『薪火post』BNO 續期資訊(8) 強烈建議先睇DOC後問問題

1001 回覆
34 Like 0 Dislike
For 之前知道我發生過咩事嘅谷友,我搵到呢張野... 唔知採唔採納作為我2000年去過泰國嘅effidence呢

Together with 入境處封信證明我2002先有第一本SAR passport,加埋身分證個first issuance,希望可以夠力要求review多次

我覺得唔夠有力
就算旅行社冇幫你搞 visa,你都可以係揸 CI 自己去搞,證明唔到一定係 BNO
你連 passport number 都冇...

仲有你至少仲要搵人翻譯佢做英文

宜家巴打真係買個希望
sam 巴祝你好運

冇錯,係個希望工程黎..
暫時搵唔到其他effidence
btw 係 evidence 呀
For 之前知道我發生過咩事嘅谷友,我搵到呢張野... 唔知採唔採納作為我2000年去過泰國嘅effidence呢

Together with 入境處封信證明我2002先有第一本SAR passport,加埋身分證個first issuance,希望可以夠力要求review多次

我覺得唔夠有力
就算旅行社冇幫你搞 visa,你都可以係揸 CI 自己去搞,證明唔到一定係 BNO

宜家巴打真係買個希望
sam 巴祝你好運

成功之後有無打算出回憶錄,記錄同HMPO死鬥嘅日子

係喎,好彩我個email冇串錯

新bno 已到手 見到封面出哂水 不過摸落去手感好滑 同好薄 好似落少左料咁 感覺厠板仲好似多料d

講印刷質素一定係cno 贏
淨係封面熨金同個資料膠頁已經贏晒
bno d 金用幾野就甩

其實BC 質地會唔會好過我地

我覺得唔夠有力

宜家巴打真係買個希望
sam 巴祝你好運

成功之後有無打算出回憶錄,記錄同HMPO死鬥嘅日子

巴打念力真厲害
新bno 已到手 見到封面出哂水 不過摸落去手感好滑 同好薄 好似落少左料咁 感覺厠板仲好似多料d

唔會
如果有機會移民去英國同埋香港有份工五皮起薪,揀後者會唔會好 on9

唔會,有錢既係香港最好
有無馬鞍山沙田巴打知邊頭有平證件相影
快_美貴到仆街
如果有機會移民去英國同埋香港有份工五皮起薪,揀後者會唔會好 on9

唔會,有錢既係香港最好

樓都買唔到喎5皮

香港份工有五皮,係咪有經驗或者專業先
睇下英國有冇得做
有嘅移去英國吧啦
假期咪去香港做旅客囉
Book團駛唔駛護照no. 問返康泰有冇機拎返當時資料

點都要你passport copy

好耐冇見

唔會,有錢既係香港最好

樓都買唔到喎5皮

睇下英國有冇得做
有嘅移去英國吧啦
假期咪去香港做旅客囉

睇過,倫敦得三皮
未計衣食住行

噉睇你人生想點囉
講真,係香港五萬蚊唔會發達
鋪又買唔到、樓又炒唔到,叫做可以生活輕鬆啲無憂,話香港係有錢人嘅天堂,但你得5萬根本稱唔上受惠。你唔係諗住儲住呀嘛?
加上香港嘅前景...雖然英國嚟緊都唔會好
所以你自己睇下點啦

師兄咩工5皮起薪咁正?

以前返pt 見過個鬼佬喺度執袋
我見佢攞咗本passport 出嚟
封面得返啲金粒
仲要chow 撚哂
我口多問佢先知嗰本係bc

唔會,有錢既係香港最好

樓都買唔到喎5皮

睇下英國有冇得做
有嘅移去英國吧啦
假期咪去香港做旅客囉

睇過,倫敦得三皮
未計衣食住行

If you want a chance to become a British Citizen, then it may worth the price!

Once you become a British Citizen by either naturalisation or registration (a cheaper method - for BN(O) passport holders only) in the UK, you can automatically pass on your British Citizenship to your children born outside of the UK.

If you have the opportunity to get an UK Tier 2 work visa and you want to move to the UK, I would suggest you to apply for your Tier 2 visa using your BN(O) passport. This will give you the following advantages in the UK -

1) BN(O) holders do not need to register with the local police in the UK while HKSAR passport holders do. This will save you £34.

2) BN(O) passport holders can register to vote in all UK elections, while holders of HKSAR passport are not allow to vote in any UK elections. Being on the electoral roll helps you to build up your own credit history in the UK.

3) You can get British Citizenship via registration using form B(OTA), which is cheaper than naturalisation. In 2017, the cost of registration is £1163 while the cost of naturalisation is £1282.

https://www.gov.uk/government/publications/application-to-register-as-a-british-citizen-form-bota

以前返pt 見過個鬼佬喺度執袋
我見佢攞咗本passport 出嚟
封面得返啲金粒
仲要chow 撚哂
我口多問佢先知嗰本係bc

我嗰本都冇咗個國名啦
之前又放咗褲袋,搞到彎咗,有皺紋

唔會,有錢既係香港最好

樓都買唔到喎5皮

睇下英國有冇得做
有嘅移去英國吧啦
假期咪去香港做旅客囉

睇過,倫敦得三皮
未計衣食住行

噉睇你人生想點囉
講真,係香港五萬蚊唔會發達
鋪又買唔到、樓又炒唔到,叫做可以生活輕鬆啲無憂,話香港係有錢人嘅天堂,但你得5萬根本稱唔上受惠。你唔係諗住儲住呀嘛?
加上香港嘅前景...雖然英國嚟緊都唔會好
所以你自己睇下點啦

生活無憂都唔夠
5皮都唔夠

我覺得唔夠有力

宜家巴打真係買個希望
sam 巴祝你好運

Sam巴會唔會搵入境處証明你無拎過CI / DI ,就算有都証明返你本野既最後有效期?
無知一問 如果parents & maternal grandfather 啲資料填唔齊會唔會有好大影響?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞