LIHKG機械鍵盤集中討論區(33) 誤中1001

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
其實平時用都ok,但夜晚屋企人訓晒覺個時真係好應聲
靜音紅未試啊,都係見好多人講個手感麻麻,不過其實我又唔係話好講求手感嘅,只係唔想用薄膜者
見有人介紹靜電容咪睇下,不過leopold/topre個啲都兩千以上,又超左budget, 本身都係諗住一千左右,呢個價位要靜電容又有人講下嘅好似得Niz?
想問下你覺得靜音紅個手感係點樣唔好? 同埋你係邊度試?
THX
佢有無再分普通版/靜音版? 同埋你係邊度買架?

其實係咪會靜過一般機械式少少? 35g/45g又應該點揀?
其實我都係第一次買機械鍵盤, 唔係識好多
我係去地獄道試同買
覺得靜音紅個手感唔係咁似機械鍵盤, 不過可能岩你, 最緊要自己試多幾下
咁岩我又係一千budget左右 , 你可以試下Filco同leopold, 老闆都會比好多意見你
我自己揀左leopold
咁你最後買左邊款同咩軸啊?
Fc900r pd 茶軸
平過Topre嘅keyboard = 屎
平過Topre嘅靜電容keyboard = 屎
想問下想買hhkb 既話係咪一定要上amazon買?
sound dampening
消音/令個聲低沈啲
可以自己買switch換落去
如果保養期內咪去保養
唔洗😂 上面我講既消音方法都唔洗解焊

得第一張圖個個要 因為夾係pcb同plate之間
第一張係pcb同plate之間 係under plate既
你呢張圖係under pcb 係pcb同case之間
兩樣嘢黎
正價around 8-9hkd粒 zeal黎講算抵
不過其他軸都係4-5$hkd (HP除外)
冇保睇片好似要燒桿 放棄算 唔該哂
呢到有師兄應該幫到你 只要你齊料
咁買zealio玩下先
睇左POST頭都唔係好明
我想換隻細細禁就出到字 聲好似打字機咁 係叫咩軸
500左右+-200 可以有咩牌子/型號推薦 唔該哂
咁輕會否勁易誤觸
以前少不更事 買左Corsair 銀軸 周不時都誤觸咁
岩岩睇左段片聽聲好似係青軸
iKBC 2.4G 無線87鍵機械鍵盤 W200
睇左呢款邊到有得試下
咁睇黎買埋裝埋落去穩陣啲 費事第時想搞又要解焊
500budget有冇邊隻好用
睇你想做咩效果⋯ 大部分情況就咁case foam就夠

真係唔建議買kbdfans呢款實在太貴
Niz的確係抵玩d
大陸d人話用料+功能+手感都>realforce
不過我冇用過
如果最後你真係買既話可以share下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞