你仆街。最慘試過手指腳指都夾哂,仲慘過SM呀

用滕條衫架打果d其實又唔算得係咩,痛一陣就冇事,我諗真係對日後有陰影果d反而係令細路受侮辱既行為,或者長期言語上既暴力

true

唔算細 但多阻滯

eg?
學業? 朋友?

學業 家事最多
仲有抑鬱搞到好煩
宜家情緒穩定
今日差啲又overdose
第一次靠自己意志打贏左個念頭

唔算細 但多阻滯

eg?
學業? 朋友?

學業 家事最多
仲有抑鬱搞到好煩
宜家情緒穩定

抑鬱係點?
個心會好唔舒服?

俾心機

俾心機

知道

唔算細 但多阻滯

eg?
學業? 朋友?

學業 家事最多
仲有抑鬱搞到好煩
宜家情緒穩定

抑鬱係點?
個心會好唔舒服?

控制唔到諗負面嘢
驚人 冒汗 失眠
最差會失控 好想自殺
但意志仲會叫到自己食藥冷靜吓
有啲人好易勸得掂
但我係嗰種知人會講咩安慰說話嘅人
聽完可以全部駁返哂
搞到勸我嘅人都唔開心
醒翻嗰吓會好後悔煩到人
心理上好矛盾 怕寂寞但又怕煩到人

唔算細 但多阻滯

eg?
學業? 朋友?

學業 家事最多
仲有抑鬱搞到好煩
宜家情緒穩定

抑鬱係點?
個心會好唔舒服?

控制唔到諗負面嘢
驚人 冒汗 失眠
最差會失控 好想自殺
有啲人好易勸得掂
聽完可以全部駁返哂
搞到勸我嘅人都唔開心
醒翻嗰吓會好後悔煩到人

我都會失眠
驚人呢d 我諗免疫左

其實藥物幫到幾大

唔算細 但多阻滯

eg?
學業? 朋友?

學業 家事最多
仲有抑鬱搞到好煩
宜家情緒穩定

抑鬱係點?
個心會好唔舒服?

控制唔到諗負面嘢
驚人 冒汗 失眠
最差會失控 好想自殺
有啲人好易勸得掂
聽完可以全部駁返哂
搞到勸我嘅人都唔開心
醒翻嗰吓會好後悔煩到人

我都會失眠
驚人呢d 我諗免疫左

其實藥物幫到幾大

藥物,事陪功半。

食緊抗抑鬱同抗焦慮藥。

唔算細 但多阻滯

eg?
學業? 朋友?

學業 家事最多
仲有抑鬱搞到好煩
宜家情緒穩定

抑鬱係點?
個心會好唔舒服?

控制唔到諗負面嘢
驚人 冒汗 失眠
最差會失控 好想自殺
有啲人好易勸得掂
聽完可以全部駁返哂
搞到勸我嘅人都唔開心
醒翻嗰吓會好後悔煩到人

我都會失眠
驚人呢d 我諗免疫左

其實藥物幫到幾大

幫助到我增加腦血清素 令自己樂觀啲
鎮靜劑令自己冷靜落嚟 但情緒唔會發洩到
即係會呆呆地
但老實話 藥幫助之餘 意志大於一切
減藥都係意志先做到出嚟
如果意志唔掂 好易會濫藥 愈食愈多
其實係咪自己逼出黎?
我一度懷疑自己有

可以咁講,一定有性格影響,同一件事有人冇野有人變左情緒病,不過都要有啲事件誘發出嚟

大家細過有冇家庭暴力?

做錯就打 趕岀門口唔俾我入返去果啲算唔算?

梗係算啦
希望宜家啲家長明白唔好吓吓咁樣懲罰
會對細路做成好大陰影㗎

其實我都試過, 不過我又唔覺有咩陰影, 可能我細個年代唔同. 而家郁下就話報警告虐兒上埋新聞

我細個俾阿媽都打唔少, 係真係雞毛掃/藤條唔留力咁打, 打完有痕嗰隻, 有冇令我個咗憎阿媽或者有咩陰影反而又冇, 或者我呢d係自己曳所以俾日罰, 個別事件唔算係家暴

我媽仲痴線,細過用木棍打我,打到我嘴流哂血,有次仲除哂我衫掉我出巷,個時住公屋,比鄰居睇哂。最令我驚就係聽個師奶朋友講,用衣夾夾耳仔,仲要跪門口,初初夾唔係好痛,但夾兩三個鐘真係痛到你仆街。最慘試過手指腳指都夾哂,仲慘過SM呀

用滕條衫架打果d其實又唔算得係咩,痛一陣就冇事,我諗真係對日後有陰影果d反而係令細路受侮辱既行為,或者長期言語上既暴力

true

我覺得日後既性格逆造同成長環境好有關係。好似我由細到大都比人話廢柴,無咩自信。
我有個朋友間唔中就會話覺得人生好攰 覺得解決方法唔係quit u而係quit life之類嘅嘢 話覺得撐得好辛苦 但係為咗屋企人唔好失望 為咗要畢業養返屋企人所以唔敢死 佢係嗰啲好高要求嘅人嚟 我真係好擔心佢有一日爆煲頂唔順會自殺 勸過佢去睇醫生但係佢話自己仲頂得順 我又好怕講錯嘢刺激佢 唔知點幫佢好 唔知各位有咩睇法?
情緒病
飲食失調
齊曬

日日都問自己幾時先死

幫助到我增加腦血清素 令自己樂觀啲
鎮靜劑令自己冷靜落嚟 但情緒唔會發洩到
即係會呆呆地
但老實話 藥幫助之餘 意志大於一切
減藥都係意志先做到出嚟
如果意志唔掂 好易會濫藥 愈食愈多

我諗自己仲未算嚴重到要食藥
但早排因為一次過黎太多刺激
真係好想坐出窗出面

你食藥食左幾多年咁啊
我有個朋友間唔中就會話覺得人生好攰 覺得解決方法唔係quit u而係quit life之類嘅嘢 話覺得撐得好辛苦 但係為咗屋企人唔好失望 為咗要畢業養返屋企人所以唔敢死 佢係嗰啲好高要求嘅人嚟 我真係好擔心佢有一日爆煲頂唔順會自殺 勸過佢去睇醫生但係佢話自己仲頂得順 我又好怕講錯嘢刺激佢 唔知點幫佢好 唔知各位有咩睇法?

令佢搵到仲有人生目標?
最後點都係靠自己架其實

一係多d陪下佢咁
情緒病
飲食失調
齊曬

日日都問自己幾時先死

總有野會令你留戀
努力搵下
一直追左好精神病面具巴打好多個post, 樓主俾左好多積極正能量我,係佢地教識我咩係真正堅持努力不放棄同支持,好多謝樓主,樓主女友,呀妹。已經當左佢地係朋友,好想喊,雖然素未謀面。

突然知道巴打已經離開左人世,心好痛,喊到停唔到。好似失去左個朋友,好傷心。心好痛好痛

原樓主係?

巴打唔好咁傷心
佢地都叫曾經出現過
你唔好浪費佢地既心血
一直追左好精神病面具巴打好多個post, 樓主俾左好多積極正能量我,係佢地教識我咩係真正堅持努力不放棄同支持,好多謝樓主,樓主女友,呀妹。已經當左佢地係朋友,好想喊,雖然素未謀面。

突然知道巴打已經離開左人世,心好痛,喊到停唔到。好似失去左個朋友,好傷心。心好痛好痛

原樓主係?

巴打唔好咁傷心
佢地都叫曾經出現過
你唔好浪費佢地既心血

精神病巴 前幾日仲見佢話食綠豆沙

唔識佢, 但都傷心, 尤其是屋企而家都有人患癌

希望你都振作

雖然覺得自己冇資格教人

但係我自己個人經驗係陪係佢地身邊 細心聽佢地講咩就好足夠 唔洗急住迫佢講啲咩或者一輪嘴俾咩意見佢 同埋適當時候勸吓佢真係唔好咩都死撐 要搵吓其他人或者自己幫手

唔知其他人有咩睇法 但對於我自己黎講咁係最好

其實俾你個朋友知道你咁有心已經好好 共勉之
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞