『薪火post』BNO 續期資訊(8) 強烈建議先睇DOC後問問題

1001 回覆
34 Like 0 Dislike
dispatched 咗一個禮拜仲未收到message 點算

1) 你電話冇訊號
2) D記佢冇send sms
3) 仲喺德國未轉機
4) 石沉大海
5) 英國唔記得寄出
6) D記漏咗送

一係等
二打去D記問

幫手答下因為我都係咁

我張form冇填手機比佢
咁一定冇sms架啦

Dispatched左幾日都冇任何通知
打去d記問佢會問你拎tracking no

你可以login返uk passport office 拎返個application no
再網上交enquiry問佢拎dhl tracking no

thx 陣間試下

Please allow 7-10 working days (excluding Sunday) for delivery of the passport by courier service.
上個禮拜唔見咗身分證 今日帶bno去補領
填完表影完相要見入境處主任
佢問我有無攞過特衰,我又驚佢電腦有record唔敢吹話無 於是我就話有,但唔見咗好耐
佢就係咁問我點解申請表上面唔寫中國籍(我寫咗British overseas) 我就話一直都咁寫
佢: 你有特衰護照可以寫中國籍㗎喎
我: 唔洗喇唔該
佢就即刻收咗皮話 哦,你鐘意啦無乜所謂
點解身為入境處主任可以咁唔專業,都唔知佢係真大中華膠定想試探我識唔識規矩

揸乜護照就咩人啦

下次換身份證試下先

我都試過
佢果陣仲要強調:「你係chinese」
真係痴痴地線,係個女人黎,喺藍田果間做

一日未填 ID869 你都係 chinese
佢冇錯呀
特衰雙面影印得唔得?
特衰雙面影印得唔得?

豬係冇得續架
[url]
http://news.tvb.com/story/58df81cb6db28c5a5740b426/594516336db28cfd5623b7e8/
[/url]

根據入境處公布數字,由97年七月至今年一月,入境處共簽發超過一千萬本特區護照。現時有158個國家或地區,讓特區護照的持有人免簽證,或免落地簽證。

不過近年續領BNO的人持續上升,由2013年約一萬五千本,倍增至去年超過三萬七千本。

CCTVB

97開始發超過1000萬本特衰
咁講硬係覺得好撚鬼
dispatched 咗一個禮拜仲未收到message 點算

1) 你電話冇訊號
2) D記佢冇send sms
3) 仲喺德國未轉機
4) 石沉大海
5) 英國唔記得寄出
6) D記漏咗送

一係等
二打去D記問

幫手答下因為我都係咁

我張form冇填手機比佢
咁一定冇sms架啦

Dispatched左幾日都冇任何通知
打去d記問佢會問你拎tracking no

你可以login返uk passport office 拎返個application no
再網上交enquiry問佢拎dhl tracking no

thx 陣間試下

Please allow 7-10 working days (excluding Sunday) for delivery of the passport by courier service.

完來屋企人唔記得左話D記送左張紙嚟 話冇人係屋企 自食一打
[url]
http://news.tvb.com/story/58df81cb6db28c5a5740b426/594516336db28cfd5623b7e8/
[/url]

根據入境處公布數字,由97年七月至今年一月,入境處共簽發超過一千萬本特區護照。現時有158個國家或地區,讓特區護照的持有人免簽證,或免落地簽證。

不過近年續領BNO的人持續上升,由2013年約一萬五千本,倍增至去年超過三萬七千本。

CCTVB

咁講硬係覺得好撚鬼

咁唔係嘅,續証都計一本嘅
但係唔排除大量支那蝗來香港拎

CCTVB

咁講硬係覺得好撚鬼

每隻喺香港出世嘅蝗蟲都有一本
嗰度已經好多

CCTVB

咁講硬係覺得好撚鬼

嗰度已經好多

硬係覺得現時有效特衰都過1000萬本所以咁講

CCTVB

咁講硬係覺得好撚鬼

嗰度已經好多

硬係覺得現時有效特衰都過1000萬本所以咁講

計埋澳門?
點解冇人用公開資料守則 request 呢一刻有效既特衰數目
可能嚇你一驚,之前拉咗一堆大陸貪官係三粒星,鄧小平個孫女未夠七年又三粒星

https://www.gov.hk/tc/about/abouthk/factsheets/docs/immigration.pdf
去到2014年有5,117,471本,估計到而家都係5百幾萬本。
點解冇人用公開資料守則 request 呢一刻有效既特衰數目
可能嚇你一驚,之前拉咗一堆大陸貪官係三粒星,鄧小平個孫女未夠七年又三粒星

最有印象係新聞話有支那貪官賣200萬一本特衰
有價有市
佢問我有無攞過特衰,我又驚佢電腦有record唔敢吹話無 於是我就話有,但唔見咗好耐
佢就係咁問我點解申請表上面唔寫中國籍(我寫咗British overseas) 我就話一直都咁寫
點解身為入境處主任可以咁唔專業,都唔知佢係真大中華膠定想試探我識唔識規矩

你唔應該答佢唔洗喇唔該

應該一副嫌棄嘅tone講:中國藉有得唔要梗係唔要啦
Hi 各位巴打 想問下BNO 越南使唔使簽證?
網上有d話要有d話唔使
自膠岩岩check左要evisa
https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/vietnam/entry-requirements

我上年年尾去,係做落地簽嘅
evisa 就真係未試過
特衰雙面影印得唔得?

剩印個封面 is ok
特衰雙面影印得唔得?

剩印個封面 is ok

記著係黑白呀,彩色曬錢

揸乜護照就咩人啦

下次換身份證試下先

我都試過

我最近報失拎BNO去 佢叫我填British啵

你就好
特衰雙面影印得唔得?

剩印個封面 is ok

記著係黑白呀,彩色曬錢

揸乜護照就咩人啦

下次換身份證試下先

我都試過

我最近報失拎BNO去 佢叫我填British啵

你就好

如果之前寫過chinese去換果陣寫British 又得唔得

你唔應該答佢唔洗喇唔該

應該一副嫌棄嘅tone講:中國藉有得唔要梗係唔要啦

同佢講,你做公務員收高人工,當然要共享中蟈人榮耀啦

我呢啲平民,都係做跟事頭婆好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞