召集所有精神病情緒病患者(4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
有冇人試過做mindfulness?覺得有冇用?
之前個心理學家推薦過我做,但係做左兩個禮拜就冇做,近排開始再試下做

咩黎?可唔可以講下?
返工返到好辛苦,但自己又無本事做其他工,每日返工個精神壓力都好大,有時好想一下就了結自己生命,但又無勇氣,可以點

我情況同你一樣,唔同架係我失緊業

以前做開野唔知,原來失業係好恐怖既一件事,可以將你個人磨蝕晒

失過半年業
返番工又俾人term左
Panic 又未好返晒
係咪應該死

咁又唔駛下下講到死,其實半年唔算長,起碼我失業過更長既時間。
之前都有諗過死,但係發現自己真係好怕死,唯有儘力諗辦法令自己生存落去

計埋之前斷斷續續有兩年
又有情緒病+眼疾
而家又第二次失業

唔想講太多關於自己既野,但係情況唔好得你幾多,除左冇眼疾。
只係覺得好無奈,唔知點解自己會攪成咁,已經搵埋心理學家幫手,睇左好幾年,但係咩都幫唔到,錢就使左一大筆,仲要係我最絕望既時候終止治療。
其實覺得人生已經玩完,之前儲落筆錢又差唔多用晒,純粹係唔想死,只有見步行步

我都家都係無收入,諗唔到有咩工可以做到
儲蓄淨返幾萬蚊,屋企唔會因為我有病而畀錢我
有冇人試過做mindfulness?覺得有冇用?
之前個心理學家推薦過我做,但係做左兩個禮拜就冇做,近排開始再試下做

咩黎?可唔可以講下?

類似冥想,好似對減輕抑鬱、焦慮有幫助,幫助減壓、集中,幫助你唔會trap住係負面情緒同思想度,更好咁認識自己

我情況同你一樣,唔同架係我失緊業

以前做開野唔知,原來失業係好恐怖既一件事,可以將你個人磨蝕晒

失過半年業
返番工又俾人term左
Panic 又未好返晒
係咪應該死

咁又唔駛下下講到死,其實半年唔算長,起碼我失業過更長既時間。
之前都有諗過死,但係發現自己真係好怕死,唯有儘力諗辦法令自己生存落去

計埋之前斷斷續續有兩年
又有情緒病+眼疾
而家又第二次失業

唔想講太多關於自己既野,但係情況唔好得你幾多,除左冇眼疾。
只係覺得好無奈,唔知點解自己會攪成咁,已經搵埋心理學家幫手,睇左好幾年,但係咩都幫唔到,錢就使左一大筆,仲要係我最絕望既時候終止治療。
其實覺得人生已經玩完,之前儲落筆錢又差唔多用晒,純粹係唔想死,只有見步行步

我都家都係無收入,諗唔到有咩工可以做到
儲蓄淨返幾萬蚊,屋企唔會因為我有病而畀錢我

咁我又從來都冇諗過叫屋企人幫我,我都從來冇諗過將自己既問題講畀佢地聽
我開始又返去啱啱發作嗰時咁
好容易諗起死亡
我唔知但係我覺得「我」罪孽好重咁
但係我成日都覺得自己好似無病咁
好似感覺到記憶慢慢崩解
好似覺得自己唔再係自己
兩個意識喺度打緊交
想令大家一齊消失

消失,我想消失

Same here
有時我都會咁諗
同你一樣有兩個意識打梗交
一個想我死 另一個唔想我死
個種感覺真係好辛苦
每次有依種感覺既時候我都會自己一個去聖堂祈禱同望彌撒
一唔開心就想搵野傷害自己
成日有厭世既感覺
差唔多無睇醫生一年 屋企人負擔唔到
一唔開心就想搵野傷害自己
成日有厭世既感覺
差唔多無睇醫生一年 屋企人負擔唔到

公立排唔排到?
今日生日 但個人好攰好低落 有不祥既預感 成日都有野做 同屋企人一早慶左

成日都覺得好危險,覺得有壞事會發生
Panic attack
😞
其實覺得生存開始無咩意義係咪已經即係有病?

咁既話周街都係病人
成日都覺得好危險,覺得有壞事會發生
Panic attack

Same

頭先真係好難捱...呢排復發真係有夠我受
唉痴西線

No

咁既話周街都係病人

其實情緒有問題最好都係搵人傾訴,唔係谷埋谷埋隨時有病
好容易諗起死亡
好似感覺到記憶慢慢崩解
好似覺得自己唔再係自己
兩個意識喺度打緊交
想令大家一齊消失

消失,我想消失

Same here
有時我都會咁諗
個種感覺真係好辛苦

我就無宗教信仰,真係唔知可以點做

咁既話周街都係病人

我都好想搵人傾訴,但又唔想同女朋友屋企人講,怕佢地會唔開心會擔心,朋友又無咩幾個

咁既話周街都係病人

依家個心成日up住up住咁,好想大叫一下叫哂所有負能量岀黎

咁既話周街都係病人

我都好想搵人傾訴,但又唔想同女朋友屋企人講,怕佢地會唔開心會擔心,朋友又無咩幾個

你而家唔講,問題越積越大仲衰,我諗佢地會諒解你既,再唔係可以試下心理輔導
好容易諗起死亡
好似感覺到記憶慢慢崩解
好似覺得自己唔再係自己
兩個意識喺度打緊交
想令大家一齊消失

消失,我想消失

Same here
有時我都會咁諗
個種感覺真係好辛苦

我就無宗教信仰,真係唔知可以點做

如果你想接觸下信仰既話
你有興趣可以去天主教聖堂報慕道班聽道理
同埋可以認識唔同既人傾下計咁
我領洗咗之後間唔中都會情緒唔穩定
但返去聖堂搵神父傾計個人就開始穩定返

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞