召集所有精神病情緒病患者(4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
休息足夠,運動都多
不過每日個頭都崩緊,訓幾多都係,累到hihi
食左幾年血清素,臨近絕望
一條糖絲要加油

岩岩先知有呢個po都幾好, 起碼可以隨意講下自己有咩事, 同d 朋友講, 佢地又唔會明, 所以都無得同人分享或者呻下, 咁岩呢兩日發作所以個心好心急, 好想快d 搵方法解決, 下個月應該會預約睇腸胃科, 上網見到有幾個醫生睇開腸易激既好似唔差

情緒病既根源係情緒,一定要想辦法做一個開心既人。

我知道未必人人做到,但起碼要試。避開或者解決痛苦源頭,開開心心面對自己,血清素失調會好一點。接著睇醫生、食藥、做運動,可以的話給自己製造一個好的睡眠環境,以增加睡眠質素。

給自己正能量,改變自己心態都冇幫助。

我自己都係 IBS,痛苦自知。
一條糖絲要加油

岩岩先知有呢個po都幾好, 起碼可以隨意講下自己有咩事, 同d 朋友講, 佢地又唔會明, 所以都無得同人分享或者呻下, 咁岩呢兩日發作所以個心好心急, 好想快d 搵方法解決, 下個月應該會預約睇腸胃科, 上網見到有幾個醫生睇開腸易激既好似唔差

我知道未必人人做到,但起碼要試。避開或者解決痛苦源頭,開開心心面對自己,血清素失調會好一點。接著睇醫生、食藥、做運動,可以的話給自己製造一個好的睡眠環境,以增加睡眠質素。

給自己正能量,改變自己心態都幫助。

給自己正能量,改變自己心態都幫助。

其實你講得好岩,病發過後我都諗通左好多。食藥食到好肥,又會頭痛,所以我好唔鍾意食。上次覆診同醫生要求唔再食都好大掙扎,因為驚又會返發。但既然我咁唔鍾意食藥,就要諗我有無方法唔令個病返發。
一條糖絲要加油

咁你而家有無因為IBS 要食藥幫助?我以前都唔明點解IBS 仲會可以令到驚恐同焦慮
大家有無做腹式呼吸?心理治療同精神科都話一定要日日做, 但發作個時跟本做唔到
大家有無做腹式呼吸?心理治療同精神科都話一定要日日做, 但發作個時跟本做唔到

有 長期做會有效果

好, 咁我都要定個目標先
一條糖絲要加油

咁你而家有無因為IBS 要食藥幫助?我以前都唔明點解IBS 仲會可以令到驚恐同焦慮

宜家食緊 Depression 藥,但效果不好,始終未能有好的睡眠質素。根據這七八年食藥經驗,訓得好便可以有效處理 Depression / anxiety / IBS。請各位好好面對睡眠,加上同伴相陪;談天說地都會對情緒有幫助!
一條糖絲要加油

宜家食緊 Depression 藥,但效果不好,始終未能有好的睡眠質素。根據這七八年食藥經驗,訓得好便可以有效處理 Depression / anxiety / IBS。請各位好好面對睡眠,加上同伴相陪;談天說地都會對情緒有幫助!

無失眠一樣有左ibs 幾年
仲想傾下大家食緊藥返工, 會唔會真係鈍鈍地, 呢幾日病發食左鎮仔, 全日都好攰, 而家打緊字都就訓得著
大家有冇私家精神科醫生介紹
睇左好耐公立冇起息,想試下第個

私家我之前睇開嗰個唔錯
但真係好貴
仲想傾下大家食緊藥返工, 會唔會真係鈍鈍地, 呢幾日病發食左鎮仔, 全日都好攰, 而家打緊字都就訓得著

正常的親
有冇得食一半劑量/轉藥?

正常的親

你試下有無效

正常的親

就係之前淨係食血清素搞唔掂, 而家岩岩要配埋鎮靜食, d 人好似叫佢做開心丸, 血清轉過, 比之前個隻適合, L 字個隻

正常的親

你試下有無效

呢兩日病發食多左隻用黎訓覺, 可能佢會搞到我好攰, 過兩日好轉返唔食架啦, 今日個人仲係好不安
大家有冇私家精神科醫生介紹
睇左好耐公立冇起息,想試下第個

私家我之前睇開嗰個唔錯
但真係好貴

我睇果個幾好, 係貴, 但佢唔介意幫你較好藥, 之後你去返家庭醫生政府跟, 基本上你食開藥, 政府見到好少會刻意改你d 藥, 多數會跟返開比你, 係佢咁講咋, 我算好彩, 頭4年有個家庭醫生睇情緒唔錯, 叫做平精神科1/3 左右, 不過同政府當然都無得比

叫周樂怡 其實係老男人黎

正常的親

你試下有無效

呢兩日病發食多左隻用黎訓覺, 可能佢會搞到我好攰, 過兩日好轉返唔食架啦, 今日個人仲係好不安

頂住啊

正常的親

你試下有無效

頂住啊

仲介返到工, 不安D, 有時係屋企又係亂諗野

唉... 真係唔食stilnox就訓唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞