LIHKG機械鍵盤集中討論區(33) 誤中1001

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
old news la ching
3月先開始gb
我啱啱講完都發現自己old news咗
建議你First build 都唔洗考慮咁多End game 黎試

因為好多都唔係你話想一粒兩粒咁就買到,見埋你上面既comment 都唔似想等group buy 既感覺

個人認為新手可以試下買以下既
G黃
JWK/Durock linear + tactile (有好多既recolour, H1 alpaca Mauve 等等)
Ink switches
box jade/navy

主要係因為你想即刻有stock, 基本上你都無咩可能真係試得曬所有End game 軸,不如先買最大路而且方便得到存貨,再去考慮邊隻最岩你手感

新手而言,基本上咗205g0 + film 既g黃 (最平+最入門) 既手感都已經可以屌打9成廠Board
啱啱鍵盤壞咗見到呢個POST
新手入門係咪IROCK比較好?
想問下wyse果啲vintage black順唔順
想買隻返黎desolder
Btw, 呢到係咪有巴打賣vintage black
豐儉由人,你有多D budget嘅直接買realforce topre都可以,都係睇下你有咩要求同budget嘅姐
其實我都唔知有咩要求
唔係打得順唔鬼鍵手感好就得啦咩
如果可以冇燈比較好光污染
要咩size 咩軸 咩價位
Thanks
最後買左幾個試軸器同幾粒散裝一齊買
依家用緊fc980c 不過有啲衛星軸啲掣又好鬆咁 plate又生左鏽
試軸器買左一段式 張圖有介紹嘅搵黎試了
Linear 嘅Ink, yellow, cream都有
不過淘寶買唔知會會老翻唔同手感
試軸洗唔洗上埋油黎feel下
有無人試過係https://mechanicalkeyboards.com/shop/ 買keyboard?
有無伏?
100%至少80
600以內
我覺得ducky>>>>>irocks
想知cherry 係咩質素
有冇咩型號推薦
呢個價位得ducky one
其他牌子唔掂?
我以香港有得賣計

利申利益相關人士
啱啱先留意到thick thock隻aki-s
追咗geekhack同discord想問下GB個quiz係咪應該未出?
想要隻紅色
cherry 以外既全部都唔洗
建議買durock/everglide/jwk/C3 有v2就買v2
DUCKY係咪都係台灣造?
yup 同akko反面之後應該無支製
咁呀...比多少少700以內有冇
同價位我覺得ducky都好過irocks好多吓 不過irocks係有背光同倉頡印字咁解 ducky one就549 再上已經係one2 $799 再上就係leopold filco嗰類 極星都好ok

利申 除咗leopold其他都利益相關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞