『薪火post』BNO 續期資訊(8) 強烈建議先睇DOC後問問題

1001 回覆
34 Like 0 Dislike
如果我改姓
英文串法都改左
應該點Renew本BNO

利申:5年前renew過 本BNO仲係舊名

先睇DOC後問問題
https://docs.google.com/document/d/1sccskS5ZN9vRZveWFRS0vneBNO5Fk8csOKj3H2s3sdU/edit?pli=1#
如果我改姓
英文串法都改左
應該點Renew本BNO

利申:5年前renew過 本BNO仲係舊名

先睇DOC後問問題
https://docs.google.com/document/d/1sccskS5ZN9vRZveWFRS0vneBNO5Fk8csOKj3H2s3sdU/edit?pli=1#

比我就無視佢
有冇巴絲試過幫人countersign完之後比人叫去confirm同申請人嘅關係?
有冇巴絲試過幫人countersign完之後比人叫去confirm同申請人嘅關係?

兩個星期前幫個中同counteraign完, 上星期佢就收到新BNO, 無俾人問過
如果副簽人有專業資格但唔符合國籍條件
British, Irish, other EU, US or Commonwealth passport number 填返香港護照定直接乜都唔填?

新手同問

有冇成功巴打分享下
British, Irish, other EU, US or Commonwealth passport number 填返香港護照定直接乜都唔填?

新手同問

有冇成功巴打分享下

我冇副簽咁寄去試試 彈返轉頭既話就副簽加解釋算
想問下各位
之前申請過美國旅遊visa係廁板,到而家都未過期
BNO到手後唔想再用廁板,咁如果我要去美國,可唔可以用bno再拎過個visa?
應該扮係lost case定點?同埋我又再用bno申請佢應該會check到我有兩本passport,咁係咪會好危險
求解答
今日見dispatched咗
過兩日收到可以整戰鬥民族visa
利伸:過咗期十鳩幾年
跪求搣label攻略

新手同問

有冇成功巴打分享下

我冇副簽咁寄去試試 彈返轉頭既話就副簽加解釋算

我直情寫親筆信話自己搵唔到副簽都過到骨
跪求搣label攻略

打火機
跪求搣label攻略

認真答: 用陰力

小心啲搣唔好夾硬黎邊有咁易爛呀其實
跪求搣label攻略

咁就知道咩野先至係值得珍惜
跪求搣label攻略

塊野好奇怪.... 似係RFID....唔搣可能過唔到機....
跪求搣label攻略

塊野好奇怪.... 似係RFID....唔搣可能過唔到機....

所以佢咪叫你搣左佢囉
想問下renew passport既話佢係咪唔會再退返舊果本比你架啦
感謝各位爸打絲打0既留言。睇左份Google doc同埋你地之前0既留言。
其實Renew本BNO,真係唔係好難。等我分享一下我0既CASE先。

1. 舊BNO 2011年過期
2. 30/4上網申請。CLICK完0的問題。當我新申請者。
3. 要求提供1. 出世紙,2. 父母出世紙,3. 父母結婚證明書。3樣野都冇提供,但寫左封Declaration Letter 解釋。
4. 除左一定要提供0既Application Form同相片之外,我根據佢地要求,提供左1. 副簽 (中學舊同學,持有效未過期BNO),2. 銀行月結單正本,3. 整本特區護照彩色影印本,4. 身份證彩色影印本,5. 舊BNO Passport
5. 6/5 用空郵掛號寄出。
6. 10/5 郵政署話已經開始寄去英國。(但Royal Mail到依家都只係話12/5收左。放左係Heathrow Worldwide Distribution Centre )
7. 16/5 去HMPO Check Status時,已經轉左做Dispatch。
8. 24/5 朝早11點,DHL SEND左2個SMS話當日內會送2份文件。中午12點左右,2份文件送到屋企。
9. 1份文件係新BNO Passport。另1份文件係退返1. 舊BNO Passport(已剪爛),2. 身份證彩色影印本,3. 特區護照彩色影印本 (得返個人資料0個頁寄返),同埋4. 銀行月結單正本。

唔計要搵副簽,成個流程大約2個半星期左右。如果想快0的,用郵政署0既Speedpost或者DHL運,就可以兩個工作天送到。減返0的時間,大約個半星期完成曬所有流程。

P.S. Check返DHL0既運送流程,HMPO係22/5中午已經寄件。前後2個工作天運到。

希望以上資料可以俾大家參考下。
想問下renew passport既話佢係咪唔會再退返舊果本比你架啦

先睇DOC後問問題

FAQ常見問題 11.
跪求搣label攻略

所以佢咪叫你搣左佢囉

將個LABEL痴落人地本PASSPORT唔知會唔會令對方本PASSPORT過唔到機?
跪求搣label攻略

所以佢咪叫你搣左佢囉

將個LABEL痴落人地本PASSPORT唔知會唔會令對方本PASSPORT過唔到機?

咁不如留返黎貼去傳聞下期話會轉RFID身分證時防讀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞