『薪火post』BNO 續期資訊(8) 強烈建議先睇DOC後問問題

1001 回覆
34 Like 0 Dislike
請問我可唔可以係香港變更國籍為bno?

可以

但你依然係中國籍

但係你係港澳地區會被視為外籍 即係我唔番中國=對我冇影響

可以

但你依然係中國籍

你就想

可以

但你依然係中國籍

你就想

過一排你就會自願番中國

可以

但你依然係中國籍

你就想

過一排你就會自願番中國

即係對我將來有影響?
一定要申請
25. Place of Birth中既Town 同 Country都要填Hong Kong

我聽過place of birth Kowloon

kwai chung

可以

但你依然係中國籍

你就想

過一排你就會自願番中國

即係對我將來有影響?

洗頭艇
25. Place of Birth中既Town 同 Country都要填Hong Kong

我聽過place of birth Kowloon

kwai chung

呢個經典

可以

但你依然係中國籍

你就想

過一排你就會自願番中國

即係對我將來有影響?

直接啲答你啦
係香港,政府會視有BNO嘅人都係中國籍
我可以話「改」國籍,但唔會影響你有冇中國籍,依個係搞笑嘅
其實係指你有BNO都唔會改變到你係中國籍,啫係唔可以退中國籍,等同達唔到你想退中國籍嘅目的
依個情況居英權計劃啲人都係噉,佢地有BC,但政府唔會俾佢地退中國籍,你話改國籍都冇用,唔會達到你想退中國籍嘅目的。首先是中國人

可以

但你依然係中國籍

你就想

過一排你就會自願番中國

即係對我將來有影響?

直接啲答你啦
其實係指你有BNO都唔會改變到你係中國籍,啫係唔可以退中國籍,等同達唔到你想退中國籍嘅目的
依個情況居英權計劃啲人都係噉,佢地有BC,但政府唔會俾佢地退中國籍,你話改國籍都冇用,唔會達到你想退中國籍嘅目的。首先是中國人

正確D係"具有中國血統既BNO人"會自動有中國藉,如果雙親都唔係中國藉 (E.G 印巴藉 / 印尼後裔)既BNO人,而又證明得到,係無中國藉,而且可以升級變BC (即係好似世柒咁)

可以

但你依然係中國籍

你就想

過一排你就會自願番中國

即係對我將來有影響?

直接啲答你啦

正確D係"具有中國血統既BNO人"會自動有中國藉,如果雙親都唔係中國藉 (E.G 印巴藉 / 印尼後裔)既BNO人,而又證明得到,係無中國藉,而且可以升級變BC (即係好似世柒咁)

之前舊登有個經典case雙親係南越國籍
如果我本身係想RENEW但揀錯左First British passport
又做完交錢既手續
寄過去係咪比人彈+refund
status轉左做dispatched好幾日都冇消息
send email問佢去progress係點
佢覆

At present your passport has not yet been collected. Please contact us in the next couple of working days.

not been collected係指我仲未簽收bno ?
如果我本身係想RENEW但揀錯左First British passport
又做完交錢既手續

又黎
佢覆

At present your passport has not yet been collected. Please contact us in the next couple of working days.

not been collected係指我仲未簽收bno ?

?
之前係咪有轉過 being processed?
佢覆

?
之前係咪有轉過 being processed?

係 有declaration form received, being processed
我都唔明佢咩意思
好撚驚
岩先再問佢咩意思

Your new passport has not yet been collected by DHL as it was printed on 12/05/2017. Once the passport has been printed, DHL will then generate a tracking number, which then can be provided to you to allow you to track the delivery of your passport.

好彩
擔心死我 趕住用本BNO 4日都未收到DHL消息
又做完交錢既手續

屌你老母
寄你老母
彈你老母

我地歡容啲
佢都起碼自己能力跟住做晒先問
比啲伸手黨更值得appreciate嘅

其實依家系統唔洗你自己揀咩type,照佢問題答就會refer你去咩form,你應該係唔知08年前過期,個system一律當first passport,應該冇做錯嘢

就算做錯咗,佢都應該只會叫你補嘢,冇refund,但唔會唔畀你改就食你錢嘅
又做完交錢既手續

屌你老母
寄你老母
彈你老母

我地歡容啲
佢都起碼自己能力跟住做晒先問
比啲伸手黨更值得appreciate嘅

其實依家系統唔洗你自己揀咩type,照佢問題答就會refer你去咩form,你應該係唔知08年前過期,個system一律當first passport,應該冇做錯嘢

就算做錯咗,佢都應該只會叫你補嘢,冇refund,但唔會唔畀你改就食你錢嘅

你應該係叫佢哋唔好再睇出面啲垃圾過時又教錯嘅教學,而係睇我哋個post第一頁啲文件。

佢哋睇完出面啲垃圾走入黎問,你唔先糾正佢哋因為睇完啲垃圾而扭曲咗嘅認知就直接教佢哋,佢哋會以出面啲垃圾資訊黎做基礎去分析,結果就係你教極佢都唔明咩叫正確,以前發生得太多,所以你下次如果仲有耐性教佢哋,第一句就應該叫佢哋

睇doc
之後你仲有心情教嘅就後補
Btw 係04年前海外簽發嘅護照一律當first passport,94年前簽發嘅任何地方簽發嘅護照一律當first passport
不如話宜家上連登既人質素差左算啦
伸手黨又好 英文差既人又好
其實續返本BNO係好個人既事
係咪應該自己去摸索下了解下流程先呢
乜真係咁難咩?幾年前呢個Post都冇咁多流程睇
果時咪一樣個個都識續 問題係你肯唔肯做姐
坦白講 自我身分認同既野每個人都唔同
有人覺得BNO係打飛機 但亦有人覺得打得舒服
唔一定要個個認同你點睇既 自己想點咪點囉
最後講多次 唔好撚問啦 好撚低質呀果D討論
上下網 爬下DOC 查下字典 到時咩撚都明架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞