LIHKG機械鍵盤集中討論區(33) 誤中1001

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
Hi
Hi想問下有咩RGB紅軸鍵盤好用
想買個好啲 拎黎送比人
Google 望左下
見到得realforce 有但個樣唔岩心水
咁gmmk pro話佢個frame係gasket mounted賣70usd算唔算平?同埋其實香港有冇人專搞呢啲鍵盤嘢(上lube,客製etc)因為自己上lube好花時間,就算想玩焊又要有工具,有冇地方會幫人搞呢啲?
Btw 多謝各位巴打解答小弟
realforce有linear軸咩?
btw ducky
bokkey
70 係deposit 黎,睇清楚
Filco

冇睇真sorry
咁169usd full keyboard好似差唔多,比gmmk貴60usd,呢個價錢又算唔算貴,因為睇條片講香港客制都係差唔多價錢,千幾蚊都可以造到一個keyboard
gmmk pro其實某程度都算diy keyboard(?) 只係佢prebuild咗套kit俾你 但你都係要自己去搵軸同keycap
有睇,原過條片對間店嘅價格好壞參半,所以想問下各位大神有冇alternative
目前主流Mounting 先係最影響個frame 既價位,pcb 到底係咪hotswap 在於佢有無加到hotswap 既腳係塊pcb到

gmmk 一般既cheap 雞野相信係tray mount,整模時留個螺絲位以外就係一個空既tray,所以成本比較平

gasket mount 除咗塊pcb 要定制之外,仲要整多幾舊野去固定個塊plate,令到個board 更加even ,聲音更加好之外,個框既成本會更加高

reference:
https://keyboard.university/200-courses/keyboard-mounting-styles

而hotswap 另一個好處 (一般都會賣貴少少) 就係你可以好撚易咁lube d stabilizer,相信我,當你跟足市面上剪腳,205g0 lube 軸,grease 去上條stabilizer,你會得到一條好爽既spacebar/shift
咁gmmk pro話佢個frame係gasket mounted賣70usd算唔算平?同埋其實香港有冇人專搞呢啲鍵盤嘢(上lube,客製etc)因為自己上lube好花時間,就算想玩焊又要有工具,有冇地方會幫人搞呢啲?
Btw 多謝各位巴打解答小弟
睇頭post
有睇,過條片嘅留言對間店嘅評價好壞參半,所以想問下各位大神有冇alternative

唔好意思手凍打錯字
應該同gmmk一樣加錢會包,最主要我新手唔熟行情驚被人呃。同埋pre build咗唔洗自己焊同lube,因為聽落又花錢又花時間
最主要係gmmk pro個外觀真係好型,如果佢依家出都會買,但係最近想換鍵盤,因為依家用緊隻Lenovo sk-8825好大隻(full size)又冇燈。想要隻tkl甚係75%-60%
filco
矮軸咪啲tb雜牌/logi
頭po有接代焊/full order既ching既list
prebuild唔會幫你lube switch
瞬間變左cheap雞keyboard
對bokkey好壞參半?😂 你係唔係睇錯comment
睇錯嗰個延遲發貨嘅comment以為同一間公司
個個都似係啲大陸人搞事多
澳紙好貴,boba u4仲有邊度可以買
淘佬有 我都唔清楚仲有冇其他
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞