【賣樓移民幫到手】低調置業討論區(29)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
宜家睇岩左層樓 都幾中意 個價都算岩既 但我地計過俾哂首期裝修傢私等等應該會冇咩錢剩 可能得番10-20萬到 各位巴打覺得咁樣上車會唔會太大風險 新手買樓真係成日都好淆

如果肯定首期夠$唔會上唔到會
我會照買 錢用完可以再搵再儲蓄
最緊要d錢用得有價值

我得返兩皮都係咁

之前聽過有個巴打係等埋最尾果個月糧先岩岩夠錢成交
最後account係得返幾十蚊
要用credit card黎生活
等果1%出

宜家睇岩左層樓 都幾中意 個價都算岩既 但我地計過俾哂首期裝修傢私等等應該會冇咩錢剩 可能得番10-20萬到 各位巴打覺得咁樣上車會唔會太大風險 新手買樓真係成日都好淆

最緊要d錢用得有價值

我得返兩皮都係咁

等果1%出

就算萬一差少少點都問屋企朋友親戚撲返來
最近問左個AA租嘉湖兩房
佢竟然話冇
問我三房考唔考慮
真係ON99
佢竟然話冇
問我三房考唔考慮
真係ON99

up sell 既AA可以一概不再錄用
樓上個巴打好似都幾撚大獲....

AA知唔知你要做9成?

佢緊係知! 我依加覺得好煩 ,個業主仲話2個月唔夠,佢間新屋要裝多個幾月,話比會番租金我

P.S:其實我係絲打

絲打 我都係咁 成交左租返一個月俾佢
佢竟然話冇
問我三房考唔考慮
真係ON99

up sell 既AA可以一概不再錄用

有啲AA講明要A佢係都sell你B真心好煩

AA知唔知你要做9成?

佢緊係知! 我依加覺得好煩 ,個業主仲話2個月唔夠,佢間新屋要裝多個幾月,話比會番租金我

又係簽左租約?

最緊要d錢用得有價值

我得返兩皮都係咁

等果1%出

就算萬一差少少點都問屋企朋友親戚撲返來

我都係成交個幾日得返幾千蚊

我懷疑律師樓冇見個份endorsement
如果見到 應該唔會比你地過
因為你地似一齊夾計欺詐銀行

你真係比人陰左 個AA明知有屎
所以唔比你地keep份endorsement copy
快d追返份endorsement 然後consult律師專業意見

我覺得現在不是追唔追返按金或裝修/電器損壞
而係成個deal validity

佢而家唯有望過兩個月上手業主唔好玩野
同呢幾個月銀行唔知道

唯有甘做同等
但太passive

係呀。講左 我驚賴野😭。

絲打,相信而家呢一刻應該距離正約定明既成交日期不遠,係咪一兩個星期甚至都冇? 係,銀行又批咗,千萬唔好諗,甚至對方要求,都唔好推遲成交日期,如期成交係100%對家既責任。

盡快同返自己既律師樓講返俾AA昆咗簽租約,等律師樓諗辦法幫你拆彈。另外要求AA出示返分租約同埋對家簽新單位既買賣合約,當然有時間預備埋去EAA既投訴 Form。

倫巴講既野只係最壞可能既情況,既然已成定局,不必太擔心,都係嗰句 prepare for the worst。

如期成交唔係問題,問題係要拎到鎖鑰

你要玩野的話,可以叫佢交吉比你,成交日收鎖匙,之後一日先「借」比佢
完全符合哂買賣協議同埋份「借樓」協議

而家就係同佢講緊交吉後「借」層樓比佢個風險好大
1)並非自用,按揭問題
2)成交日收樓後,借層樓比佢期間法律問題
3)「借」層樓比人果時,間屋發現問題(爆水管etc)邊個負責維修?
等等

而家得兩條路

1. 反口唔借,但係我估果兩個月租金已經係樓價到減左,而且賣家新屋未住得,佢要搵地方短租幾個月仲要搬兩次,就算你比番果兩個月租金佢,佢都一定唔願意。因為二手樓係現況成交,你要冒既風險係佢破壞裝修。

2. 照借比佢,但要搵AA拎留份協議睇清楚,另外同佢簽多份協議講清楚啲責任問題,借完兩個月不得再延長etc。當然呢個做法都一樣有其他風險。

大家分析完,邊條路就樓主自己揀啦

AA知唔知你要做9成?

又係簽左租約?

簽左份"預租物業承諾"
有物業地址, 雙方名, ID, 租金, 按金,租用期(成交起計一個月), 簽名, 冇寫日期
我係過左大訂先簽 有兩份我都業主都有一份 唔知個AA 有冇留底
追到我傻
嗰AA真係害人不淺
所以話 好AA難求
Btw 新post記得置頂 cash rebate同loan rebate分別
長實高層帶代理坐西鐵綫 感受海之戀交通優勢

長實地產及港鐵合作的荃灣西站上蓋海之戀(海之戀第3期)推售在即,發展商今日向傳媒介紹項目交通優勢,長實高級營業經理封海倫指,海之戀發展項目享五站四線便利,包括美孚、南昌、柯士甸、尖東及紅磡,由荃灣西站至尖東站車程約14分鐘。

事實上,發展商為了更直接宣傳交通優勢,今日記者會舉行之前的下午2時左右,發展商高層長實地產投資董事郭子威、長實高級營業經理封海倫更與一眾地產代理由荃灣西站出發,乘坐西鐵綫至柯士甸站,到達比鄰柯士甸站的港景匯商場。

.....

長實地產及港鐵合作的荃灣西站上蓋海之戀(海之戀第3期)推售在即,發展商今日向傳媒介紹項目交通優勢,長實高級營業經理封海倫指,海之戀發展項目享五站四線便利,包括美孚、南昌、柯士甸、尖東及紅磡,由荃灣西站至尖東站車程約14分鐘。

事實上,發展商為了更直接宣傳交通優勢,今日記者會舉行之前的下午2時左右,發展商高層長實地產投資董事郭子威、長實高級營業經理封海倫更與一眾地產代理由荃灣西站出發,乘坐西鐵綫至柯士甸站,到達比鄰柯士甸站的港景匯商場。

.....

講多無謂,價單最實際
個個出曬去嗌交搞到呢度靜曬

係果邊食緊花生

係果邊食緊花生

DSE 係咪考完? 十足十讀書讀上腦搵人辯論個D 人

.....

講多無謂,價單最實際

btw叫佢哋試下同大西北班人一齊逼

係果邊食緊花生

真係辯論而唔係討論

係果邊食緊花生

真係辯論而唔係討論

佢會唔會FF 咁多人都唔夠佢講,對住個電話好滿足咁笑

係果邊食緊花生

真係辯論而唔係討論

個post又叫咩名
又出去撚狗

點解D樓咁貴港豬都買果個post

係果邊食緊花生

真係辯論而唔係討論

個post又叫咩名
又出去撚狗

但果位巴打之前都係呢邊
上次先同三文魚巴嘈過幾輪
之後話想換三房,新界又話不了,最多只接受到荃灣,又唔講自己到底入息幾多資產幾多

係果邊食緊花生

真係辯論而唔係討論

個post又叫咩名
又出去撚狗

但果位巴打之前都係呢邊
之後話想換三房,新界又話不了,最多只接受到荃灣,又唔講自己到底入息幾多資產幾多

果位巴打似乎唔識econ 唔知咩為之自由經濟

係果邊食緊花生

真係辯論而唔係討論

個post又叫咩名
又出去撚狗

但果位巴打之前都係呢邊

似係文科撚

係果邊食緊花生

真係辯論而唔係討論

個post又叫咩名
又出去撚狗

但果位巴打之前都係呢邊

似係文科撚

我夠文科撚啦
又唔見我唔明
我反而係覺得佢未接觸過econ, 唔明白咩叫demand & supply,唔知咩叫自由市場,覺得咩都可以由大政府去解決

利申: AL ECON 拎F
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞