LIHKG機械鍵盤集中討論區(33) 誤中1001

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
好的地方係?
利申沒用過機械鍵盤
overall都好啲 殼,caps之類整體造工 衛星軸調較之類手感相關都明顯好irocks唔止一籌
Durock 好似唔錯
kbd 有gateron+cherry
但係其他熱門/endgame 就冇
個啲唔係gb買就係要自己散買
半個淘寶黎
以前係神臺
之後換mold+專利過期其他軸開始冒起就柒左
依家再換新mold有機會競爭下

不過vintage black依然係神臺endgame
最貴係佢 不過都平過zealpc
建議everglide算 其實差別唔大
C3有唔同色 不過好緊要好大力

上面透明款個啲其實好有可能同一間廠
完全係撞手神,運氣成份估大多數。
試過同一型號同年份嘅手感可以差好遠。
之前大陸啲board平嘅時候入過唔少返嚟拆再賣。
不過而家加晒價,出到嚟個手感又唔穩定,唔太建議你咁做。
或者可以睇下cherry 新出果隻hyperglide switches,不過我自己都未比較過,實際係點答唔到你。
你搞得一大輪就唔好慳lube/film呢個動作

Stock 基本上得ink/jwk 叫做用得落
用緊隻fc980c 粒空白鍵唔知係上次拆黎洗 拆壞左定咩
搖搖下 啲聲又好空洞 好大聲咁
所以唔想第時砌嗰時出事 揀隻好的衛星軸
但我見everglide好似又鋼版又熊貓咁多款咁 邊款好
見好似話鋼版又下面唔洗貼膠布咁?
咁就大獲 未買油
諗住試完決定晒點砌先一次過買
我個spacebar冇拆過
都一樣係空洞+好大聲
手感同其他key係有唔同的
所以都幾肯定唔關拆過事
你都係980C? 定自組上晒油都會咁?
大家有無靜音紅推介? 有倉頡碼就最好, 無都ok
買左zeal stabs既我係唔係on9
leoplod 極星軸得大陸有?
之前得啲特別版有極星軸啫嘛 唔好話特別版 一期期色香港都無啦 聽講出年開始leopold會keep住有流星軸呢個option 但香港會唔會有就唔知啦 想要流星軸咪買返極星囉 in case 你想要980
都係980c
100%全原裝
其實一開頭我都完全唔覺有咩問題
不過之後轉咗用rf之後
個spacebar既分別就好明顯
我而家55g silent個spacebar係實淨+正常聲
980c個spacebar係明顯啪啪聲大聲好多
基本上個spacebar真係減好多分
不過都係果句
冇對比真係冇為意
所以而家我都收埋咗冇再用
如果有得fix/整好d既話我都想搞好佢
980c既造工真係一線
我有Leopold
不過冇用過其他靜音紅對比唔到
嗰盲狙買 其他野都好滿意
係用耐左發覺個spacebar鬆 同埋塊plate生鏽 白左
依家下定決心自組一塊
新手唔識, Leopold係講緊FC980M?
係邊度有得試/買? 呢隻係咪一千蚊到?
我果隻係fc900r
唔係香港買的
大約都係一千多小小
不過自組冇104
唔係我都想試下自組下
無左numpad 不過應該慢慢適應到呱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞