『薪火post』BNO 續期資訊(8) 強烈建議先睇DOC後問問題

1001 回覆
34 Like 0 Dislike
啱啱去完台灣返
回程出境本身要排隊畀職員睇台證 再印指紋
然後有個職員叫我地去台灣人自助出境嗰邊
照舊自己印指紋 然後自己將本passport放落去scan就得

回程唔係都會蓋出境印咩?用咗自助咪冇出境印?

不過出境印都唔重要

以前係咪收走唔蓋印?
定係我記錯
啱啱去完台灣返
照舊自己印指紋 然後自己將本passport放落去scan就得

不過出境印都唔重要

以前係咪收走唔蓋印?
定係我記錯

Taiwan Immigration officials do stamp foreigners' passports when they exit Taiwan.
啱啱去完台灣返

不過出境印都唔重要

以前係咪收走唔蓋印?
定係我記錯

以前係收走台證唔蓋出境印
而家係蓋出境印之後俾返你
如果係自助出境(高雄有)就連印都冇 不過可以去另一部機自己出返貼紙做證明
啱啱到倫敦heathrow T2, 見到Non EU 超多人就抱住博一博心情行UK/EU Channel, 去到counter 個IO突咗一突(因為見我拿British Passport 但又有Landing card), 個IO淨係問咗兩個問題:

1. Where are you from?

2. What is the purpose of visiting U.K.?

之後chop Passport 走人。由排隊至完成入境手續只係用咗8mins

大把唔識用e道嘅傻鳩翻香港都寫卡啦
Btw Heathrow 都過到

香港居民用人手定機入境都唔使寫卡啦!
我自己都打咗個突,竟然係heathrow 過到UK/ EU channel, 我其實都諗會被人彈返去non eu, 但結果順利過關

你呢個係好好例子,希望唔係個別事件

希望各位BNO巴絲去英國,特別係London heathrow都排下UK/EU channel, 試下英國移民局對BNO holders 嘅態度。唔得就嘥d時間排non eu

後生唔熟未見過 BNO 嘅就大機會俾嘅
如果有個人指你去嗰條隊咁都有機會過 (費事你又要重新排過)

特別brexit之後,可能仲易
啲io連碌passport都唔碌,望一望畀你走

點解係特別brexit之後啲io連碌passport都唔碌?
啱啱去完台灣返

不過出境印都唔重要

以前係咪收走唔蓋印?
定係我記錯

如果係自助出境(高雄有)就連印都冇 不過可以去另一部機自己出返貼紙做證明

呢個我又唔知喎,個次出境,個io 點咗我地去部機到出,快好多
冇副簽老母dispatched

大把唔識用e道嘅傻鳩翻香港都寫卡啦
Btw Heathrow 都過到

香港居民用人手定機入境都唔使寫卡啦!
我自己都打咗個突,竟然係heathrow 過到UK/ EU channel, 我其實都諗會被人彈返去non eu, 但結果順利過關

你呢個係好好例子,希望唔係個別事件

希望各位BNO巴絲去英國,特別係London heathrow都排下UK/EU channel, 試下英國移民局對BNO holders 嘅態度。唔得就嘥d時間排non eu

後生唔熟未見過 BNO 嘅就大機會俾嘅
如果有個人指你去嗰條隊咁都有機會過 (費事你又要重新排過)

特別brexit之後,可能仲易
啲io連碌passport都唔碌,望一望畀你走

點解係特別brexit之後啲io連碌passport都唔碌?

uk隊啲io hea啲

啱啱去完台灣返

不過出境印都唔重要

以前係咪收走唔蓋印?
定係我記錯

呢個我又唔知喎,個次出境,個io 點咗我地去部機到出,快好多

我之前高雄走都試過

想問下如果係日本出事
個緊急聯絡電話係咩
想問下如果係日本出事
個緊急聯絡電話係咩

+852 2901 3000
想問下如果係日本出事
個緊急聯絡電話係咩

+852 2901 3000

你個名
想問下如果係日本出事
個緊急聯絡電話係咩

+852 跟住你老母電話
撘Qatar Airways搞咗張Transit Visa
出到嚟Profession嗰行寫住Noun
我估佢原本想寫None
洗唔洗叫佢改返?
撘Qatar Airways搞咗張Transit Visa
出到嚟Profession嗰行寫住Noun
我估佢原本想寫None
洗唔洗叫佢改返?

好似改左好啲
話說啱啱係歐洲番黎,巴黎入羅馬出。
去果陣唔知班機早左好多land 定點,CDG 既passport control 竟然冇人排隊,連non-eu都冇人排(反而eu 條隊唔知指左去邊),於是我就排左non-eu,亦都好順利地io就咁scan 左本護照之後就原封不動比番本護照我(隔離booth 個人又要按手指又要比io問)。

到我係羅馬走既時候,分流果個人見我本護照皮係英國樣就指左我去eu 既e-passport gate,咁我諗住試下啦,原來係過唔到既。閘口個mon 會show 'NEU' ,之後就行番EU 人手條隊。今次個IO 唔知係咪知依本護照有別BC 果本(因為隔離個booth 過左3個人我都未過得),不過睇完都係原封不動咁比番我。

小插曲:其實我個歐洲之旅尾站係慕尼黑,去羅馬係純粹轉機番香港。好係話因為意大利準備開G7 峰會,所有從神根國到既旅客都要過passport control(不過唔會蓋印)。排我前面有堆拎非洲護照(睇唔到係咩國)既人好似被審犯咁,排到我果陣意大利個io 揭開photo page 睇唔夠兩秒就掉(冇錯,係掉)番本護照比我。
去果陣唔知班機早左好多land 定點,CDG 既passport control 竟然冇人排隊,連non-eu都冇人排(反而eu 條隊唔知指左去邊),於是我就排左non-eu,亦都好順利地io就咁scan 左本護照之後就原封不動比番本護照我(隔離booth 個人又要按手指又要比io問)。

到我係羅馬走既時候,分流果個人見我本護照皮係英國樣就指左我去eu 既e-passport gate,咁我諗住試下啦,原來係過唔到既。閘口個mon 會show 'NEU' ,之後就行番EU 人手條隊。今次個IO 唔知係咪知依本護照有別BC 果本(因為隔離個booth 過左3個人我都未過得),不過睇完都係原封不動咁比番我。

小插曲:其實我個歐洲之旅尾站係慕尼黑,去羅馬係純粹轉機番香港。好係話因為意大利準備開G7 峰會,所有從神根國到既旅客都要過passport control(不過唔會蓋印)。排我前面有堆拎非洲護照(睇唔到係咩國)既人好似被審犯咁,排到我果陣意大利個io 揭開photo page 睇唔夠兩秒就掉(冇錯,係掉)番本護照比我。

可能做到痴左,見係英國即放

如果想要返個印,你估當時問個 io,佢會唔會畀你?
老婆 續BNO , 我同我老豆渣 BC ,
但由於婚姻關係, 我唔可以副簽
但我老豆可唔可以副簽?

唔係
神根區(or EU )國家只會視所有英國國藉一視同仁
只有英國先會區別對待

英國治下, 有好多政治個體出現,
例如 crown dependiceny ,
唔係英國管, 唔係英國領土但宗主權係事頭婆
佢地有權接受OR 唔接受EU 人口自由流動政策

佢可能當左你係 crown dependiceny 居民, 不過咁

神根區國家係唔會差別對待BNO holder

唔係
只有英國先會區別對待

佢可能當左你係 crown dependiceny 居民, 不過咁

德國要分嘅人都會分嘅
但搞完你一輪最後都係冇待遇差又真嘅
之後係德國搭旅遊巴有警察上車check passport(唔知做乜),佢見我bno都打咗去警察電台到問咗啲嘢,最後都係畀返我
我聽到佢講咩hong kong咩咩咩

唔係
只有英國先會區別對待

德國要分嘅人都會分嘅
但搞完你一輪最後都係冇待遇差又真嘅
之後係德國搭旅遊巴有警察上車check passport(唔知做乜),佢見我bno都打咗去警察電台到問咗啲嘢,最後都係畀返我
我聽到佢講咩hong kong咩咩咩

講起德國我又要講番我上年第一次去歐洲,蘇黎世入法蘭克福走。
蘇黎世排non eu(我都唔記得左點解唔試eu),個io 見到我本護照同隔離講左幾句(which is 我聽唔明)之後就蓋左入境印。
反而到我走既時候一開始德國個io冇比印我,話british passport 冇印,講左一輪再比埋蘇黎世個入境印佢睇之後佢先蓋番個出境印比我。
上年我仲會介意有入冇出會唔會有問題,而家會覺得冇咪仲好,起碼佢地仲當我係自己人
如果副簽人有專業資格但唔符合國籍條件
British, Irish, other EU, US or Commonwealth passport number 填返香港護照定直接乜都唔填?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞