LIHKG機械鍵盤集中討論區(33) 誤中1001

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
2000fun咪有極星101試

利申 利益相關人士
睇咗咁多地方論壇嘅文
見到有啲人話🍒不了
而家Cherry軸比以前差咗好多?
定係單純不思悔改食老本?
你響連粒custom switch入面個芯都拆出黎lube埋既地方
問一d廠出既product
其實你都應該大約估到答案會係咩
Stock 用得落手既基本上係得jwk

主要死因係其他廠整出黎既軸同cherry 比真係差好多

而且廠board 仲要自己desoldering,倒不如直接買diy kit
咩青 Cherry青定咩
額⋯其實唔係 因為其他軸都要有廠出⋯ 真係自己倒模整switch咩

Custom唔鍾意既係用電莖之名呃錢既垃圾廠board
食老本係一個原因
主要係2018個段時間佢換左mold,之後個mold耗損 搞到scratchy到傻

同期佢專利過期,mic又出現更加平 質素又好既選擇(gateron, Kailh)
而佢既tactile 對於要求段落感既玩家 又唔夠其他好
所以會出現cherry不了
不過佢thocky既聲依然取代唔到 所以出現咁多要vintage black既人 而vinblack依然係tier1.

依家2020佢update左hyperglide
啲review話smooth左,如果可以做到vinblack等級
應該有機會攞番個linear王座
點買pcb㗎
好難有100%嘅kit㗎喎
又複雜咗咁多嘅
有冇參考?
但習慣咗
覺得104鍵先靚
同埋真係會用
考慮下96%/1800?易搵好多先
我驚96%都係用唔慣咁就嘥咗
唔介意mic嘅話最平嘅96好似500幾冥幣就有
可以試咗先
砌隻 TKL 加隻 numpad,一樣咁用
淘寶100蚊都有
但想知係唔係會影響反應同多鍵輸入?
反應係指斷線嗰啲?唔係藍牙先要諗咩
多key嘅搵support n key roller嘅(好似係呢個名?)
有冇巴打知HHKB隻HYBRID 香港邊度有得買
Cherry Hyperglide係咪流浮山刀手黎
聽左咁耐見都無見過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞