召集所有精神病情緒病患者(4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
俾屋企人逼左番大陸,拎左十幾劑中藥
有冇巴屍試過中醫?

me,暫時冇咩效,但會長期轉用全中醫治療
成日轉工
搞到份cv好難睇

我返一個月抖一年,幾次係咁,已經唔知點整cv

咁樓主你而家有無返緊工?話時話我無追曬舊PO, 你0既背景係點?可唔可以分施下?

無返工,而家一至五去日間醫院職業治療,返左兩個月
佢幫我整緊輔助就業

日間醫院成功轉左去輔助就業

咁搵唔搵到正常人工 即係過萬咁

$120/day
而家姑娘轉介我做清潔$9000/mth

巴打加油, 9K算唔錯!

我返一個月抖一年,幾次係咁,已經唔知點整cv

咁樓主你而家有無返緊工?話時話我無追曬舊PO, 你0既背景係點?可唔可以分施下?

無返工,而家一至五去日間醫院職業治療,返左兩個月
佢幫我整緊輔助就業

日間醫院成功轉左去輔助就業

咁搵唔搵到正常人工 即係過萬咁

$120/day
而家姑娘轉介我做清潔$9000/mth

巴打加油, 9K算唔錯!

平時少做家務,恐怕做唔慣
有冇巴屍試過中醫?

冇追開post
巴打有乜問題要睇中醫?
另外希望大家明白心病還需心藥醫
唔好只靠藥物治療

成日覺得呢d情節好唔真實
佢幾時開始話你失憶?

佢幾時開始話你失憶?

佢幾時開始話你失憶?

幾日前

有冇巴屍試過中醫?

冇追開post
巴打有乜問題要睇中醫?
唔好只靠藥物治療

有做心理治療

俾心機
第日我都想研究下情緒病治療

想問大家係喺咩情況下確定自己有事?

咁的,我近幾年一直懷疑自己有精神問題----抑鬱/焦慮之類。
表面社交好正常,但其實扮開朗呢面係假嘅。唔想同人類接觸先係真...
一直收收埋埋d問題自己揾辦法解決所有事就當冇事,仲以為自己EQ高好叻
對住人仲扮笑笑口好健談咁,但同時腦内全部都係負面思想。

近一年症狀多咗,仍會好努力咁忍扮冇事。例如忍其他人嘅錯事,表面會懶和平咁扮冇事但轉個頭衝入房喊一個鐘,"bam"門,揾嘢丢。

自己一個會諗嘢諗到頭痛食止痛藥。
失眠---以前一分鐘就瞓著覺。
間中喺街會暈同耳鳴聽唔到嘢......

平時基本除咗返工好忙時,所有諗嘅嘢都係負面,例如「點解係我」「明明錯嘅係你哋但忍嘅係我?」「死咗佢有咩正負面影響呢」「為咗死唔去而生存係乜玩法」「有咩值得期待呢?又好似冇...」
亦開始聽到普通人聲(多少少)就覺得煩,煩到入廁所喊。
(信自殺會落地獄有排受苦仲慘所以唔自殺 係有d白痴)

其實係咪只係好小事濕濕碎.......?
繼續扮正常人就算

(sorry for好多字)
尋日食左兩粒xanax
今日頭痛+眼訓左全日

早兩日都食完, 但FEEL到其實未完全平伏得曬, 仲係有肚痾, 不過未去到痾完即係無曬力唔想郁, 己經約左腸胃科, 過幾日精神腸胃科一齊搞搞個IBS佢

我係不嬲有IBS, 即係腸胃一緊張就有腸胃炎0既病徵, 但個時只會痾, 情緒無明顯下滑, 但之後一路就發作得好密, 到後尾直情一痾就好不安, 想即刻睇醫生, 唔返工, 之後都死忍, 突然有一日, 係屋企突然狂嘔, 係嘔到一個點, 之後呼吸困難, 以為自己會死, 但當時唔知呢個係焦慮, 夜晚覺得抖唔到氣啦真係, 就去急症室, 最後佢都係話我腸胃炎, 打左止嘔針都再嘔左一晚, 到第2朝喊住搵家庭醫生救夠, 之後佢就知我係驚恐發作,最後點, 咪就係到而家都食緊精神科藥物

咁的,我近幾年一直懷疑自己有精神問題----抑鬱/焦慮之類。
表面社交好正常,但其實扮開朗呢面係假嘅。唔想同人類接觸先係真...
一直收收埋埋d問題自己揾辦法解決所有事就當冇事,仲以為自己EQ高好叻

近一年症狀多咗,仍會好努力咁忍扮冇事。例如忍其他人嘅錯事,表面會懶和平咁扮冇事但轉個頭衝入房喊一個鐘,"bam"門,揾嘢丢。

平時基本除咗返工好忙時,所有諗嘅嘢都係負面,例如「點解係我」「明明錯嘅係你哋但忍嘅係我?」「死咗佢有咩正負面影響呢」「為咗死唔去而生存係乜玩法」「有咩值得期待呢?又好似冇...」

繼續扮正常人就算

如果你無去睇醫生, 你可以考慮心理治療先, 佢會可以判斷到咩事, 又唔使去到即刻食藥, 其實我覺得唔係小事, 因為你當無事到遲下發大左, 就可以由唔使食藥到最後要食藥, 如果你真係想搵心理冶療我有個睇開, 唔錯同埋覆診佢會計平比你
有冇巴屍試過中醫?

冇追開post
巴打有乜問題要睇中醫?
唔好只靠藥物治療

本身有啲焦慮抑鬱,仲有好多身體不適
政府誤診話我思覺失調(疑病),食左幾年藥發覺愈來愈差,決定drug withdrawal,改食中藥試試

繼續扮正常人就算

如果你無去睇醫生, 你可以考慮心理治療先, 佢會可以判斷到咩事, 又唔使去到即刻食藥, 其實我覺得唔係小事, 因為你當無事到遲下發大左, 就可以由唔使食藥到最後要食藥, 如果你真係想搵心理冶療我有個睇開, 唔錯同埋覆診佢會計平比你

可唔可以介紹個心理學家俾我,我而家睇緊果個唔多掂,諗住轉心理學家。
同埋可唔可以大概講下佢有幾唔錯
有冇巴屍試過中醫?

冇追開post
巴打有乜問題要睇中醫?
唔好只靠藥物治療

有做心理治療

俾心機
第日我都想研究下情緒病治療

其實係需要睇, 不過記住睇幾次, 佢教曬你點做, 知道左個源頭就唔使再睇, 因為我個精神科醫生都話, 再睇真係曬錢, 最緊要佢講你知0既野你吸收左, 再做練習就OK
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞