LIHKG機械鍵盤集中討論區(33) 誤中1001

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
小弟早排決定左要做個關於 mechanical keyboard既youtube channel
幾經辛苦終於拍到第一段片
希望大家多多支持

係咩野驅使我玩機械鍵盤?係愛,定係責任?
https://youtu.be/nuWiDVvyZS8
之前用開ikbc 104 靜音紅軸,幾岩feel
主要都想靜D,要有num pad
家陣想轉藍芽有咩推介
budget ~$1000
想問你地用開咩usb receiver
點解咁諗唔開買RGB
同樣係Topre,Realforce R2 或者 87U 造工好過RGB好多
用緊leopold fc900r,前幾日倒左水落個keyboard度 即刻清理 以為無事
到今日個kb壞左2個鍵: 左下ctrl 同 / 鍵,先發現原來有水入左pcb
自己用multimeter測下,通電時發現 / 鍵2邊對地為0,應該係連住個粒diode壞左。ctrl鍵就唔知點壞,睇唔到keycap個面的circuit。
想自己換,但係無工具,又驚手殘越整越衰
有無巴打介紹下邊度整好
大家覺得realforce 87u 值唔值個價? 仲貴過我自組 + zealios switch
睇唔明你點他,咩叫「2邊對地為0」呀? Ohm? V?
Keyboard matrix 你度 V 係唔會度到嘢,因為個 mcu 係不停咁 scan
通電時度 resistance 同 diode 係度唔準 or 出垃圾 reading
有咩平價靜電容鍵盤推薦?
當年>=90%退貨率嘅keyboard
祝你好運
niz
niz(中國嘢)
i-rocks(唔知有冇出)
type-heaven(唔知好唔好,等其他師兄答)
你斷咗電直接用 diode mode 度粒 diode 好過啦
正反度下,應該一邊通 (0.6-0.7V) 另一邊唔通
跟住度埋啲 trace 有冇斷到
不過就咁目測唔覺 bottom layer 有斷,你上面倒水應該大機會係 top layer 有事
type heaven 造工同用料渣過 realforce
其他仿製嘅 dome 同 topre dome 冇得比
利申: 聽返嚟,好似係
你見到仲濕嘅就唔好再畀電佢啦
斷估依家應該好多位氧化咗
唔知有咩人會肯幫你整,睇下其他巴打點講 (我就會叫你自己學下整)
第1次玩機械鍵盤,唔識玩本身想買logitch G913,但好彩見到頭po話係垃圾牌
大家有咩睇法
貴得濟姐 半價可以考慮
logi啲無線技術仲係好好既
其實都睇啱佢個型同鐘意無線,
不過真係好貴,驚係垃圾級數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞