LIHKG機械鍵盤集中討論區(33) 誤中1001

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
Ducky都無無線鍵盤...
ducky one 2果隻唔係無線架?
有線來喎
見佢條cable可拆式以為wireless黎
咁有冇推介用緊垃圾k70 個a制自己double click
鍵盤無乜必要無線嘅話揀返有線算啦 mouse/headset會郁就話啫 kb都係擺喺檯用 有無線都無乜所謂啦
kb好怕d蛇莽線一大抽勁粗果d 而家個k70就係咁 所以先想無線
咁係Corsair條線ON9啫 Ducky嗰類咪普通USB線 同埋可拆式你自己換條光纖咁幼都得
咁budget d黎講隻one 2係咪已經算抵玩
有冇d同價位但係個軸係好似corsair果d咁唔會有個凹糟係到既?
露軸先柒喎... 如果真係要露軸又要手感okay 都有Varmilo嘅
我中意露軸多d 易d打理 唔洗下下抆keycap
varmilo唔見1樓有寫呢個牌子既
Varmilo somehow水平係喺Filco同Leopold嗰個level嘅 不過支牌 無Filco Leopold嗰種光環啫
唔掹kepcap咪一樣整唔乾淨 係去到啲邊位比較方便啫 但露軸都會易入塵咗 Ducky Filco嗰啲跟機有防塵蓋嘅 有手尾啲用完笠返都唔使點清塵啦
ducky都有防塵蓋跟咁好
我再望下有邊d平d既filco買下先 filco/leopold係咪都有可拆式既kb?
Filco有線版係焊線 得Convertible係可拆
Leopold而家嘅型號應該都係可拆式 Ducky都全部係
或者極星都係 軸手感>Filco 又有可拆式同防塵蓋
收到搵日上去地獄撚下d keyboard先
係水魚價黎
大陸版本身已經有factory lube
所以係唔存在手工費呢樣野
再者,jwk大撚把有factory lube既switch
根本無必要食炒價
極星睇左人地開箱麻麻地leopold就唔岩口味
應該ducky/filco 2揀1
factory lube其實幾垃圾 而且解決唔到彈弓同彈片聲
不過tb 21$就真係炒價 因為班大陸仔買唔到又好想要
Ducky魔鬼都無嘅
唔計Leopold 極星手感上其實linear同tactile都好過filco用cherry 同埋本身大鍵調教都好 filco始終有啲鐵線聲要自己再加一加工 不過整體造工就filco明顯好啲嘅
但zf中国站係度嘈過一輪marshmallow r2團D貨又拖, 彈弓又差左
可能係 R1同r2出廠質素分別太大, 期望愈大失望愈大

不過我覺得JWK D linear水準冇人地講到咁神,
尤其近來出既restock c3 tangies v2s, 新既banana split, 或者marshmallow r2都係, 就算有light factory pre-lube左, 都要再lube先至冇番d 彈弓ping ping ping聲同順滑番d

而個人經驗係marshmallow d彈弓有大概1/6左右係裝反, 唔lube唔film都一定要搵時間開軸睇下條彈弓密果邊係咪對top housing
R2好似國際版係冇lube?

Jwk咁差都係好過其他廠
GMK同理
gateron ink v2出左咩事無講啦 lube 一粒都躁底

不過就算r1 彈弓彈片聲都係noticeable 都係自己lube好啲
2020年頭嘅jwk算係high end嘅,所以嗰陣好多人吹奏,包括棉花糖r1

覆上面:棉花糖r2支國batch同international batch唔同,得支國batch有factory lube;如果正正經經lube得靚嘅話21蚊又唔係水魚嘅,唔係最抵啫
真去禁下先知btw用開紅軸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞