LIHKG機械鍵盤集中討論區(33) 誤中1001

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
有冇tkl
有既話會等埋tkl
明顯係俾魔鬼荼毒
G持
新手求救, 依家用緊ANNE PRO 2 BOX白, 打機打到手指好攰想換, 買GMMK PRO 配LINEAR好定LEOPOLD FC980C好?
Leopold記得揀極星軸 不過佢好似得67g極星灰 Cherry就算啦

GmmkPro6月先有
980c無得輸
隻紅軸壞壞地,左邊數字鍵1失靈冇左回彈力,有冇巴有興趣收黎整,50蚊
牙空我留意左你好耐

你真係好幽默

我自問都算個ok幽默既人 但係你幽默感比我真係高十幾二十倍

錯 應該係100倍先岩

估唔到我係呢個post竟然見識到你既威力

我真係笑到爆左肚 依家一路打字一路撿返d腸呀內臟呀腎呀

塞返落個肚到

你有冇諗過未來幾個月去紅館開棟篤笑?
有武肺 紅館唔開牙ching
[url]

極星新品
[/url]
柒咗 想加密撳咗link
但係gmmk 都係hotswap平600,其實差別喺邊?因為呢度話電莖好多都又貴又唔好打,咁呢隻牌子係咪都係咁?見到gmmk pro幾吸引但係要6月先到貨
上網睇過下啲機械鍵盤嘅嘢,其實一開始直頭係唔想要有得換switch 嘅keyboard因為對客制同customize 冇乜興趣。但係其實又搵唔到啲廠制又啱心水嘅機械鍵盤,所以先考慮hotswap鍵盤多好好選擇
gmmk留意返係3pin pcb 買5腳軸要剪腳
雖然話麻煩又唔係好麻煩 都係10分鐘內既工夫
目前主流Mounting 先係最影響個frame 既價位,pcb 到底係咪hotswap 在於佢有無加到hotswap 既腳係塊pcb到

gmmk 一般既cheap 雞野相信係tray mount,整模時留個螺絲位以外就係一個空既tray,所以成本比較平

gasket mount 除咗塊pcb 要定制之外,仲要整多幾舊野去固定個塊plate,令到個board 更加even ,聲音更加好之外,個框既成本會更加高

reference:
https://keyboard.university/200-courses/keyboard-mounting-styles

而hotswap 另一個好處 (一般都會賣貴少少) 就係你可以好撚易咁lube d stabilizer,相信我,當你跟足市面上剪腳,205g0 lube 軸,grease 去上條stabilizer,你會得到一條好爽既spacebar/shift
hotswap 個switch冇咁穩定 layout冇選擇

但係可以換軸(唔好諗日日換到)好容易斷pin
好處係唔洗焊
上網睇人話佢隻3pin同5pin一樣穩陣xdd係哋真就唔知,但係真係幾靚。要呢個樣其實係咪都係呢個選擇,唔知香港有冇得畀錢叫人整鍵盤
易過焊先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞