『薪火post』BNO 續期資訊(8) 強烈建議先睇DOC後問問題

1001 回覆
34 Like 0 Dislike
想請問BNO去印尼Jakarta洗唔洗簽證?我會搭因航,驚上唔倒機

上網搵就話可以做落地簽US35,唔知係唔係真

想問下副署果度呢個位有冇話要tick,打交叉定點樣填?
睇左個doc同埋聲明果度好似都冇寫

同埋我老師填左個名係冇填夫姓(結左婚)
咁應該揀返miss,mrs定ms
佢填果日問我如果揀mrs係咪要填埋夫姓,我都唔識答

唔該晒大家,差呢度就可以拎去寄了
[quote]
想問下副署果度呢個位有冇話要tick,打交叉定點樣填?
睇左個doc同埋聲明果度好似都冇寫

同埋我老師填左個名係冇填夫姓(結左婚)
咁應該揀返miss,mrs定ms
佢填果日問我如果揀mrs係咪要填埋夫姓,我都唔識答

唔該晒大家,差呢度就可以拎去寄了

其實呢d 係英文問題
Miss同ms同Mrs 有咩分別相信一個正常小學生都識答
唔係有關bno的問題

另外,你老師證件上面無夫姓咪填無夫姓
我識分miss mrs同ms 自膠先
佢證件應該係冇夫姓,但佢突然咁問我搞到我亂晒

咁果個格仔應該tick定係打交叉定係冇所謂?
真心,真係有感而發,
當我on9又好屌鬼都好,
續得bno好既點都過20歲,
但呢到比到我既感覺只係有小部分巴打比到成年人既質素。先唔論唔睇page1鳩問問題既user,但有好多人問既問題已經唔關bno事,而係一d好基本common sense,你話我鞭屍又好點都好,我節錄左幾條好經典既問題:
1)寄住址證明係咪要寄足一年
2)我要唔要寫信去hmpo解釋我click錯
3)Miss, mrs 同ms分別

大佬呀,我地成日有意無意笑鳩d人用特衰,覺得佢地支那,質素比我地差。咁我地都可唔可以做返好小小呀?例如,你申請bno,咁係咪都要有返咁上下英文水平呀?可唔可以真係話到比人知bno holders同特衰holders係有結構性既分別?

利申:非引起駡戰,亦好希望呢個post可以幫到廣大想apply bno既巴打/絲打

我英文真係唔係好好,不過我想講我係識分
只係佢突然咁樣問,佢又冇俾過證件我睇,我先唔肯定佢應該填邊個名+邊個title
我都係想肯定下先問多問

拉低晒個水平真係唔好意思
想請問BNO去印尼Jakarta洗唔洗簽證?我會搭因航,驚上唔倒機

一定唔洗!岩岩今年二月份先去完

一定唔洗!岩岩今年二月份先去完

感謝解答
台灣唔承認雙重國籍,所以用唔同passport 入境會被遣返。
但唔知佢當唔當bno係一個國籍

我響度講過幾次喇,中華民國係接受平民有雙重國籍(高官除外),唔接受雙重國籍嘅係大陸班冚家剷呀!

台灣可以雙重國籍
台灣可以雙重國籍
台灣可以雙重國籍
台灣可以雙重國籍
台灣可以雙重國籍
台灣可以雙重國籍呀仆街!!!!!!!!

sor9ly囉
之前睇viutv 節目d地勤講架嘛,話雙重國籍俾人彈返轉頭呀嘛
台灣唔承認雙重國籍,所以用唔同passport 入境會被遣返。
但唔知佢當唔當bno係一個國籍

我響度講過幾次喇,中華民國係接受平民有雙重國籍(高官除外),唔接受雙重國籍嘅係大陸班冚家剷呀!

台灣可以雙重國籍
台灣可以雙重國籍
台灣可以雙重國籍
台灣可以雙重國籍
台灣可以雙重國籍
台灣可以雙重國籍呀仆街!!!!!!!!

sor9ly囉
之前睇viutv 節目d地勤講架嘛,話雙重國籍俾人彈返轉頭呀嘛

係講緊佢一知你有外籍,就唔可以用任何中國護照/BNO入境。
其實各國地勤對簽證問題都唔係好熟
真心,真係有感而發,
但呢到比到我既感覺只係有小部分巴打比到成年人既質素。先唔論唔睇page1鳩問問題既user,但有好多人問既問題已經唔關bno事,而係一d好基本common sense,你話我鞭屍又好點都好,我節錄左幾條好經典既問題:

大佬呀,我地成日有意無意笑鳩d人用特衰,覺得佢地支那,質素比我地差。咁我地都可唔可以做返好小小呀?例如,你申請bno,咁係咪都要有返咁上下英文水平呀?可唔可以真係話到比人知bno holders同特衰holders係有結構性既分別?

利申:非引起駡戰,亦好希望呢個post可以幫到廣大想apply bno既巴打/絲打

咁我又唔認同唔識英文唔申請得啵
不嬲當bno係香港護照,只係掛英國個名咁解

利申英文1
今日13/5終於寄左
225蚊好貴
真心,真係有感而發,

我英文真係唔係好好,不過我想講我係識分
只係佢突然咁樣問,佢又冇俾過證件我睇,我先唔肯定佢應該填邊個名+邊個title
我都係想肯定下先問多問

拉低晒個水平真係唔好意思

google 下就有啦

【1min學英文】Miss, Mr., Mrs., Ms. 一分鐘搞懂尊稱!
http://tw.blog.voicetube.com/archives/9491
Ms. 為「女士」,用於婚姻狀況不明或不願提及婚姻狀況之女性的姓或姓名之前,所以是未婚、已婚婦女均適用的稱呼,
Ms. Smith is a student.
史密斯小姐是個學生
今日13/5終於寄左
225蚊好貴

四十幾都得啦
真心,真係有感而發,

咁我又唔認同唔識英文唔申請得啵
不嬲當bno係香港護照,只係掛英國個名咁解

利申英文1

唔係得唔得嘅問題
係你有冇面用嘅問題
連續本passport都做唔到,你有冇面去認自己有資格拎本passport啫
其實我地唔止想人續到本嘢,我地仲想啲人拎個身份之餘仲會proud of自己個身份
有少少自知之明嘅人,唔該因為自己英文差而睇唔明點續而羞愧。日後進修下自己,重新為自己係英屬香港人而自豪。
我13/5寄出
BNO過期二十年,兼唔見左
特區果本都唔見埋(未過期)
副簽人係英聯邦公民
睇下結果如何啦
冇話唔申請得嘅。不過最好學識基本英文溝通,外國出入境/有需要去英國領事館會有用
我13/5寄出
副簽人係英聯邦公民
睇下結果如何啦

放心啦,我無寄到特區passport 過去都整到
我13/5寄出
副簽人係英聯邦公民
睇下結果如何啦

放心啦,我無寄到特區passport 過去都整到

咁應該都整到嘅
收到就會寫翻份報告上黎

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞