召集所有精神病情緒病患者(4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
有冇人同我一樣明明自己睇緊精神科情緒都好唔穩定 但成日都覺得自己唔洗食藥都會冇事
每一次抑鬱一發都會揸住成袋安眠藥喊好想死瞓覺又瞓唔到 覺得比左好多負擔人 但又冇勇氣死

Same as u 成日好想死,呢排有返自言自語
但又唔想食藥(自己揀藥食)
我呢排濫用stilnox ,琴晚又食左四粒
成日plan 點自殺

曾經試過有一排好返d, 一減藥就覺得好辛苦, 之後就好抗拒食加藥轉藥或者發作時食救命藥, 成日去到講唔到野個刻先去食, 辛苦左好多日, 其實最後都係要靠藥,個感覺好無助, 食完好內疚, 覺得本身係應該唔使食藥都唔會死

醫生出左lexapro 10mg比我 由兩粒半減到變一粒 屋企人個個以為我情況好左其實係我由始至終都冇食過 但到一病發就會痴線 每一次病發男朋友淨係識唔出聲之後就叫我食藥 真係好想死

濫用xanax路過,食完都覺得好似冇乜用咁
一晚食咗三粒跟住仲係好驚好激動係咁喊咁樣
嗰晚本來差啲跳橋死撚咗

https://www.cchrint.org

冇叫大家信
,但想大家明白一樣野,呢種藥物最可怕既地方係當你停佢本身既戒斷反應會帶番你落精神病既循環,而愈食個量可能愈大,當你停你要分清楚係本身情緒帶動你更差定藥物控制左你自己

加油!

冇叫大家信
,但想大家明白一樣野,呢種藥物最可怕既地方係當你停佢本身既戒斷反應會帶番你落精神病既循環,而愈食個量可能愈大,當你停你要分清楚係本身情緒帶動你更差定藥物控制左你自己

加油!

戒斷反應會停,唔會停嗰d佢唔會開

冇叫大家信

加油!

呢樣嘢我都struggle 左好耐

你當佢一種以毒攻毒既野,用唔用自己衡量,我就選擇左搏一搏
食藥時最好查清楚藥既特性,唔舒服、有懷疑、想停藥記住同醫生講

冇叫大家信

加油!

會停,但愈食得耐愈難停,但呢樣都唔係重點,因為真係有患者需要長食

最大問題係戒斷期間你情緒會更加不穩,甚至惡化,你同醫生講完你又加藥,形成好大機會終身服藥,或者不斷係個死循環到
食藥時最好查清楚藥既特性,唔舒服、有懷疑、想停藥記住同醫生講

係,同醫生好好商討,最緊要係醫生open mind,肯真係傾

係,同醫生好好商討,最緊要係醫生open mind,肯真係傾

我遇過四、五個醫生都好好,我有問佢地點解要食某隻藥
有試過有副作用(身體問題)同佢講轉藥,咁真係轉左
係有一次無咩特別,加左藥就好快走,因為我係要食某一份量,隻藥要逐d加
最緊要係你要信醫生係想幫你,查清楚佢開畀你係咩藥,有咩作用、有咩要小心、最高劑量係幾多
去睇醫生呢我地病人都有責任,參與係一半一半,唔係淨係聽佢up完就走
1.同佢講近況,心情如何,有咩困擾
2.d藥食成點,有無咩問題,就算覺得藥無用你都可以講
不過有巴絲話個醫生好似想打發你走、唔信你講野,所以都要睇人
不過我相信好多精神科醫生都好好
思覺失調算唔算

有咩症狀?
成日聽倒聲
會成日覺得俾人地笑
不過有巴絲話個醫生好似想打發你走、唔信你講野,所以都要睇人
不過我相信好多精神科醫生都好好

我琴日轉左個新0既精神科睇, 之前一路係睇家庭醫生, 不過佢係有睇開精神科0既病人, 當然平好多, 但因為一路反覆, 琴日有0的發作即刻9沖左朋友睇開個專科到, 之後佢都好有耐性, 第一次傾左足足一個鐘, 我好抗拒加藥, 佢好有耐性, 慢慢解釋我聽, 佢話我長期睇開, 都仲周圍搵醫生, 即係跟本而家0既藥控制唔到個病, 係要搭其他藥食
大家如果唔介意可唔可以分享下你地睇緊0既醫生係咪私家, 睇一次大約幾錢, 因為我而家反覆0既狀態中, 想搵一個好0既精神科, 但其實搵唔多錢, 負擔好大, 好似我而家食開0既分量, LEXAPRO 粒半加兩粒DEANXIT, 一個月都2千啦, 又有無人知我搵政府睇佢受唔受理?
大家如果唔介意可唔可以分享下你地睇緊0既醫生係咪私家, 睇一次大約幾錢, 因為我而家反覆0既狀態中, 想搵一個好0既精神科, 但其實搵唔多錢, 負擔好大, 好似我而家食開0既分量, LEXAPRO 粒半加兩粒DEANXIT, 一個月都2千啦, 又有無人知我搵政府睇佢受唔受理?

你去睇街症講你病徵,佢會轉介你去政府精神科
我睇政府醫生,一次大概幾十蚊

冇叫大家信

加油!

會停,但愈食得耐愈難停,但呢樣都唔係重點,因為真係有患者需要長食

最大問題係戒斷期間你情緒會更加不穩,甚至惡化,你同醫生講完你又加藥,形成好大機會終身服藥,或者不斷係個死循環到

我之前都有成日咁諗, 成日個排有0的反覆都同醫生講無咩野, 可以0既, 一路無加量, 最後都係頂唔住, 突然一發就驚恐, 最後都係要返去搵醫生, 其實如果了解清楚, 醫生真係覺得你有需要加, 都係要食, 唔食跟本自己解決唔到

咁我都想問下, 政府會唔會跟我而家食緊0既藥開比我?我聽聞只係得舊藥?真心唔知一問

咁我都想問下, 政府會唔會跟我而家食緊0既藥開比我?我聽聞只係得舊藥?真心唔知一問

政府都有新藥,lexapro同deanxit 都有

咁我去試下先, 係唔係睇一次街症先?之後再轉介?
照我所知政府唔會無新藥,因為新藥少副作用,咁有當然就換曬舊藥佢

唔該曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞