LIHKG機械鍵盤集中討論區(33) 誤中1001

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
lube完仲有spring crunch揮手區
明白

另外想問我以前有 gateron blue wobble 得好勁退左, 而家見有 board 用gateron optical brown 賣平有d心思思, 想問下係咪一樣wobble 得咁勁?
想問下

1000-2000 budget
想靜音 長期文書 (not program, no HHKB) 104/108都得
有無咩推薦?上靜電容定好d嘅機械?

E家有個黑軸cherry MX-3800,同街邊青軸

題外話3800個鍵帽高度有D矮,係咪可以買坊間D帽換左佢?
以前係幾耐之前?
wobble你指推keycap 會好唔穩咁?

冇記錯gateron (ink)啲人都係鍾意film去解決個housing鬆少少既問題
但係自組好似未嚴重到要退貨
我諗佢係講緊人手re-lube完嘅棉花糖,唔係Factory lubed marshmallow

如果人手代lube嘅人lube得好,粒軸同factory lube嘅聲同手感可以好大分別
對我嚟講手工費係值錢
至於比幾多就見仁見智
有無其他備選到時試埋
有時會玩mmo 類既game, 需要一秒禁10幾下果d game

係咪唔洗考慮hp (換64.5g)同zealios v2(就算62g)

見有人話hako violet 都唔錯

唔通真係要買散裝返黎試軸

另外想問下 如果係hotswap pcb, 仲存唔存在3腳同5腳隱定性既問題

新手多野問,sorry
1. 有啲軟件好似可以set double click?tactile打機冇咩問題 以前一路都係用tactile打WOW

2.存在㗎 本身hotswap就冇solder咁穩
而且五腳啲軸會齊整啲 望落去啲cap都會齊
都會歪
睇keycult個build advice都好多人問 自己個塊直唔直
咁睇黎我同hp 無緣
有無巴打有研究過split kb 見到dactyl manuform唔錯,但好似無咩地方買到要自己揾3d printer print個殼
個board幾個月前買個 kaycap 搖搖貢咁不過聽你咁講我諗都係 gateron 問題多
心思思睇緊隻Monokei KFE CE
但Monokei KFE CE除咗layout粒F13好似冇咩太特別
其他巴打有冇買到?
有留意呢套
左右兩邊既curve幾靚
正正常常既top mount
但係個weight design有啲怪 同埋個back太多screw位
個人唔鐘意啲screw咁明顯
同埋今轉啲色唔岩口味揀唔落手
$460usd 無乜興趣

如果有taehatype個款黑色+黑色pvd就可能諗下

Btw, 鐘意curve既話可以留意下geonworks既 frog tkl
想買現貨既都可以留意下monstargear 近排有新tkl instock
dactyl 有得連埋case 買

想再方便就moonlander or Dygma raise, 兩款都係hotswap split kb
連登好似仲有人出過隻叫designer keyboard 既物體 100% make in uk (如果無記錯)
係,我都覺得D色唔係咁啱自己心水
同埋個價都真係有D貴
另外個typing angle對我嚟講都有D低 得4 degree
唔用wrist rest應該會唔係好就手
用duck 11 degree
Realforce
moonlander 已經好接近,但係少左 dactyl 果種弧度 所以15/16緊
BOX75好靚
不過都好貴,成600USD
你係試玩過所以岩心水?

老實講r4轉r3 時勁易hi到,learning curve 唔低
agger 買唔起住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞