召集所有精神病情緒病患者(4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
求介紹

唔敢問識嘅人同家庭醫生,佢實會爆畀我屋企人知.....
想問大家係喺咩情況下確定自己有事?

咁的,我近幾年一直懷疑自己有精神問題----抑鬱/焦慮之類。
表面社交好正常,但其實扮開朗呢面係假嘅。唔想同人類接觸先係真...
一直收收埋埋d問題自己揾辦法解決所有事就當冇事,仲以為自己EQ高好叻
對住人仲扮笑笑口好健談咁,但同時腦内全部都係負面思想。

近一年症狀多咗,仍會好努力咁忍扮冇事。例如忍其他人嘅錯事,表面會懶和平咁扮冇事但轉個頭衝入房喊一個鐘,"bam"門,揾嘢丢。

自己一個會諗嘢諗到頭痛食止痛藥。
失眠---以前一分鐘就瞓著覺。
間中喺街會暈同耳鳴聽唔到嘢......

平時基本除咗返工好忙時,所有諗嘅嘢都係負面,例如「點解係我」「明明錯嘅係你哋但忍嘅係我?」「死咗佢有咩正負面影響呢」「為咗死唔去而生存係乜玩法」「有咩值得期待呢?又好似冇...」
亦開始聽到普通人聲(多少少)就覺得煩,煩到入廁所喊。
(信自殺會落地獄有排受苦仲慘所以唔自殺 係有d白痴)

其實係咪只係好小事濕濕碎.......?
繼續扮正常人就算

(sorry for好多字)

如果你無去睇醫生, 你可以考慮心理治療先, 佢會可以判斷到咩事, 又唔使去到即刻食藥, 其實我覺得唔係小事, 因為你當無事到遲下發大左, 就可以由唔使食藥到最後要食藥, 如果你真係想搵心理冶療我有個睇開, 唔錯同埋覆診佢會計平比你

可唔可以介紹個心理學家俾我,我而家睇緊果個唔多掂,諗住轉心理學家。
同埋可唔可以大概講下佢有幾唔錯

首先佢唔係機構個D, 係佢私人執業, 佢0既價錢寫60定90分鐘, 但佢基本上一定跟足你兩個鐘, 絕對唔加錢, 最後係我睇左第3次, 去搵佢, 傾完佢話其實你唔使再搵我咁密, 佢話除非你有突然野發生或者減藥需要佢既幫助, 佢唔會為左錢叫你一定要再覆診, 同埋平時有野WHATSAPP搵佢, 佢會即刻同你傾庶0既問題, 唔收費
求介紹

唔敢問識嘅人同家庭醫生,佢實會爆畀我屋企人知.....

心理沿療最好就係佢唔識你身邊人, 所有野你可以同佢講
俾屋企人逼左番大陸,拎左十幾劑中藥
有冇巴屍試過中醫?

me,暫時冇咩效,但會長期轉用全中醫治療

冇追開post
巴打有乜問題要睇中醫?
另外希望大家明白心病還需心藥醫
唔好只靠藥物治療

有做心理治療

俾心機
第日我都想研究下情緒病治療

其實係需要睇, 不過記住睇幾次, 佢教曬你點做, 知道左個源頭就唔使再睇, 因為我個精神科醫生都話, 再睇真係曬錢, 最緊要佢講你知0既野你吸收左, 再做練習就OK

係 心理治療先係治本
不過我都keep住睇
反正我有錢

好睇你咩事, 我IBS 其實睇得多無咩用, 因為我只係怕肚痾...而不停LOOP, 當然睇左係幫到, 我意思係我唔使KEEP住睇, 有錢真係好, 咁你精神科都係睇私家?

me,暫時冇咩效,但會長期轉用全中醫治療

冇追開post
巴打有乜問題要睇中醫?
另外希望大家明白心病還需心藥醫
唔好只靠藥物治療

有做心理治療

俾心機
第日我都想研究下情緒病治療

其實係需要睇, 不過記住睇幾次, 佢教曬你點做, 知道左個源頭就唔使再睇, 因為我個精神科醫生都話, 再睇真係曬錢, 最緊要佢講你知0既野你吸收左, 再做練習就OK

係 心理治療先係治本
不過我都keep住睇
反正我有錢

好睇你咩事, 我IBS 其實睇得多無咩用, 因為我只係怕肚痾...而不停LOOP, 當然睇左係幫到, 我意思係我唔使KEEP住睇, 有錢真係好, 咁你精神科都係睇私家?

係呀
真係洗唔少錢

你睇邊個醫生呀?我仲物識緊一個好0既, 因為排政府都有排....等

唔該
想問60/90 一般大概咩價位......?
要帶定錢畀

唔該
要帶定錢畀

我睇左五六年
用左廿幾萬
無咩用

咁的,我近幾年一直懷疑自己有精神問題----抑鬱/焦慮之類。
表面社交好正常,但其實扮開朗呢面係假嘅。唔想同人類接觸先係真...
一直收收埋埋d問題自己揾辦法解決所有事就當冇事,仲以為自己EQ高好叻

近一年症狀多咗,仍會好努力咁忍扮冇事。例如忍其他人嘅錯事,表面會懶和平咁扮冇事但轉個頭衝入房喊一個鐘,"bam"門,揾嘢丢。

平時基本除咗返工好忙時,所有諗嘅嘢都係負面,例如「點解係我」「明明錯嘅係你哋但忍嘅係我?」「死咗佢有咩正負面影響呢」「為咗死唔去而生存係乜玩法」「有咩值得期待呢?又好似冇...」

繼續扮正常人就算

就咁睇冇咩問題,只係情緒問題同壓力大,需要同身邊人傾訴下同減壓,你喜歡既可以搵心理輔導既

繼續扮正常人就算

就咁睇冇咩問題,只係情緒問題同壓力大,需要同身邊人傾訴下同減壓,你喜歡既可以搵心理輔導既

同埋就咁睇你非常正常,唔明你點樣扮正常

唔該
要帶定錢畀

佢個網有寫, 第一次一定1200, 第2次開始1000, 但基本上佢收親我都800一次, 但頭一次一定係1200, 希望你有錢可以負擔到, 第一次最好有人陪你走, 因為預左喊到暈咁滯, 其實我問過醫生, 呢個算收得比較平, 個網有電話, 你直接WHATSAPP佢就得, 可以初步傾左咩事先
尋日食左兩粒xanax
今日頭痛+眼訓左全日

早兩日都食完, 但FEEL到其實未完全平伏得曬, 仲係有肚痾, 不過未去到痾完即係無曬力唔想郁, 己經約左腸胃科, 過幾日精神腸胃科一齊搞搞個IBS佢

會唔會好攰好軟
一睡不起咁

我食緊個日係返工, 基本上而家諗返唔知個日做過咩咁, 好眼訓, 但我又唔會夜晚訓到唔起身, 只係日頭唔精神, 但鬧鐘響一樣醒到, 唔影響

佢唔係臨床心理學家黎架, 但睇需要, 如果以佢價錢, 我覺得都OK, 至少睇完佢知道你自己咩事先, 解決唔到就先搵其他, 但佢唔係呃錢, 我睇過, 只係佢因為係PT形式咁做, 所以佢唔收得貴

唔該
要帶定錢畀

我睇左五六年
用左廿幾萬
無咩用

係呀, 其實有無用係好睇你本身係咩事, 好似我呢個CASE, 醫生同個治療師都叫我無咩唔使再睇佢住

唔該
要帶定錢畀

佢個網有寫, 第一次一定1200, 第2次開始1000, 但基本上佢收親我都800一次, 但頭一次一定係1200, 希望你有錢可以負擔到, 第一次最好有人陪你走, 因為預左喊到暈咁滯, 其實我問過醫生, 呢個算收得比較平, 個網有電話, 你直接WHATSAPP佢就得, 可以初步傾左咩事先

點解喊到暈?你係後天因爲某件事/心結有病?

同埋就咁睇你非常正常,唔明你點樣扮正常

um...應該話好多嘢仲忍得住,自己同自己講忍咗佢唔好爆出嚟。
覺得就到「忍唔住」果個點
Feel到又返黎搵我
開始做咩都冇力同冇興趣喇
唔好黎搵我啦
唔想重新經歷個種痛苦

唔該
要帶定錢畀

點解喊到暈?你係後天因爲某件事/心結有病?

因為第一次睇, 佢會要你講曬0的屈住同唔想講比其他人知0既野出黎, 所以我係喊到癲左
尋日食左兩粒xanax
今日頭痛+眼訓左全日

早兩日都食完, 但FEEL到其實未完全平伏得曬, 仲係有肚痾, 不過未去到痾完即係無曬力唔想郁, 己經約左腸胃科, 過幾日精神腸胃科一齊搞搞個IBS佢

會唔會好攰好軟
一睡不起咁

我食緊個日係返工, 基本上而家諗返唔知個日做過咩咁, 好眼訓, 但我又唔會夜晚訓到唔起身, 只係日頭唔精神, 但鬧鐘響一樣醒到, 唔影響

食左幾多呀

我係食BROMAZEPAM, 都係xanax個類啦?無呀咪個日食左兩次,因為我仲有食到DEANXIT, 其實我覺得口乾都有0的難頂, 好似食野無味咁
我可以話係後天, 係小時候比阿媽寵慣, 加上同屋企人問題, 爆出黎個時係阿媽CANCER, 到佢病好個下我終於頂唔住爆曬出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞