LIHKG機械鍵盤集中討論區(33) 誤中1001

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
佢地除左可以自家定制圖落keycap
其他貨都係淘寶款/level
咁垃圾?
淘寶貨又唔=垃圾既
膠殼+冇lube既cherry其實好多都差唔多

主要係睇QC好唔好
好多廠board QC仲垃圾過tb level

imean你比咁既價錢+運費買wasd 攞到tb level
不如直接tb
不過MIT係開心啲
明白,淘寶有無咩推介?
鋁殼有iqunix 膠有varmilo
或者唔tb filco 同leopold都成日有人推薦

呢排就推薦留意下鋁殼既 Gmmk pro (算係半自組 可以試下自己lube軸 手感同聲真係另一個世界)

仲有啱啱先跟潮流既電莖brand coolermaster mk721 (膠殼)
電莖品牌不了
唔該巴打,等我研究下點玩先,新手入門
fc660c keycaps邊度有得買
如果你要原廠Leopold keycap,唔會有得買
一係睇下二手有冇人放,一係直接買多個660c
除非係住喺美國,如果唔係都唔會買 WASD
佢啲 full size 同 TKL 應該同 Filco 一樣都係台灣 Costar 代工 (keycap 除外)
60% 嗰隻係 Vortex 嚟
睇返個價買 Filco 好過 WASD 啦 (唔係做緊 Filco 打手,只係純綷兩者比較)
除非你真係好想要 custom print keycap,不過留意係 UV print (唔係 dyesub) 同埋勁薄嘅 ABS
非原廠呢
唔知有冇追漏但好似冇乜人講清潔

想知呢啲塵點搞
我自己就起曬keycap之後吸塵機、水彩畫筆侍候
得返客製市場果d揀
平極五六百,貴可以上千幾一套
要自己鑑對d kit支唔支援660,正常base就已經夠曬

關鍵字:epbt、KAT、GMK、SP SA
吸塵機加掃
660再加Topre好難搞,易入手嘅cap得Kbdfans有

如果你想換更好嘅keycaps,你可以成塊board轉MX Slider,咁幾乎咩Cap都用得
暫時睇幾個reply 都係用掃
MX Slider要轉爛個kid先換到spacebar同enter
Kbdfans得黑白色
隻黑軸左shift鍵有d kick住 係咪要落油
轉爛?

分開上下殻,再扭開曬PCB啲screws應該就可以輕鬆換slider㗎啵

Topre呢啲相對小眾玩具,係冇咁多野揀架喇
如果你肯俾多好多錢,可能可以二手買到Hi-Pro高球鍵帽
https://imgur.com/zQoC27r
好似圖咁
cherry Enter同Shift應該有3個洞
但Topre個殻得中間一個
Topre 同 Cherry唔同,唔係喺正面解體
你喺正面唔會拎到啲Slider同Stab

你應該反轉成塊野,由底向上開始解體
Youtube應該有片係Lube HHKB/Realforce
同Leopold結構大致一樣,你可以睇下
啲 stab 的確係一個問題... 冇研究其他人通常點搞佢
spacebar 因為係 6u 有啲惡搞,可以考慮唔換
某啲 MX set 或者會有啱用嘅 centre stem 6u spacebar,不過唔知對 stab 點玩最好
其他大鍵嘅 stab 喺個蓋下面,唔似 Cherry 或者 Costar stab 咁,想鑽穿個蓋嘅話要睇真啲啱唔啱位先,又或者可以剪走 keycap 條 stem
又或者可以淨係換晒啲 1u/1.25u/1.5u 其他唔換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞