召集所有精神病情緒病患者(4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
其實我由細到大好介意輸贏
就算我唔話俾人知
啲親戚會係食飯懶係關心問我屋企人問我考成點
心諗: 關你乜事?係咪想笑我冇用
我成日覺得自己俾幾多錢都係考唔到個牌
學車連租車費都幾貴下

人冇可能每件事都順利既
要學識接納失敗呀巴打
咁揸車係你弱項,失敗咪失敗囉
咁你都會有其他擅長既地方架,其他人都可能冇你咁叻架
另外,你唔想親戚知,咁你唔同屋企人講咪得囉
最後我想講....考車唔可以拎黎比既
有易/難既街道
咁人地考易既街道咁緊係好容易pass啦
你考難d既街道,冇咁易pass都正常呀!
同埋都幾講運架
我份人好易乜都緊張
一緊張就肚唔舒服
仲試過嘔
我係咪有情緒病?
有輕微病徵就食藥係咪太嚴重?
睇家庭醫生係咪冇用
明明自己個腦已經控制要放鬆,但都係出現不良的身體反應。
我份人好易乜都緊張
一緊張就肚唔舒服
仲試過嘔
我係咪有情緒病?
有輕微病徵就食藥係咪太嚴重?
睇家庭醫生係咪冇用
明明自己個腦已經控制要放鬆,但都係出現不良的身體反應。

我自己都係咁既人
又係好容易緊張,好易肚痾
我諗應該係腸易激綜合症
性格容易緊張、精神壓力好大既人會有咁既情況出現
http://www.digestion.hk/stomach/stomach3.php
如果腸胃功能差,最好每日一支益力多
我而家腸胃都好左
好多情緒病的我
對於搵工 人際關係就好驚 點算 可能自信低
有冇人成日都內疚同憎自己

絲打都搵緊工?
懷疑自己有精神病或者情緒病既,建議睇下以下兩篇文,係關於抑鬱同焦慮:
http://www.doctorwong.net/page.php?alias=what_2_2
http://www.doctorwong.net/page.php?alias=what_3_1
始終我地唔係專業,唔可以解答到你地係咪真係有病,懷疑自己有問題既,可以上網搵下資料先,覺得符合病徵既,再搵專業人士幫手
冇病果陣會覺得呢啲病人唔常見
而家覺得原來咁多人都有呢方面問題
壓力係人都會有
但係咁多人都處理唔到
究竟去到呢個年代,係咩出左問題?

有時就係諗以上呢啲諗到打亂生活計劃
不過都consider自己係樂觀積極果類
有病唔一定會成日放負
冇病唔一定過得快樂
其實我由細到大好介意輸贏
就算我唔話俾人知
啲親戚會係食飯懶係關心問我屋企人問我考成點
心諗: 關你乜事?係咪想笑我冇用
我成日覺得自己俾幾多錢都係考唔到個牌
學車連租車費都幾貴下

人冇可能每件事都順利既
要學識接納失敗呀巴打
咁揸車係你弱項,失敗咪失敗囉
咁你都會有其他擅長既地方架,其他人都可能冇你咁叻架
另外,你唔想親戚知,咁你唔同屋企人講咪得囉
最後我想講....考車唔可以拎黎比既
有易/難既街道
咁人地考易既街道咁緊係好容易pass啦
你考難d既街道,冇咁易pass都正常呀!
同埋都幾講運架

我成日都做黑仔王
連個天都唔俾我考到車牌
個種感覺係倒錢落海唔會有回報咁
如果炒第三次我諗可能會令自己病情嚴重咗

我成日都做黑仔王
連個天都唔俾我考到車牌

你覺得前2次係咩原因令你pass唔到先?
如果你做得好好,少少錯都冇既
咁你問心無愧呀
做得咁好但都肥左...責任唔係你到
如果你做得唔好,咁肥你都正常呀
你未熟習揸車但比左個牌你,只會害左你..

我成日都做黑仔王
連個天都唔俾我考到車牌

咁你問心無愧呀

我考個陣承受好大壓力
加上遇到個衰考官
搞到自己做得唔好
今日係公園食lunch發覺有同公司既人lunch都係自己係公園過
仲見到有個人都係公園食飯盒

我成日都做黑仔王
連個天都唔俾我考到車牌

咁你問心無愧呀

我考個陣承受好大壓力
加上遇到個衰考官
搞到自己做得唔好

情緒唔穩定
前排經歷過兩次考車牌失敗
個人情緒基本上已經崩潰
試過嚴重到連續兩日有乜點食過飯
失敗個種感覺好似一把刀插落去自己心口一樣咁痛
好似條命就快命不久矣
依個星期每日都失眠發惡夢驚考第三次車牌又會衰
同埋腦海會浮起頭兩次考車個陣時既陰影
我已經嘗試唔去諗但過咗一段時間又會自然諗返
個種感覺好痛苦好辛苦

即係遇到挫折都幾常會咁?

的確係 以前讀書考試都係拎十名之內
試過第一次會考失敗個陣情緒陷入崩潰邊緣有自殺念頭
依家諗返起過去咗就算
反正依家要準備九月讀埋degree
考車方面我失敗咗兩次情緒上好唔穩定
因為自己失敗咗兩次會影衰自己家族同俾人恥笑一世
我覺得失敗咗好冇面

唔駛咁諗, 我有個好多嘢都好叻嘅fd考咗三次都仲考緊

如果太介意人地點睇嘛唔好同人講你去考囉

就算我唔講我屋企人都會衰多口咁爆出去
係我眼中贏就係代表一切 輸等於身敗名裂

聽你咁講你都好辛苦

巴打係咪有返咁上下家境嗰d
琴日放工返到黎瞓左
瞓到0200起身
飲杯咖啡打機
到0900返工返到1600返屋企整多杯因爲唔想又瞓晏教
同埋要跑步
到而家2200食安眠藥因爲今日隊左兩杯咖啡
琴日放工返到黎瞓左
瞓到0200起身
飲杯咖啡打機
同埋要跑步

早d訓啦咁
琴日放工返到黎瞓左
瞓到0200起身
飲杯咖啡打機
同埋要跑步

早d訓啦咁

咁你琴晚瞓唔瞓到?
琴日放工返到黎瞓左
瞓到0200起身
飲杯咖啡打機
同埋要跑步

早d訓啦咁

咁你琴晚瞓唔瞓到?

訓唔到 早上食完早餐先訓到 唉 真係想屌死隻病
雖然你唔想食藥,但係安眠藥都可以令你失眠時舒服d
幫你放鬆個人,雖然唔一定瞓到

安眠藥都應該幫我唔到 我係直接呼吸唔到醒

你咁點瞓覺,醫生點講

你咁點瞓覺,醫生點講

我唔係成日病發 係尋晚先咁 平時已經好少發作 真係痴線 你尋日俾我個網好有用
情緒唔穩定
前排經歷過兩次考車牌失敗
個人情緒基本上已經崩潰
試過嚴重到連續兩日有乜點食過飯
失敗個種感覺好似一把刀插落去自己心口一樣咁痛
好似條命就快命不久矣
依個星期每日都失眠發惡夢驚考第三次車牌又會衰
同埋腦海會浮起頭兩次考車個陣時既陰影
我已經嘗試唔去諗但過咗一段時間又會自然諗返
個種感覺好痛苦好辛苦

即係遇到挫折都幾常會咁?

的確係 以前讀書考試都係拎十名之內
試過第一次會考失敗個陣情緒陷入崩潰邊緣有自殺念頭
依家諗返起過去咗就算
反正依家要準備九月讀埋degree
考車方面我失敗咗兩次情緒上好唔穩定
因為自己失敗咗兩次會影衰自己家族同俾人恥笑一世
我覺得失敗咗好冇面

唔駛咁諗, 我有個好多嘢都好叻嘅fd考咗三次都仲考緊

如果太介意人地點睇嘛唔好同人講你去考囉

就算我唔講我屋企人都會衰多口咁爆出去
係我眼中贏就係代表一切 輸等於身敗名裂

聽你咁講你都好辛苦

巴打係咪有返咁上下家境嗰d

成個家族啲人都有車牌咁濟
其實我係小康之家個類
今日同朋友傾過叫我唔好放棄
只係差路試合格就拎到棍波牌
雖然聽完朋友咁講係有返啲心機
但現階段自己仍然需要時間去沖淡一切

我成日都做黑仔王
連個天都唔俾我考到車牌

咁你問心無愧呀

我考個陣承受好大壓力
加上遇到個衰考官
搞到自己做得唔好

唉,點解香港d cp可以咁垃圾,9up一粒鍾又袋千幾二千,真係好撚肉赤

我考個陣承受好大壓力
加上遇到個衰考官
搞到自己做得唔好

揸車千其唔好騰雞!
唔好比考官知你緊張
你要流露出一個自信樣出黎,令坐係車既考官對你有信心
依點好緊要,如果比考官覺得你慌慌張張,自然對你印象冇咁好
另外,做足準備功夫
可以睇多d考車既post
上youtube睇下揸車經過果條街道既片
記低果條街道要注意既地方
記熟考果條街道(最好附近1,2條街都記埋)
諗好不同突發情況點處理(例如突然有狗沖出黎)
當你準備好哂一切既時候,會冇咁緊張架
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞