『薪火post』BNO 續期資訊(8) 強烈建議先睇DOC後問問題

1001 回覆
34 Like 0 Dislike
有無人用bno整完加拿大eta
去到果邊個cbsa關員查唔到你個紀錄
Off topic: 加拿大係唔係無向關員要求唔會吸passport印

無試過
同埋一定會有印

利申:有study permit同work permit

我係Peace arch 同pacific hwy 入要開口問
peace arch: 指住YVR入個印話有吸呀,唔肯吸
Pacific Hwy: 諗左接近1分鐘先吸

我就係YVR入無 仲要唔只我一個
好耐冇留名
話說近期幫人成功續到
過咗期十幾年,小童續成人
又多個BNO手足
話說近期幫人成功續到
過咗期十幾年,小童續成人
又多個BNO手足

好耐冇留名

本bno脊一開封
已經係咁
寄咗返英國要求換
佢頭先打咗電話黎
話無問題
話會成本寄番比我
可以點做

本bno脊一開封
已經係咁
寄咗返英國要求換
佢頭先打咗電話黎
話無問題
話會成本寄番比我
可以點做

有咩問題?

本bno脊一開封
已經係咁
寄咗返英國要求換
佢頭先打咗電話黎
話無問題
話會成本寄番比我
可以點做

有咩問題?

個脊甩咗小小酒紅色皮

本bno脊一開封
已經係咁
寄咗返英國要求換
佢頭先打咗電話黎
話無問題
話會成本寄番比我
可以點做

有咩問題?

個脊甩咗小小酒紅色皮

今日收到dhl sms派件只有一件,係咪即係fail咗?

另外一件 可能會遲少少先收到msg
比少少耐性

本bno脊一開封
已經係咁
寄咗返英國要求換
佢頭先打咗電話黎
話無問題
話會成本寄番比我
可以點做

有咩問題?

個脊甩咗小小酒紅色皮

出賣屋企人系列
呢排要幫佢地續 到底打咩好

44年 47年 係咪叫中華民國?

咪又係 CHINA

如果打 chi na,班鬼應該會照入電腦

Republic Of China
The People's Republic Of China
有分別

不如改ROC啦

咪傻啦,宜家連國家都唔印直接印 Town,寫啲咩會有影響?
同埋英國勁早已經承認咗 PRC,忡會理 ROC?

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/118580/date-and-place-of-birth.pdf

When the authorities of a country change the name of towns, provinces or the country itself from the original name to a different one, it does so for all official purposes. It is long-established international practice for passports to reflect this by recording in passports and travel documents the holder’s place of birth in its current, official form. For example, Salisbury Rhodesia, is now Harare Zimbabwe. Please see the table in Annex A of the most commonly encountered changes of place name. In cases of doubt, examiners should check an up to date atlas. There is also an up to date list of countries on the Foreign and Commonwealth Office (FCO) web site.
上便個黑人?笑死我

另外一件 可能會遲少少先收到msg
比少少耐性

Thanks bro
我再等吓先!
上個禮拜唔見咗身分證 今日帶bno去補領
填完表影完相要見入境處主任
佢問我有無攞過特衰,我又驚佢電腦有record唔敢吹話無 於是我就話有,但唔見咗好耐
佢就係咁問我點解申請表上面唔寫中國籍(我寫咗British overseas) 我就話一直都咁寫
佢: 你有特衰護照可以寫中國籍㗎喎
我: 唔洗喇唔該
佢就即刻收咗皮話 哦,你鐘意啦無乜所謂
點解身為入境處主任可以咁唔專業,都唔知佢係真大中華膠定想試探我識唔識規矩
佢問我有無攞過特衰,我又驚佢電腦有record唔敢吹話無 於是我就話有,但唔見咗好耐
佢就係咁問我點解申請表上面唔寫中國籍(我寫咗British overseas) 我就話一直都咁寫
點解身為入境處主任可以咁唔專業,都唔知佢係真大中華膠定想試探我識唔識規矩

又係啲廢中
終於搵得返張相
明明兩年前搞成人身份證我填BNO 條友仲幫我改做British 可能已經俾人炒咗

規矩應該係一定要寫中國籍呀?
不過你寫乜都冇意思,首先係中國籍

本bno脊一開封
已經係咁
寄咗返英國要求換
佢頭先打咗電話黎
話無問題
話會成本寄番比我
可以點做

有咩問題?

個脊甩咗小小酒紅色皮

過廿歲都咁on9

又係啲廢中

入侵國政府人員,點會叫你揀英國。
再加上好多原香港人都真心覺得可以做二等Chinese係幾咁光榮。睇開d啦~

揸乜護照就咩人啦

揸乜護照就咩人啦

下次換身份證試下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞